Banyamesék Pálmajor puszta gyerekeinek

A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM KERETÉBEN JÚNIUS 28-ÁN GYERMEKPROGRAMOT VITTÜNK A SOMOGY MEGYEI PÁLMAJOR KÖZSÉG ÓVODÁSAINAK ÉS ISKOLÁSAINAK. A BANYAMESÉKET JÁTSZOTTUK. A GYEREKEKNEK DALT TANÍTOTTUNK, BÁBOT KÉSZÍTTÜNK VELÜK.

Fotó: Szent Erzsébet Alapítvány

A kormány FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK programjának keretében az ország leghátrányosabb helyzetű települései közül 300-ra fókuszálva a falvak élhetőbbé tételét szolgáló komplex településfejlesztést és a lakosság bevonásával közösségi programokat valósít meg. Színházunk főleg gyermekeknek szóló kulturális programokkal, színházi előadásokkal vesz részt a FeTe Programban. Sok kis eldugott településen jártunk már. Legutóbb, június 28-án Pálmajorba vitt az utunk.

A Wikipédia szerint PÁLMAJOR Somogy megyében, Kaposvártól 20 km-re fekszik. A 99%-ban cigányok által lakott falucska. 2010-es statisztikák szerint az ország legszegényebb települése volt, az egy főre jutó jövedelem nem érte el a havi 33 000 forintot.

Egy kívül-belül szépen felújított, szép, tágas udvarú óvodája van Pálmajornak. Ide mentünk előadást játszani. Nemcsak az óvodások voltak nézőink, hanem az óvodavezető Kovács Ágota meghívta az iskolásokat is. Nyári tábor és egyéb elfoglaltágok ellenére is jópár érdeklődő iskolás jött el az óvodába. Ágotán és munkatársain kívül partnereink voltak még a Pálmajori Jelenlét Pont, illetve a kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány munkatársai, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében Mészáros Ágnes.

Bábkészítő foglalkozás
Fotó: Nyári Pál

Az előadás előtt olyan kiscsoportos foglalkozásokat tartottunk, amelyekkel szándékunk szerint még jobban be tudjuk vonni az előadásba a gyerekeket. Az egyik csoportban olyan bábokat készítettünk, amely feladattal a kicsik is könnyen megbirkóztak. A figurák a mesében szereplő állatok voltak s amikor ahhoz a részhez értük, megkértük a gyerekeket, hogy tartsák fel a megfelelő bábokat.

Daltanítás
Fotó: Nyári Pál

A közönségünk másik fele egy szép cigány dalt tanulhatott meg, ami az előadásban is elhangzik. Nagyon jól fogadták az ovisok az előadást, aktívak voltak. Az iskolások is nagy figyelemmel kísérték az előadást, örülünk, hogy aki ott volt, jól érezte magát, jó élményeket kapott a Karavántól. Köszönjük minden partnerünknek is, hogy egy ilyen felemelő délelőttöt tölthettünk el együtt.

NyP