A Karaván felzárkózó településeken novemberben

SZÍNHÁZUNK NOVEMBERBEN MÁTRAVEREBÉLYRE, NAGYBÁRKÁNYBA, TATÁRSZENTGYÖRGYRE, EGERBE ÉS KERECSENDRE VITT KULTURÁLIS ESEMÉNYEKET A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM KERETÉBEN

Fotó: Nyári Pál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Programjában színházunk főként előadásokat visz az ország legszegényebb településeire. A programok koordinálásában a LORCA Alapítvánnyal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Baptista Szeretetszolgálattal, civil szervezetekkel, oktatási-nevelési intézményekkel működtünk együtt. A programban azzal a céllal veszünk részt, hogy kulturális és művészeti programokat vigyünk olyan településekre, amelyek a kultúrához való egyenlő hozzáférés tekintetében hátrányt szenvednek. 2002 óta, tehát 20 éve járunk folyamatosan ilyen jellegű kistelepülésekre, különösen gyermek- és ifjúsági színházi programokkal. A Felzárkózó Települések Program lehetővé teszi, hogy még gyakrabban jussunk el hátrányos helyzetű régiókba. Elsősorban gyerekeknek szóló interaktív előadással és művészeti projektekkel jártuk az országot novemberben is.

Mátraverebély és Nagybárkány

Mátraverebély

Banyamesék előadással léptünk fel a két szomszédos nógrádi faluban november 22-én. A MMSZ mátraverebélyi Katica Óvodájában az intézményvezető-helyettes és munkatársai szívélyesen fogadták a társulatunkat. Először két kiscsoportos foglalkozás keretében megtanítottuk az előadásban elhangzó egyik dalt, és Baranyi Zoltán hegedűművész hangszerbemutatót tartott. A másik csoportban síkbábokat készítettek a gyerekek. Majd a Banyamesék című bábos, zenés színházi előadásra került sor az ovi tornatermében. A gyerekek örömteli színházi élményben részesültek.

Nagybárkány

Innen átmentünk a közeli Nagybárkányba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontjára. Itt óvodás és alsó tagozatos gyerekek számára hasonló programot valósítottunk meg, mint Mátraverebélyen. Az óvodásoknak zenés foglalkozást tartottunk, a kisiskolásokkal bábokat készítettünk. Mind az éneklés és hangszerbemutató, mind a bábkészítés tetszett nekik. Az ezt követő interaktív mesejátékban is örömmel vettek részt a gyerekek. Örömteli élmény volt számukra a vidám mesejáték.

Tatárszentgyörgy

Tatárszentgyörgy

November 23-án a Pest megyei Tatárszentgyörgyön komplex kulturális programot tartottunk az óvodásoknak és az iskolásoknak. A programnak része volt két színházi előadás és számos művészeti foglalkozás. Tatárszentgyörgyön a Baptista Szeretetszolgálat a közelmúltban vette át az oktatási-nevelési intézményeket. A szeretetszolgálat részéről Vig Miklós lelkész koordinálta a programot. A megvalósításban aktívan és segítőkészen vettek részt a LORCA Alapítvány, valamint az óvoda, az iskola és a Baptista Szeretetszolgálat Jelenlét Pontjának munkatársai. Egy rendkívüli tanítási nap keretében kaptak lehetőséget a gyerekek a kulturális aktivitásra. A rendezvény három helyszínen valósult meg, és számos elemet tartalmazott:

  • zenés foglalkozás az 1. és 2. osztályosoknak
  • bábkészítő foglalkozás a 3. 4. osztályosoknak és a nagycsoportosoknak
  • Banyamesék bábos, zenés előadás az óvodásoknak és az alsó tagozatosoknak
  • rendhagyó irodalomórák a 3., 4., illetve az 5., 6. osztályosoknak
  • I’m online előadás és feldolgozó beszélgetés a 7. és 8. osztályosoknak

A teljes program jó élmény volt a gyerekeknek és népes társulatunknak is. Köszönjük a helyi szervezőknek a gördülékeny együttműködést és a finom ebédet a menzán.

Jernei Gábor (index.hu) írása a tatárszentgyörgyi projektről ITT OLVASHATÓ.

Eger

Eger

November 25-én Egerbe mentünk, amely ugyan nem hátrányos helyzetű település, de annak hátrányos helyzetű Szala városrészében a Civil Integráció Közhasznú Alapítvánnyal együttműködve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legújabb Jelenlét Pontjának megnyitása alkalmából a megnyitó rendezvénysorozat részeként az Arany János Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium tornatermében tartottunk rendhagyó irodalomóra előadást az iskola mintegy 50, vegyes korosztályú tanulójának. Kivételes élményben lehetett részük. A Horváth Kristóf (Színész Bob) és Fekete János (Jammal) által prezentált műsor első felében versekkel foglalkoztak, sőt, verset is írtak közösen. Majd Jammal tartott interaktív beatbox show-t. Végül a megzenésített verset reppelték. A gyerekek aktívak voltak, és örömteli előadó-művészeti élményben részesültek. Remélhetőleg e különleges előadás inspirálta őket az előadó-művészetre, amely az önkifejezés örömteli, kreatív formája, s amivel másoknak is örömet lehet szerezni.

Kerecsend

Kerecsend

Ugyanezen nap estjére a Heves megyei Kerecsendről az I’m online című színházi előadásunk kapott meghívást, melynek örömmel tettünk eleget. A meghívó szervezet a Világítani Fogok Egyesület volt, a helyszín a közösségi ház. Az internetes és iskolai zaklatás témájú előadást nagy figyelemmel nézték a tizenévesek, akiket az egyesület önkéntesei hívtak meg. Az előadást követő feldolgozó foglalkozáson a gyerekek a vitaindító kérdésekre fokozatosan aktivizálódtak. Helyzetgyakorlatoztunk, beszélgettünk. Egy kisfilmet is levetítettünk a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványról. A résztvevők nyomtatott segédanyagot kaptak, amelynek segítségével folytatni tudják a beszélgetést.

NyP