Banyamesék Gyöngyöspatán

2022. JÚLIUS 7-ÉN BANYAMESÉK ELŐADÁST VITTÜNK A HEVES MEGYEI GYÖNGYÖSPATÁRA. AZ ELŐADÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TEMATIKUS FOGLALKOZÁSOKON A GYEREKEK BÁBOKAT KÉSZÍTETTEK ÉS DALT TANULTAK.

Banyamesék
Fotó: Füzér Réka

A kulturális javakhoz való egyenlőtlen hozzáférés érdekében olyan helyekre is igyekszünk eljutni, ahol az embereknek kevés lehetőségük van színházi előadást látni. 2022-ben a Felzárkózó Települések Program keretében volt lehetőségünk előadásokat és foglalkozásokat vinni gyerekeknek olyan kis eldugott falvakba, mint Csököly, Táska, Gyulaj. Legutóbb pedig Gyöngyöspatáról érkezett meghívás, aminek örömmel tettünk eleget.

Gyöngyöspata hazánk egyik legkisebb városa. Komoly múltja van a magyar történelemben. Már a magyarok bejövetele előtt lakták, majd honfoglaló őseink is megtelepedtek itt. Az Árpád nemzetségéhez tartozó Pata már a X. században várat építtetett a közeli dombra. További érdekességek Gyöngyöspatáról ITT olvashatók.

Az általános iskolát, ahova mentünk, a Károly Róbert idején komoly politikai és gazdasági szerepet betöltő művelt nemesről, Nekcsey Demeterről nevezték el. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről Farkas Hermina pedagógus, szabadidőszervező és az iskola dolgozói nagy szeretettel fogadták kis társulatunkat.

Épp nyári szünet van, az iskola nyári napközis tábort biztosít tanulóinak. Itt nemcsak a gyerekek felügyelete megoldott, hanem jó közösségi programokat is szerveznek számukra. Ennek részeként mi színházi előadást és kiscsoportos foglalkozást tartottunk. Az iskola egyik tágas osztálytermében kényelmesen elfértünk. Elsőtől nyolcadikig minden korosztály képviseltette magát, sőt, még két óvodás nézőnk is volt.

Fotó: Füzér Réka
Bábkészítés Fotó: Nyári Pál

Az előadás előtt szokás szerint olyan kiscsoportos foglalkozásokat tartottunk, amelyek témája az előadáshoz igazodott. A kisebbekkel egyszerű bábokat készítettünk, a közönség nagyobbik felének pedig az előadásban szereplő egyik dalt tanítottuk. Majd következett egy interaktív, izgalmas Banyamesék előadás, amelyben a cigány dalt közösen énekeltük a gyerekekkel.

Daltanítás
Fotó: Nyári Pál

NyP