Pletykariadó Kerecsenden

2023 JANUÁRJÁBAN FOLYTATTUK A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAMOT. JANUÁR 14-ÉN KERECSENDEN JÁTSZOTTUK A BANYAMESÉK CÍMŰ MESEJÁTÉKOT A VILÁGÍTANI FOGOK EGYESÜLET MEGHÍVÁSÁRA.

Forrás: www.google.com

A Lorca Alapítvánnyal együttműködve 2023-ban is folytatjuk a felzárkózó településeken az összművészeti programot. Ezeknek a rendezvényeknek a gyerekek a fő kedvezményezettjei. Így volt ez január 14-én az Egerhez közeli Kerecsenden is, ahol a Világítani Fogok Egyesület volt a házigazdánk. Az egyesület Elekné Román Katalin vezetésével, számos fiatal önkéntes bevonásával szervez délutáni és hétvégi kreatív, szabadidős programokat a falu sok gyermekének. Az egyesület jóvoltából a három kerecsendi cigány szegregátumban élő gyerekekre suli után szinte minden nap olyan szervezett programok várnak, amelyeken értelmesen tölthetik el a szabadidejüket, szeretetben, jó közösségben tevékenykedhetnek, kulturálódhatnak, szocializálódhatnak, és biztosan nem unatkoznak.

Fotók: Nyári Pál

E misszió részeseiként néhány hónapon belül második alkalommal játszhattunk előadást. Tavaly novemberben a nagyobb gyerekeknek ifjúsági programot vittünk, most a kisebbeknek gyermekelőadást és ehhez tartozó kiscsoportos foglalkozásokat. A falu Közösségi házában került sor a jó öreg Banyamesék című bábos, zenés mesejátékra. De előtte háromféle kiscsoportos előkészítő foglalkozást tartottunk a gyerekeknek. A csapatot három részre osztották az egyesület önkéntesei. Az első csoportnak zenés foglalkozást tartott Bakondi Jázmin és Ifj. Szajkó Nándor. Megtanították a gyerekeknek az előadásban elhangzó dalt, hogy a színészekkel együtt tudják énekelni.  Baranyi Csaba, Kós Mátyás és Farkas Ramóna a volt tsz-irodában tartott foglalkozást az itt lévő két csoportnak. Az egyik csapatnak bábkészítő foglalkozást, a másik csapatnak pedig nyelvtörőket és mondókákat tanítottak. A helyiségben, ami jelenleg a közmunkások számára fenntartott melegedő, illetve várakozó terem, nem volt fűtés, ezért kabátban maradtunk. De mindenkit fűtöttek az érdekes foglalkozások. Amikor a bábok is elkészültek, átvonultunk a Közösségi házba. Kezdődött a Banyamesék előadás. Csaba vezérletével (Pletykariadó!) a mondókát mondták a gyerekek a színészeinkkel. A Mikor kicsi gyerek voltam… kezdetű cigány népdalt is szépen énekelték, tapsolták. Örülünk, hogy játszhattunk a kerecsendi gyerekeknek. Köszönjük az együttműködést az egyesületnek és önkénteseinek, akik igen hasznos tevékenységet folytatnak a jövő felnőtt generációjáért.

NyP