Növendékek színházi produkciókban – 2019

ALAPÍTVÁNYUNK KÉT FŐ TEVÉKENYSÉGE A SZÍNHÁZ ÉS A TEHETSÉGGONDOZÁS. TEHETSÉGES ÉS SZORGALMAS TANÍTVÁNYAINK SZÁMÁRA ELÉRHETŐ LEHETŐSÉG SZÍNHÁZI PRODUKCIÓKBA BEKERÜLNI, ÉS SZÍNPADI GYAKORLATRA SZERT TENNI.

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő című mesejátékának gyermekszereplői
a Hatszín Teátrum előcsarnokában:
Szalmási Áron, Páhi Kitti, Tauber Boglárka, Trieb Bence, Kaszás Dániel
Fotó: Nyári Pál

Mivel alapítványunk tevékenységében a színházi és tehetséggondozási terület szimbiotikusan egybefügg, nem beszélhetünk a tehetséggondozásról a színház említése nélkül. Tanítványaink a színészképző stúdióban nem csak a rendszeres szakmai foglalkozásokon vesznek részt. Mindig lehetőséget adunk nekik arra is, hogy a színházi közegben bekapcsolódhassanak valamilyen alkotómunkába, ahol művészekkel dolgozhatnak együtt. A tehetséges és motivált stúdiós növendékek számára elérhető lehetőség színházi produkciókba bekerülni, és színpadi gyakorlatra szert tenni.

A Négyszögletű Kerek Erdő színlap

Spiró György Prah című komédiáján kívül minden produkciónk a gyermek- és ifjúsági korosztálynak szólt 2019-ben. 4 színházi produkció 30 előadásában 47 budapesti és kaposvári növendékünk közül 19 fiatal került be legalább egy színházi produkcióba, s játszott előadásban. Az alábbi színházi produkciókban játszhattak a növendékek:

  • A Négyszögletű Kerek Erdő          (2 növendék)
  • I’m online                                         (5 növendék)
  • Banyamesék                                    (8 növendék)
  • Vers és zene                                    (10 növendék)

A négy színházi produkcióban 19 növendékünk szerepelt, néhányan kettő, három produkcióban is benne voltak.

  • Lázár Ervin ismert mesefüzérét, A Négyszögletű Kerek Erdőt a Hatszín Teátrum színpadán játszottuk tavaly kettő alkalommal.
  • Az I’m online című ifjúsági darabot 22-szer játszottuk.
  • A Vers és zene egy előadást ért meg a Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalonjában.
  • Egy budapesti növendék szereplésével két Banyamesék előadást játszottunk egy VIII. kerületi óvodában 2019 novemberében, kaposvári növendékek szereplésével pedig 3 Banyameséket játszottunk.
I’m online a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében 2019. március 30-án.
Lovas Emília, Baranyi Csaba,Bakondi Jázmin, Merina Camacho Abigail,
Kós Mátyás és Figeczki Vanda
Fotó: Nyári Pál

Hogy mindezt elérjük, sok felkészítésre volt szükség. A legmotiválóbb a tanítványok számára az a projekt, melynek eredményeként produkció jön létre. Ebben a szellemben hoztuk létre és mutattuk be a növendékek vizsgaelőadásaként 2016-ban az I’m online című ifjúsági előadást, amelyben mindig jut szerep növendékeinknek. Az iskolai és internetes zaklatás témájával foglalkozó ifjúsági produkció 2019-ben is műsoron volt. A Karaván Szobaszínházban szeptemberben két teltházas előadást is tartottunk a Színházak Éjszakája programjában, továbbá két előadást játszottunk december 4-én a IX. Kerület Napja programjában. Emlékezetes vendégjátékunk volt a Trip hajón, a Jelen/Lét Fesztiválon a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében és a szarvasi Cervinus Teátrumban.

Az I’m online-t szinte mindig iskolás közönségnek játszottuk. Szarvason 800 középiskolás látta, a Trip hajóra a ferencvárosi Gundel SZKI 2 osztálya és a ferencvárosi Bakáts téri Általános Iskola egy osztálya jött el megnézni az előadást. A Karaván Szobaszínházba pedig az alábbi iskolák osztálya vagy osztályai jöttek el: Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskola, Bakáts téri Általános Iskola, Pais Dezső Általános Iskola, Ferencvárosi Sport Iskola, Szent Benedek Középiskola, a ferencvárosi Körösi Csoma Sándor Általános Iskola, Than Károly Ökoiskola, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium, a ferencvárosi Molnár Ferenc Általános Iskola, a Széchenyi István Gimnázium.

A kaposvári növendékek Banyameséket adnak elő Kötcsén. Elöl: Adler Karina, Süle Lilla, Kovács Mátyás, Kék-Horváth Krisztián, ül Jónás Zoltán. Hátul: Fenyvesi Krisztina, Berkes Ákos, Katalin Mónika.

A kaposvári növendékek vizsgamunkája a Banyamesék című mesejáték létrehozása volt. A Banyamesék egy régóta játszott bábos-zenés mesejátékunk, de a kaposvári növendékeink Tóth Géza rendezésében gyakorlatilag egy új produkciót hoztak létre és mutattak be decemberben. Tavaly három alkalommal játszották: a Somogy megyei Kötcsén és Alsóbogáton, valamint a kaposvári Zita Gyermekotthonban. Az volt a terv, hogy 2020-ban kaposvári és budapesti növendékeink is játszani fogják a három vidám kis mesét tartalmazó előadást, melynek célközönsége az óvodás és kisiskolás korosztály. Sajnos a járvány közbeszólt.

A Vers és zene című produkció létrehozása a budapesti stúdió növendékeinek vizsgamunkája volt. A Vers és zene foglalkozásokat 2018 őszén kezdtük, a próbaidőszak 2019. február végén kezdődött, a bemutatóra pedig a Nemzeti Színház Bajor Gizi termében került sor március végén, mégpedig a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozó programjában. A darab egy verses-zenés műsor, aminek szövege a próbák során alakult ki. A rendező Nyári Oszkár a versszövegek többnyire humoros és játékos dramatikussá tételével, Horváth Kristóf slammer pedig a versritmusok szépségének megmutatásával tette élményszerűvé a darabot. A médiumok persze a színészek, a növendékek voltak, akik igazán felkészülten léptek színpadra az ősbemutatón. Vastapsos sikerben volt részük a szakmai közönség előtt.

Vers és zene a Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalonjában 2019. március 29-én.
Bordás Jázmin, Baranyi Csaba, Bakondi Jázmin, Babina István, Szalmási Áron,
Oláh Bence, Páhi Kitti, Lytvyenko Liza, Merina Camacho Abigail
Fotó: Nyári Pál

NyP