Egerek – Karaván-Csiky koprodukció (2017)

Urbán Gyula: Egerek

mesejáték két részben

  • Rendezte: Tóth Géza
  • A Karaván Színház és a Csiky Gergely Színház koprodukciója
  • Bemutató helyszíne: Kaposvár, Együd Árpád Kulturális Központ
  • Bemutató ideje: 2017.09.12.

A mesejátékot 2014 és 2016 között ötös koprodukcióban játszottuk a Nemzeti Színház, a Csokonai Színház, a Békéscsabai Jókai Színház és a Jászai Mari Színház színpadán. A produkció értékeit nem akartuk hagyni kárba veszni, mert úgy gondoltuk, hogy még nagyon sokan szívesen megnéznék. Az Egerek kaposvári koprodukciós bemutatója ezt igazolta. Partnerünk a kaposvári Csiky Gergely Színház volt, amely épület-felújítás miatt a városi Együd Árpád Kulturális Központban működött. Itt, a nagyszínpadon került műsorra mesejátékunk. A főbb alkotók ugyanazok voltak, mint a korábbi koprodukcióban, de új helyszínen, a Csiky Gergely Színházban, a befogadó színház művészeivel és szakembergárdájával mutattuk be. Az Egerekben hivatásos színészek mellett kaposvári színészképző stúdiónk növendékei is rendszeres gyakorlatszerzési lehetőséghez jutottak.

Koprodukciós partnerünkkel fontosnak tartottuk, hogy hátrányos helyzetű gyerekek is rendszeresen eljussanak a színházba. Az Egerek című meseelőadás kitűnő példája annak, hogyan lehet tenni a művészet eszközeivel az előítéletek ellen. Fruzsi és Soma története alapján könnyen érthetővé válik a gyerekek számára mások és a másmilyenek elfogadása, tiszteletének és szeretetének jelentősége. A színházba betérők valódi összművészeti alkotást kaptak. A kitűnően megformált karakterek és a fülbemászó dalok mellett a készítők nagy hangsúlyt fektettek a látványvilágra. A néző könnyen icipicinek érezhette magát, ugyanis minden akkora volt a színpadon, minthogyha egy egér szemével látna. Az akrobatikus elemek akár cirkuszban is megállnák a helyüket. A groteszk jelmezek és ötletes technikai megoldások igazán maivá tették a mindenkor aktuálisnak számító mesét. A gyerekek mellett a felnőtteket is ugyanúgy magával ragadja a történet, a mondanivaló és a látvány.

Az Egerek a 2017/18-as színházi évadban a Csiky Gergely Színház műsorán szerepelt. 22 előadást ért meg a koprodukció. Büszkék vagyunk rá, hogy ez az egyik legnépszerűbb előadás volt Kaposváron.

SZÍNLAP

SZINOPSZIS