Előadó-művészeti alkotótábort tartottunk decemberben

ELŐADÓ-MŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBORRAL ZÁRTUK A TAVALYI ÉVET. A NAPKÖZIS JELLEGŰ HAT NAPOS TÁBOR LEHETŐSÉGET ADOTT A SZAKMAI MŰHELYMUNKÁRA. TEHETSÉGES FIATALOKKAL ÉS MŰVÉSZEKKEL KÖZÖSEN HANGJÁTÉKOK LÉTREHOZÁSÁVAL PRÓBÁLKOZTUNK.

A meglehetősen aktív őszi félév miatt csak decemberben kerülhetett sor arra, hogy várva-várt előadó-művészeti workshopunkat megtartsuk tehetséges gyerekek és fiatalok részvételével. Sajnos a nyári fonyódi alkotótáborra 2022-ben sem volt lehetőség. A Karaván Színházban megtartott napközis alkotótáborra december 16-22. között került sor.

Alapvetően az volt a célunk, hogy tehetséges gyerekek, valamint fiatal pályakezdők tapasztalt művészekkel dolgozhassanak együtt, és az alkotótáborban izgalmas, koncentrált szakmai műhelymunkára legyen lehetőségük a résztvevőknek.  Úgy döntöttünk, hogy hangjátékokat készítünk mesékből, hogy a tehetséges fiatalok kipróbálhassák magukat egy számukra újfajta előadó-művészeti helyzetben. Az alkotótábor tesztprojektként szolgált ahhoz, hogy a közeljövőben elkezdjünk olyan hanganyagokat készíteni, amelyekkel a nyilvánosság elé állhatunk. A 6 szakmai napon most 6 kísérleti hangjátékot készítettünk, valamint egy dalt vettünk fel.

A táborban 11 fő tehetséges fiatal vett részt. A résztvevők étkeztetését és 2 fő vidéki résztvevő elszállásolását biztosítottuk. A tábort vezette: Nyári Oszkár. Szakmai vezetők: Nyári Pál, Dömötör Tamás, Boda-Novy Emília, Horváth Kristóf, Baranyi Zoltán, Ifj. Egri János, Nyári Oszkár. Hangmérnök Feka Róbert volt.

2022. december 16-án pénteken 16 órától olvasópróbával kezdtük a szakmai munkát Nyári Pál vezetésével. A próba résztvevői megismerték a meseszövegeket, és gyakorolták a felolvasást. Ez nem is volt annyira egyszerű feladat, jókat nevettünk. A szövegeket közösen átbeszéltük, teljesen szabadon értelmeztük. Szóba került az alkotótábor tervezése, egyeztetések. A helyszín a Ráday utca 34. volt. A további napokat már az Üllői út 31-ben tartottuk. December 17-én és 18-án 10-től 18:30-ig próbáltunk, majd felvettük a hanganyagokat. Dömötör Tamás vezetésével Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? című művéből egy nagyobb részletet vettünk fel. Nyári Pál vezetésével pedig A pletykás asszon című székely népmesét dolgoztuk fel sikeresen. December 18-án Boda-Novy Emília vezetésével egy cigány eredetmondát, Nyári Pál vezetésével pedig egy Moha és Páfrány mesét vettünk fel. A fiatalok nagy érdeklődéssel vettek részt a munkában, ami mindenki számára élvezetes, örömteli volt. A gyerekek profi teljesítményt nyújtottak.

December 20-án Horváth Kristóf vezetésével két rövidebb hangjáték anyagát vettük fel: egy Szutyajev és egy Lázár Ervin mesét. December 21-én a zenészek vették birtokba a színpadot, hogy zenéket gyártsanak a hangjátékokhoz. A zeneszerzési workshopot Baranyi Zoltán vezette. Ifj. Egri Jánossal és Ifj. Szajkó Nándorral feljátszották egy karácsonyi dal zenéjét is, amivel másnap tovább dolgoztunk. Ugyanis december 22-én, miután feldíszítettük a színpadot, Nyári Oszkár és Baranyi Zoltán a karácsonyi dalt tanították meg a résztvevőknek. Próbákat követően élőzenés, nem rádióminőségű hangfelvétel készült a dalból. Ezzel meghitt ünnepi hangulatban zártuk az alkotótábort, ami e szerény lehetőségek között is eredményes volt.

További képek:

KÉPGALÉRIA

NyP

TÁMOGATÓ

Támogató