Művészeti projektek a növendékek részvételével 2019-ben

A MŰVÉSZETI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMUNKBAN RÉSZT VEVŐ FIATALOKNAK EGÉSZ TANÉVBEN RENDSZERES SZAKMAI FOGLALKOZÁSOKAT NYÚJTOTTUNK, EMELLETT SZÍNHÁZI ALKOTÓMUNKÁBAN ÉS ELŐADÓ-MŰVÉSZETI PROJEKTEKBEN IS GYAKORLATOT SZEREZHETTEK. CIKKÜNKBEN A 2019-ES MŰVÉSZETI PROJEKTEKET TEKINTJÜK ÁT.

Részlet a Lehetségesek című kisjátékfilmből (2019)

Nagyon fontos eleme tehetséggondozó programunknak az állandóság. A Karaván egész tanévben rendszeres elfoglaltságot nyújt növendékeinek, akik egy állandó és dinamikus közösség tagjai lehetnek. Ezek az iskolán kívüli elfoglaltságok mind az előadó-művészetről szólnak, ami mindenképpen jelzi ezeknek a fiataloknak a motiváltságát. A program bizonyos elemei heti rendszerességűek, más elemei projektszerűek, és többnyire eredménnyel zárulnak. Növendékeink ezekben többnyire alkotóként, kreatívan és aktívan részt véve szerezhettek szakmai tapasztalatokat.

Tekintsük át időrendben, hogy milyen művészeti projektekben, eseményekben vehettek és vettek részt a Karaván Színház alapítványi színészképző stúdiójának növendékei 2019-ben.

  • A SZÍNÉSZKÉPZŐ STÚDIÓBAN heti rendszerességű SZAKMAI FOGLALKOZÁSOKON fejleszthették a fiatalok az előadó-művészetben szükséges kompetenciáikat, s nem utolsósorban egy jó és inspiráló kortárs közösségben értelmesen töltötték szabadidejüket. A színészképző stúdió 2019-es tevékenységéről külön cikkekben is beszámoltunk.
  • Már 2018 októberében elkezdtünk dolgozni a VERS ÉS ZENE című projekttel, amelynek tárgyiasult eredménye egy verses-zenés műsor lett. A növendékek egy adott munkára fókuszálva fejlődhettek, tehát a folyamat maga volt a cél. A több hónapos projekt felkészítő foglalkozásain közel 20 növendék vett részt. Elvárásainkat is felülmúló színházi előadás lett az eredmény. A Vers és zenét beneveztük a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozóra. A bemutatót március végén tartottuk a Nemzeti Színházban. Rendezte Nyári Oszkár.
  • Rendszeresen játszottuk iskolai osztályoknak növendékeink 2016-os vizsgaelőadását, az I’M ONLINE című ifjúsági előadásunkat, amelyben folyamatos gyakorlatszerzési lehetőséghez jutottak növendékeink. A szobaszínház mellett felléphettek a Trip hajón, a szarvasi CERVINUS TEÁTRUMBAN 2×400 középiskolás előtt és a Nemzeti Színházban is. A produkcióval növendékeink felléptek a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozón, a Színházak Éjszakáján és a ferencvárosi Kerület Napján is. I’M ONLINE SZÍNLAP
  • Felkészítés után teljes sikerrel debütált két általános iskolás korú növendékünk, Páhi Kitti  és Szalmási Áron A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ című mesejátékban Virágként és Mikkamakkaként. 2019-ben két előadást volt lehetőségük játszani a Hatszín Teátrum közönsége előtt. SZÍNLAP
  • Kaposváron hagyományos ünnepsorozat a KAPOSVÁRI DOROTTYA FARSANGI NAPOK. A fellépés a Karaván kaposvári stúdiója számára is hagyomány. A Csiky Gergely Színház művészeivel közösen adták elő 2019-ben is Csokonai Dorottyájának egy rövidített verzióját. A fellépést háromhetes felkészülés előzte meg.
  • 2019. március 29-30-án felléptünk a JELEN/LÉT NEMZETISÉGI SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓN a Nemzeti Színházban. Itt mutattuk be a növendékek szereplésével a már többször említett Vers és zene című produkciót 9+1 növendék szereplésével, játszottuk a Banyameséket a bátonyterenyei tanodás gyerekek előtt, 30-án pedig az I’m online-t a Gobbi Hilda teremben, 4 növendékünk szereplésével (Bakondi Jázmin, Baranyi Csaba, Merina Camacho Abigail, Merina Camacho Angela).
  • A 2019-es 371 CSILLAG holokauszt megemlékezésen összesen 27 budapesti és kaposvári növendékünk vett részt. Ez két hónapos intenzív felkészülést jelentett, aminek az eredménye egy újabb fellépés lett a Nemzeti Színház teltházas nagytermében. Az időpont május 18. volt. Maga a felkészülés sok éneklést tartalmazott, benne egy hangfelvétellel, amelyen számos neves előadó-művésszel együtt énekeltek növendékeink. A Nemzetiben megvalósult műsorunkban szintén e kiváló, elismert művészekkel léphettek fel. Óriási élmény volt a projekt számukra.
Növendékeink a 371 csillag című holokauszt emlékműsorban,
  • Május 31-én és június 1-jén a Vers és zene projekthez kapcsolódóan két napos jutalom TANULMÁNYI KIRÁNDULÁSRA vittük budapesti növendékeinket Kaposvárra, ahol közös programot szerveztünk a kaposvári növendékekkel. Első nap megtekintettük a Csiky Gergely Színház Tanulmány a nőkről című zenés színházi előadását az Együd Árpád Kulturális Központban, ahol Nyári Oszkár és Nyári Szilvia is fellépett, másnap egy Nyári Oszkár és Nyári Szilvia által tartott verses-zenés tárlatvezetésen vett részt néhány nagyobb növendékünk a Rippl-Rónai Múzeumban.
  • Júniusban Kaposváron és Budapesten, novemberben Budapesten tartottunk FILMES WORSHOPOT növendékeink számára. A három kétnapos workshop eredménye három kisjátékfilm lett (Barnóczky Ákos: UTÁLLAK; CSAK MI KETTEN; Nyári Pál: LEHETSÉGESEK).
Részlet az Utállak című kisjátékfilmből
  • Júliusban MŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBORBA vonultunk a kaposvári és budapesti növendékekkel. Szinte minden napra más művészeket hívtunk meg. Minden nap 2 prezentáció és két kisfilm készült el. A munka formája a lehető legkreatívabb volt, hiszen a semmiből kellett egy nap alatt alkotni egy színpadi prezentációt vagy egy kisfilmet. 28 növendékünk vett részt az egyhetes táborban.
  • Szeptemberben folytatódtak a rendszeres foglalkozások, s már ekkor elkezdődött a JÁTÉK A SZAVAKKAL projekt. Ennek lényege, hogy a Vers és zene című produkciót továbbfejlesztve egy új rendhagyó irodalomórát hozzunk létre növendékeink szereplésével. A produkciót beneveztük a 2020-as Jelen/Lét Fesztiválra, ami sajnos idén elmaradt. De reméljük, hogy októberben megtartják, és bemutathatjuk az új produkciót a Nemzeti Színházban.
  • Szeptemberben a SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJÁN két I’m online előadásban mutathatták meg növendékeink a tehetségüket.
  • Szeptemberben mind Budapesten, mind Kaposváron elkezdtük a növendékek felkészítését a BANYAMESÉK című produkcióban való szereplésre. Míg Budapesten 2019-ben egy növendéket készítettünk fel a szereplésre, addig Kaposváron növendékek szereplésével hoztuk létre a mesejátékot. Tervezzük , hogy Budapesten is minél több növendék vegyen át szerepeket a felnőtt színészektől.
  • Októberben Budapesten újabb növendékek felkészítését kezdtük el az I’M ONLINE-ban való szereplésre. Növendékeink közül Kovács Mátyás és Merina Camacho Angela is bemutatkozott a darabban.
  • Decemberben Ferencvárosban a KERÜLET NAPJA programjában játszottunk egy Banyamesék és két I’m online előadást a növendékek szereplésével.
  • Decemberre a kaposvári növendékek felkészítése is megtörtént a BANYAMESÉKRE. A fiatalok három előadást játszottak az év végén Somogyban. Szereplő kaposvári növendékek: Adler Karina, Berkes Ákos, Fenyvesi Krisztina, Katalin Mónika, Kék-Horváth Krisztián, Kovács Mátyás, Süle Lilla. A produkciót szerettük volna falvak gyermekeinek játszani 2020-ban.
  • Év végén elkezdtük próbálni Oláh-Horváth Sára HŰVÖS című darabját. A próbákon kettő növendékünk is részt vett. A Hűvöst is neveztük az idei Jelen/Lét Fesztiválra.

A folyamatosan, órarend szerint működő színészképző stúdiót tehát ötvöztük a szakmai alkotómunkáról és közösségi élményről szóló projektekkel. A felsorolt projekteknek többnyire tárgyiasult eredményük is volt. A színházi előadásnak nem számító, a növendékek szereplésével megvalósított művészeti projektek során létrejött eredményeink száma 2019-ben:

  • kisfilmek: 11
  • Dorottya Farsangi Napok fellépés: 1
  • színpadi prezentációk (alkotótábor): 12
  • 371 csillag fellépés: 1

Fentiek közül számos anyag megtalálható színházunk YOUTUBE-CSATORNÁJÁN.

Filmes workshopok

NÖVENDÉKEK SZÍNHÁZI PRODUKCIÓKBAN – 2019

NyP