I’m online – Fórum (2023)

Selmeczi Bea I’m online című darabjának fórumszínházi változatát 2023. május 31-én mutattuk be Karancsságon az I. István Általános Iskola aulájában, az iskolában tartott művészeti projektnap részeként. Nézőink a felső tagozatos tanulók voltak.

Az I’m online – Fórum az iskolai és internetes zaklatás témáját dolgozza fel az áldozat szemszögéből. A darab főszereplője Pálma, a 15 éves roma kamaszlány. Amikor a családja új helyre költözik, Pálma új iskolába kerül. Az iskolában osztálytársai ridegek vele, kiközösítik. Pálma mindent elkövet azért, hogy befogadják, de annál rosszabb lesz a helyzet. Nem ért semmit, azt gondolja, talán vele van a baj. Közben álnevek mögé rejtőzött ismeretlenek egyre durvább és szűnni nem akaró zaklatással ostromolják az interneten. Az I’m online – Fórum a fiatalok számára is hitelesen és izgalmasan közelíti meg ezt a tabuizált témát.

Az új produkciót a 2021-ben bemutatott tantermi színházi változatból hoztuk létre. Az új produkcióban az előadáshoz tartozó feldolgozó foglalkozás keretében színházi eszközökkel aktivizáljuk a közönséget. Azt is el akartuk érni, hogy az új produkciót az 5-6. osztályosok is láthassák. Ez sok változtatást igényelt a szövegben és a történetben. Ez a történet és bizonyos karakterek újragondolását, jelenetek átalakítását igényelte. Kivetítve látják a nézők is a főszereplő mobiltelefonjának képernyőjét. Ezen munkák elvégzésére szakembereket vontunk be. A díszleteket is megújítottuk, kicseréltük. A produkció meglehetősen technikafüggő, a főszereplőt rengeteg hangi és képi inger, információ bombázza. A darab átírásával az audiovizuális programvezérlést újra el kellett készíteni, új technikusokat vontunk be, akiknek a próbák során meg kellet tanulni az előadást.  Az előadást élőzenével dúsítottuk fel. Ebben a változatban az előadásnak részét képezi egy különálló interaktív fórumszínházi rész, így a teljes előadás másfél órásra nőtt.  A munkába bevontunk egy előadóművészt, aki a fórumszínházi részt moderálja. A szituációk eljátszása során őszinte megnyilatkozásokat láthatunk, ami jó hatással volt az adott közösségre. A pedagógusok hálásan, a diákok szeretettel fogadták előadásainkat.

A produkció a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatásával jött létre.

GALÉRIA