Tiszaburára vittük a Banyameséket

FOLYTATVA A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAMOT LEGUTÓBB TISZABURÁRA VOLT SZERENCSÉNK ELLÁTOGATNI, AHOL A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT ÁLTAL MŰKÖDTETETT ÓVODÁBAN TARTOTTUNK EGY EGÉSZ DÉLELŐTTÖT FELÖLELŐ PROGRAMOT.

A kormány 2019-ben indított FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK címmel átfogó programot az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településének megsegítésére. A programot az adott településeken is jelen lévő karitatív egyházi és civil szervezetek valósítják meg. A Karaván Színház más művészeti társulatokkal együtt a program összművészeti részében vesz részt. Ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy kulturális eseményeket, köztük színházi eseményeket vigyünk hátrányos helyzetű településekre. E településeken rendszerint felülreprezentált a cigány lakosság. Missziónkkal összhangban kulturális eseményeket, köztük színházi előadásokat viszünk hátrányos helyzetű embereknek.

Kép: wikipédia

Március 27-én a MMSZ tiszaburai óvodájába látogatott el társulatunk. TISZABURA község a Tisza-tótól délre található Szolnok vármegyében. A falu 2900 lakosának több, mint fele cigány. Mind az iskolában, mind az óvodában nagy létszámú gyermeket nevelnek. Az óvodavezető Kovács Tímea és kollégái barátsággal fogadták csapatunkat. Az óvodavezető elmondta, hogy projektszerűen tematizálják a gyerekek nevelését. Minden lehetőséget kihasználnak az ünneplésre, a közösségi tevékenységekre. Egy-egy projekt pedig akár hetekig is alkalmat ad arra, hogy a gyerekek készségeit, képességeit és ismereteit, valamint a közösséget fejlesszék. Mint mondta, most a húsvétra készülnek.

A teljes délelőttöt kitevő programunk nagyon rendezetten és példaértékűen zajlott le. Először három kiscsoportos foglalkozást tartottunk párhuzamosan. Egy zenés, egy bábkészítő és egy mondókás foglalkozást. Ezek célja az volt, hogy a gyerekeket előkészítsük az előadásra. Az egyes foglalkozásokra az óvodavezető előzőleg kijelölte a csoportokat. A foglalkozások során a kisgyerekeket nyugodt viselkedés, érdeklődés, motiváltság és koncentráltság jellemezte. Látható volt, hogy az óvónők hozzáértéssel és felelősséggel készítik fel őket az iskola kihívásaira is.

Míg a kiscsoportos foglalkozásokon csak a kijelölt csoportok vettek részt, addig a Banyamesék című mesejátékot az óvoda összes jelenlévő kisgyereke megtekintette. Kissé riasztónak tűnt az, amikor Tímea közölte, hogy szeretne 130 gyermeket beültetni az óvoda tornatermébe, mivel tartottunk attól, hogy mind hangban, mind látványban nehezítheti a nagy létszám az előadás megértését. Igazából azt is megkockáztattuk kérdés formájában, hogy be fognak-e férni, hiszen nem tűnt nagynak a tornaterem. De Tímea mosolyogva megnyugtatott, hogy tudja, hogy be fognak férni, a gyerekek hozzászoktak az ilyen közösségi programokhoz, és érdekli őket az előadás. Valóban mindenkinek bőven volt helye, és a hátsó sorokban ülők is figyelemmel és fegyelmezetten nézték végig az előadást. Mivel a tornaterem kicsi, jól láttak és hallottak mindent. A gyerekek sokat tapsoltak, nevettek, értették az előadás humorát, náluk talán csak az óvónők nevettek többet. Az előadásba a gyerekeket folyamatosan bevontuk, aktivizáltuk. Nagyon együttműködőek voltak. Az a három csapat, amelyeket felkészítettünk, még hozzáadta a magáét az előadáshoz. Tetszett nekik az előadás, alig akarták abbahagyni a tapsot. Óriási sikerként éltük meg azt, hogy olyan élményt tudtunk adni a gyerekeknek, amitől felszabadultak lettek, és jól érezték magukat.

Fotók: Nyári Pál

Nagyobb méretért kattintás majd még egy kattintás. Galériához visszatérés a böngésző „vissza” gombjával.

NyP