Guppi – szinopszis

SZINOPSZIS

Vaszilij Szigarjev: Guppi

komédia vagy tragédia két részben

A guppi, egy szürke díszhal, egy igénytelen állat, ami bármilyen környezethez képes alkalmazkodni. Akárcsak Tamara, eme abszurditásig mulatságos komédia főhősnője, aki hosszú évek házassága után egy nap egy idegen férfit visz haza. Hirtelen kialakul egy szerelmi háromszög, ám Szigarjev darabjában semmi sem az, aminek elsőre látszik.

Adott egy férj (Ljonya) és egy feleség (Tamara). Látszólag olyanok, mint bárki más. Hétköznapi életük van hétköznapi problémákkal. Kapcsolatuk nem szimmetrikus, minden a férj irányítása alatt van, különösen igaz ez Tamarára. A férj manipulálja a feleséget. Tamara erőteljesen kötődik ahhoz, amit megszokott. Izolált, bántalmazott élete van. Ő, ahelyett, hogy ellenállna, vagy lázadna, elfogadja a helyzetét, sőt idealizálja Ljonyát, aki ezt kihasználja.

Váratlanul belép az életükbe egy férfi (Pása). A nő sodródik, úgy viselkedik mint egy „guppi”. Ljonya mindkettőjüket manipulálja, lehet hogy lakást akar szerezni? A darab a szinte hermetikusan elzárt bántalmazó viszonyban létezésről, a fásultságról, a kényelemről, az érzelmi függésről szól. Szigarjev darabja egy abszurd humorba ágyazott tragikomédia rengeteg helyzetkomikummal és bohóctréfával, hogy a néző ne üljön, ne ülhessen dermedten a nézőtéren. Görbe tükörben kapjuk vissza saját párkapcsolatunkat, hibáinkat, kísértéseinket, vereségeinket. A darab egy komoly társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, nevezetesen a nők alárendelt szerepére, melyet ők kényszeből, kétségbeesésből, beletörődésből vállalnak.