Tiszanánán és Magyargécen jártunk

A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM KÖVETKEZŐ KÉT ÁLLOMÁSA TISZANÁNA ÉS MAGYARGÉC VOLT. A KÉT TELEPÜLÉSEN A BANYAMESÉKKEL VENDÉGSZEREPELTÜNK.

A Felzárkózó Települések Program és a Fókuszban a Gyermek Program következő állomásai a Karaván Színház számára a Heves megyei Tiszanána és a nógrádi Magyargéc voltak.

2023. április 13. Tiszanána

Forrás: wikipédia

A több, mint 4000 lakosú falu helyén már az ókorban és a kora középkorban lakott település volt, a legenda szerint Attila, hun király is innen, a Közép-Tisza-vidékről irányította birodalmát. A falut török pusztítás, árvizek sújtották, de mindig újjáépült.

Erre a napra a Sütő András Általános Iskolába kaptunk meghívást a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat Jelenlét pontjának szervezésében. Ebben az alkalomban az volt különleges, hogy tudomásom szerint első alkalommal játszottuk az előadást osztályteremben. A 2a és a 2b osztályok közül választhattunk. Mindkettő terem elég zsúfolt volt, de azért elfértünk. A Banyamesék előtti szokásos három kiscsoportos foglalkozáson már kiderült, micsoda jó gyerekek ezek a tiszanánai másodikosok. Nagyon hamar megkedveltük őket. Öröm volt hallani, ahogy a mondókát előadták, a daltanulás és a bábkészítés is nagyon ment nekik. Kitűnő előadást játszottunk, amit nagy tapssal értékeltek.

Fotók: Nyári Pál

2023. április 14. Magyargéc

Forrás: Wikipédia

A dombok között elhelyezkedő Magyargécnek komoly történelme van, hogy csak kettőt említsek, a 13. században Simon bán birtoka volt (a Bánk bánból ismerős lehet), a 14. században pedig Zách Feliciáné. Az aktuális királyok mindkét nemesurat megfosztották birtokaitól, mindkettőt az aktuális királyné vagy királynő elleni összeesküvés és merénylet miatt.

A Szécsény közelében fekvő Magyargéc a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark települése. A Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve jutottunk el a magyargéci óvodába, ahol a megbetegedések miatt körülbelül a gyereklétszám felével volt lehetőségünk dolgozni. Nagyon aranyos, kicsi gyerekek voltak. Szépen dolgoztak a bábkészítők. A kicsik az előadást nagy érdeklődéssel nézték meg. Néhány kisgyereknek nagyon tetszett, hogy a színészek többsége hol innen, hol onnan bújt elő. A gyerekek mindig észrevették, ha valamelyik színész az asztal alá bújt, és a gyerekek szívesen bújócskáztak volna vele. A gyerekek többsége azonban a hagyományos közönség szerepét töltötte be. Csillogó szemmel nézték a bábukat, be lehetett vonni őket, együtt éltek az előadással, nagyon tetszett nekik. Bár a gyerekek a dalt nem tudták még megtanulni, táncra buzdító felszólításomra vidám táncba kezdtek, s így jó hangulatban ért véget az előadás.

NyP