Karaván roma fesztiválon és kaposvári ifjúsági színházi biennálén léptünk fel

LÁZÁR ERVIN ROGRAM BUDAPESTI ISKOLÁKBAN, JELEN/LÉT FESZTIVÁL A NEMZETI SZÍNHÁZBAN, ROMA FESZTIVÁL A IX. KERÜLETBEN, GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI BIENNÁLÉ KAPOSVÁRON. EZEKEN A SZAKMAI ESEMÉNYEKEN LÉPTÜNK FEL AZ ELMÚLT NAPOKBAN.

Fotó: Kovács János

Már beszámoltunk róla, hogy a magyarországi nemzetiségi színházak idei találkozóját március végén rendezték meg a Nemzeti Színházban. Az eseményen EGEREK… és egerek című mesejátékunkkal vettünk részt 2022. március 25-én. Remek közönségünk volt. Előadásunkat a ferencvárosi Molnár Ferenc Általános Iskola tanulói is megnézték. Az előadás után a szervező Magyarországi Szerb Színház igazgatójától Rusz Milántól nemcsak az előadásért kaptunk elismerő szavakat, hanem azért is, mert a Karaván Színház társulatának vezetője, Nyári Oszkár színészi munkásságáért Jászai Mari-díjban részesült.

Közben folytatjuk a Lázár Ervin Program megvalósítását, erről majd később számolunk be. Március 31-én a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatásával egynapos művészeti fesztivált tartottunk Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztivál – 20 éves a Karaván Színház címmel. Alábbi programunkra meghívott iskolák hoztak tanulócsoportokat. Köszönjük minden partnerünknek és minden résztvevőnek az együttműködést.

9:30 I’m online – tantermi változat – színházi előadás a Karaván Szobaszínházban a Burattino Általános Iskola számára.

11:00 Horváth Kristóf rendhagyó irodalomórája a Karaván Színházban. Ingyenes előadás a Burattino Általános Iskola és a ferencvárosi József Attila Általános Iskola tanulóinak aktív részvételével.

Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál
  • 13:00 Banyamesék előadás a Német utcai Általános Iskola elsőseinek a Karaván Színházban.
Fotó: Nyári Pál
  • 15:00 Baranyi Zoli és barátai – zenés beszélgetés a városi cigányzenéről. Felléptek: Baranyi Zoltán hegedűművész, Banyák József zongoraművész, Ifj. Szajkó Nándor gitárművész hallgató.
Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál

HŰVÖS című produkciónk meghívást kapott a X. Jubileumi Kaposvári Assitej Gyermek- és Ifjúsági SZÍNHÁZI BIENNÁLÉRA. A Hűvös a fesztivál családi fókuszprogramjában kapott helyet. Az előadásra 2022. március 30-án 16 órakor került sor a Szivárvány Kulturpalotában. A Hűvös a gyermekotthonokban felnövő gyerekek hátrányos helyzetére hívja fel a figyelmet. Írta O. Horváth Sári. A megrendítő előadásban jelenlegi és volt növendékeink játszanak. Az előadásnak meghatározó elemei a songok. Zenei közreműködő: Baranyi Zoltán. Rendezte: Bereczki Csilla és Lovas Emília. Az előadás nagy sikert aratott. A megrázó témát feldolgozó előadást követően Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője tartott feldolgozó foglalkozást. A nézők is elmondták az előadás kapcsán felmerült véleményüket, kérdéseiket, melyekre Bereczki Csilla és Nyári Oszkár válaszolt. Mindezt még éjszaka alapos szakmai értékelés és beszélgetés követte a rendező és a produkciós vezető részvételével. Előadásunk a szakmai zsűri elismerését is kiérdemelte Kaposváron.

Fotó: Cservölgyi Zsófia
Fotó: Cservölgyi Zsófia
Fotó: Cservölgyi Zsófia

Fotó: Cservölgyi Zsófia

Nyári Pál