Kömlőn és Tiszabőn játszottunk Banyameséket

A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM KERETÉBEN TARTOTT PROGRAMUNK ÚJABB KÉT ÁLLOMÁSA KÖMLŐ ÉS TISZABŐ VOLT, AHOL KISCSOPORTOS FOGLALKOZÁSOKAT TARTOTTUNK A GYEREKEKNEK, VALAMINT FŐ PRODUKCIÓKÉNT EGY-EGY BANYAMESÉK ELŐADÁST JÁTSZOTTUNK.

Zenés foglalkozást tart Baranyi Zoltán és Naszvagyi-Deák Fruzsina a tiszabői tanodában
Fotó: Nyári Pál

A FETE PROGRAM keretében a FÓKUSZBAN A GYERMEK EFOP-program támogatásával a LORCA ALAPÍTVÁNNYAL, segélyszervezetekkel karöltve és oktatási-nevelési intézményekkel együttműködve kulturális programokat viszünk Magyarország sok kistelepülésére. Célunk az, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő gyerekeknek örömteli kulturális élményt adjunk. 2023. április 18-án Kömlőn, 19-én pedig Tiszabőn járt társulatunk.

Forrás: Wikipédia

A Heves vármegyei KÖMLŐRE már egy ideje szerettünk volna eljutni, mivel az utóbbi időben a Közép-Tisza-vidékre utazván néhányszor keresztülmentünk a falun. Kömlő már a középkorban lakott település volt. A történelem viharai nem kímélték, ami alatt lehet érteni tatár és török dúlást, és mindenféle más háborúkat, amelyeknek a lakosság áldozatául esett. Többször is kiirtották és elűzték az embereket, a világháborúk idején besorozták a férfiakat, akiknek nagy része odaveszett a világégésekben. A falu címerének színei a reménységet és a tisztaságot szimbolizálják, a pajzsban a vízszintesen fekvő csoroszlya, felette ekevas és búzakalászcsokor pedig a község mezőgazdasági jellegére utal. (Forrás: Wikipédia) Valóban, Kömlőt hatalmas, szépen megművelt mezőgazdasági területek veszik körül. Az egyszeri városi ember a zöld és élénksárga földeket jó érzéssel nézheti.

A falu óvodájába voltunk hivatalosak. A szervezésben a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának munkatársaival működtünk együtt. Először zenés és bábkészítő foglalkozást tartottunk, majd Banyamesék előadást játszottunk. Jó hangulatot varázsoltunk az óvodába a gyerekek segítségével, akik nagyon türelmesek, illedelmesek voltak, aktívan részt vettek az előadásban, majd a végén, amikor lehetőség volt rá, felszabadultan táncoltak.

Forrás: Wikipédia

TISZABŐN már jártunk áprilisban, a látogatásról és Tiszabőről EBBEN a cikkünkben számoltunk be. Akkor említettem, hogy a nagyobb óvodaépületbe nem tudtunk menni, mert betörés miatti rendőrségi helyszínelés volt, és a gyerekeket haza kellett engedni. Mivel már úton voltunk, az óvodavezető asszony átirányított minket az intézmény másik épületébe, és ott játszottunk a gyerekeknek. Sajnos április 19-én sem jártunk több szerencsével. Épp elhagytuk Budapestet annak a reményünknek hangot adva, hogy ma nem lesz betörés, de Judit kolléganőnk hívott, hogy most hívták Tiszabőről azzal, hogy megint betörtek ugyanabba az épületbe, a gyerekeket ismét haza kellett engedni. A Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét pontja és az iskola gyors egyeztetésének köszönhetően az általános iskola első évfolyamának megtarthattuk programunkat. A bábos és a mondókás foglalkozást az iskolában, a zenés foglalkozást a tanodában, a Banyameséket a községi sportcsarnokban tartottuk meg. Az elsősök aktivitása előtt le a kalappal, nagyon ügyesek voltak. Az előadás végén közös erővel sikerült kihúznunk a répát, happy enddel végződött a program. Nagyon köszönjük partnereink rugalmasságát, segítségét. Tiszabőn nagyon sok programot szervez a gyerekeknek a Jelenlét pont, szívesen megyünk vissza, különösen azokhoz az ovisokhoz, akiknek már kétszer elő akartuk adni a Banyameséket, de még mindig nem láthatták.

NyP

Galéria (Fotók: Nyári Pál)

Nagyobb képekért rá kell kattintani az adott képre, majd újra. A galériához a böngésző vissza gombjával lehet visszatérni.

Kömlő

Tiszabő