Felléptünk a kispesti roma holokauszt emléktábla avatásán

A KISPESTI ÖNKORMÁNYZAT, CIVIL SZERVEZETEK ÉS EGY EGYHÁZ ÖSSZEFOGÁSÁNAK KÖSZÖNHETŐEN A HOLOKAUSZT KISPESTI ROMA ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZŐ TÁBLA AVATÁSÁRA KERÜLT SOR JÚNIUS 29-ÉN A XIX. KERÜLETBEN. AZ AVATÓÜNNEPSÉGEN RÉSZT VETT A KARAVÁN SZÍNHÁZ IS.

2024. június 27-30 között a magyar holokauszt áldozataira emlékeztek a kispestiek. Bár 1944-ben hivatalosan ekkor már leállt a magyar állam a zsidók koncentrációs Auschwitzba deportálásával, Kispestről a hónap utolsó napjaiban mintegy 3500 kispesti zsidót hurcoltak el a csendőrök, hogy vonattal németországi megsemmisítő táborba szállítsák őket. A 80 évvel ezelőtti tragikus eseményekre emlékezett az önkormányzat, szervezetek egyházak és állampolgárok. Június 30-át a kerületi önkormányzat 2009-ben gyásznappá nyilvánította. A Kispesti TV híradása ITT TEKINTHETŐ MEG az elhurcoltak és elpusztítottak emlékére tartott négy napos rendezvényről, melyen a kispesti cigány áldozatokról is megemlékeztek június 29-én.

A rendezvény keretében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Méltóság Napja templomának falára helyezett emléktábla avatására is sor került június 29-én. A megemlékezés létrejöttében részt vett a Kispesti Önkormányzat, a táblának és a rendezvénynek helyt adó MET egyház, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége és a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület.

A szervezők képviselőitől és egy történésztől beszédek hangzottak el. A fellépők között volt a Karaván Színház képviseletében Bakondi Jázmin és Fenyvesi Krisztina, akik verset verset mondtak, valamint felolvasták annak annak az 57 kispesti roma áldozatnak a nevét, akinek a deportálásáról eddig bizonyítékokat találtak a történészek. A kispest.hu részletesebb beszámolója az eseményről ITT OLVASHATÓ képgalériával.

NyP