Most meg Gyöngyöspatára vittünk gyermekprogramot

2021. JÚLIUS 11-ÉN BANYAMESÉK ELŐADÁST VITTÜNK GYÖNGYÖSPATÁRA A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM KERETÉBEN. AZ ELŐDÁS MELLETT KISCSOPORTOS FOGLALKOZÁSOKBAN A GYEREKEK BÁBOKAT KÉSZÍTETTEK VERES ANDI, ÉS DALT TANULTAK BARANYI ZOLI VEZETÉSÉVEL.

Fotó: Veres Andrea

A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK KORMÁNYPROGRAM az ország rossz helyzetben lévő falvai közül 300-ban komplex településfejlesztést, a falvak élhetőbbé tételét, az ottani lakosságnak az átlagos életnívóhoz való felzárkózását segíti és valósítja meg. Nem a látványos eredményeken, hanem a hosszú távon érvényesülő és fenntartható fejlődésen van a hangsúly, hogy a most felnövő generációnak jobb lehetőségei legyenek az emberhez méltó életre hazánk kis falvaiban.

Nagy célok, nagy feladat. A komplex programnak vannak infrastrukturális, gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő, szociális, egészségügyi, közösségépítő, oktatási, kulturális elemei is. A programhoz egyházak, jótékonysági szervezetek, kulturális szakemberek, pedagógusok, művészek és előadó-művészeti szervezetek, így a Karaván Színház is csatlakozott. Mi gyermekelőadásokat és olyan programokat viszünk el néhány településre, amelyek által a gyerekekkel játékos keretek között ismertetjük meg és kedveltetjük meg a színházat. Elsődleges célunk az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, közösen eltöltsünk egy érdekes, vidám délelőttöt.

A kulturális javakhoz való egyenlőtlen hozzáférés miatt alapítványunk fontos missziója, hogy olyan helyekre is eljussunk, ahol az embereknek kevés lehetőségük van színházi előadást látni. A FeTe Programban első alkalommal június 15-én Átányba vittünk egy ilyen komplex csomagot az óvodásoknak. Legutóbb pedig Gyöngyöspatára mentünk.

Gyöngyöspata gyönyörű, dombos, erdős vidéken húzódik meg a Mátra egyik völgyében, s csak sajnálni lehet, hogy Magyarországnak e szép községe arról híres, hogy ott sok szegény roma lakik, az iskola pedig szegregálódott. Ebbe a szép iskolába mentünk, amely a falu közepén található. Farkas Hermina pedagógus, szabadidőszervező és kollégái nagy szeretettel fogadták kis társulatunkat. Nemcsak magunkat képviseltük, hanem a Lorca Alapítványt is, amely számos roma és nem roma előadó-művészt és szervezetet képvisel. Szerencsére a nyári szünetben a koronavírus járvány alábbhagyott, a korlátozásokat feloldotta a kormány. Az iskola egyik nagyobb osztálytermében kényelmesen elfértünk a közel 60 gyermekkel. Nemcsak a napközis tábor néhány alsó tagozatos résztvevője volt jelen, hanem óvodásokat, sőt bölcsődéseket is hoztak.

Először VERES ANDIVAL és Baranyi Zoli hegedűművésszel egy mondókát tanultak meg az ámuló gyerekek.

Majd az óvónők és dadusok iránymutatásai alapján a két művész a csapatot két részre osztotta, és elvonultak egy-egy csoportos foglalkozásra. Mindkét csoportmunka a BANYAMESÉK című mesejátékhoz kötődött. A gyerekek feladatokat kaptak, amelyek által az előadásba bevontuk őket. Rajzokat kellett kiszínezniük, amelyekből hurkapálca segítségével bábok készültek.  A másik csoportban a gyerekek megtanulták az előadásban elhangzó dalt. Pontosabban nagy örömünkre az iskolások már ismerték, tudták a dalt, a bölcsisek pedig érdeklődve figyelték a nagyok produkcióját.

Fotó: Veres Andrea
Fotó: Nyári Pál

Majd következett egy maximálisan interaktív, izgalmas Banyamesék előadás, melynek a közösen énekelt és eltáncolt cigány dallal vetettünk véget.

A gyerekekkel és a felnőttekkel jó hangulatban töltöttünk el egy délelőttöt. Úgy láttuk, hogy a legkisebbek is pozitívan élték meg a színházzal való találkozást. Örülünk, hogy vihettünk egy jó kis gyermekprogramot a gyöngyöspatai gyerekeknek, és a forró nyárban egy – remélhetőleg – emlékezetes programot nyújtottunk nekik.

NyP

FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK