ZeneMenő (2024)

interaktív zenetörténeti előadás

A ZeneMenő című egy felvonásos interaktív zenetörténeti előadást elsősorban tizenéves iskolásoknak szoktuk ajánlani, de a felnőtteknek is nagy élvezetet nyújt. Az volt vele a szándékunk, hogy a gyerekek szórakoztató módon találkozhassanak a komolyzenével, talán életükben először, de remélhetőleg nem utoljára. Szeretnénk ezzel a produkcióval egy jó találkozási helyzetet teremteni a gyerekek és a komolyzene között. Reméljük, hogy a csodálatos klasszikus zeneszámok és a művészek magas színvonalú élőzenéjének hallatán, valamint az előadás szórakoztató bohóctréfái és interaktivitása hatására jó művészeti élményben lesz részük a gyerekeknek, és tetszeni fognak nekik Bach, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Liszt, Brahms, Bartók és más zseniális zeneszerzők művei.

Az előadás egy zenetörténeti előadási ívre van felfűzve, amit megszakítanak, illetve ízessé, színessé tesznek az említett bohóctréfák, az animált kvízek és egyéb interaktív részek. A zenetörténeti kiselőadást audiovizuális illusztráció teszi szemléletesebbé. A produkció reflektál a gyerekek életkori sajátosságaira úgy, hogy figyelembe veszi előzetes ismereteiket, érdekessé, emberivé, személyessé és közvetlenné teszi a műveltségi anyag átadását. Az előadás interaktív. Kérdéseket kapnak a gyerekek. Bevonjuk őket a zenélésbe is. Szeretnénk olyan kultúrtörténeti ismereteket is átadni, amikről az iskolában valószínűleg nem hallanak. Mindezt úgy, hogy ne kötelező tananyagnak éljék meg, hanem a felfedezés izgalma jellemezze az egész produkciót, mert akarjuk kedveltetni velük ezeket a remekműveket, a komolyzenei kincset.

Karaván Színház és Művészeti Alapítvány már 2023-ban is játszotta a ZeneMenőt főleg vidéki iskolákban, premier előtti előadásként. A produkció tehát nézők előtt is érlelődött, fejlődött például az interaktív részekkel és kivetített animációkkal, az összekötő szövegekkel és néhány jelenettel.

A hivatalos bemutatót 2024. május 8-án tartottuk Budapesten a IX. kerületi BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban.

Szereplők: Babindák István, Banyák József, Baranyi Zoltán, Prekup Zsolt

Animációk: Papp László

Rendező, produkciós vezető: Nyári Oszkár

GALÉRIA