Óvodai programot vittünk Átányba

A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAM KERETÉBEN KOMPLEX ELŐADÓ-MŰVÉSZETI GYERMEKPROGRAMOT VITTÜNK ÁTÁNY KÖZSÉG ÓVODÁSAINAK JÚNIUS 15-ÉN. A BANYAMESÉK ELŐADÁSBA ÚGY VONTUK BE A GYEREKEKET, HOGY ELŐTTE KISCSOPORTOS FOGLALKOZÁSOK KERETÉBEN KÉSZÍTETTÜK FEL ŐKET AZ ÉNEKLÉSRE, TÁNCRA, VERSMONDÁSRA ÉS A GYEREKEK ÁLTAL SZÍNEZETT KÉPEK FELTARTÁSÁRA.

A fotókat készítette Nemes Hajnalka, a Magyar Református Szeretetszolgálat közösségi koordinátora.

Banyamesék Átányban

A magyar állam FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK programja nevéhez méltóan azt a célt tűzte ki, hogy az ország leghátrányosabb helyzetű települései közül 300-ban komplex településfejlesztést, a falvak élhetőbbé tételét, az ottani lakosságnak az átlagos életnívóhoz való felzárkózását segíti és valósítja meg. Nem a látványos eredményeken, hanem a hosszú távon érvényesülő és fenntartható fejlődésen van a hangsúly, hogy a most felnövő generációnak jobb lehetőségei legyenek az emberhez méltó életre, mint szüleiknek, nagyszüleiknek.

A FeTe Program egy komplex program, amelynek vannak infrastrukturális, gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő, szociális, egészségügyi, közösségépítő, oktatási, kulturális elemei is. A programhoz számos egyház, jótékonysági és kulturális szervezet, szakember, pedagógus és művész csatlakozott, s vesz részt a megvalósításban. A Karaván Színház például gyermekelőadásokat és olyan programokat visz el ezekre a településekre, amelyek által a gyerekek játékos keretek között kipróbálhatják magukat előadó-művészeti ágakban. Korábban több alkalommal is csináltunk már ilyet, és az a véleményünk, hogy sokkal több ez, mint csak egy gyermekelőadást lejátszani. Az előadást is megtartjuk, de a gyerekeket kiscsoportokban forgószínpados megoldással aktivizáljuk. Ez a módszer izgalmas, érdekes, szórakoztató a gyerekek számára, mindenki aktív, közösség tagjaként vesz részt a foglalkozásokban, sokat lehet tanulni, inspirálódni. Sokak számára egy életre szóló élményt jelent az előadó-művészeti ágakkal való aktív és szórakoztató találkozás. Elröppen a délelőtt, annyi friss élmény éri a gyerekeket, nem utolsósorban a kiváló művészeknek köszönhetően.

A FeTe Programban első alkalommal június 15-én Átányba vittünk egy ilyen komplex csomagot az óvodásoknak. Egy nagyon szép óvodában valósíthattuk meg a komplex előadó-művészeti gyermekprogramot. Laczházi Hajni, az óvoda vezetője munkatársaival és a FeTe Program helyi képviselőivel együtt a teljes programban jó házigazdának bizonyultak, nagy mértékben elősegítették, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.

Először Veres Andival és Müller Péter Sziámival elénekeltük a Mi a jeled című slágergyanús dalt, mivel a refrént a gyerekek is könnyen énekelni tudták.

Farkas Zsoltival cigány táncot gyakoroltak a gyerekek

Majd az óvoda négy csoportja egy-egy művész vezetésével elvonult kiscsoportos foglalkozásra. Minden csoportmunka a Banyamesék című mesejátékhoz kötődött. Az ovisok egyszerű feladatokat kaptak, amelyek által az előadásba később bevontuk őket.

Például rajzokat kellett felmutatni a megfelelő időben, mondókát kellett elmondani a mesejáték bizonyos pontjain.

A gyerekek kiscsoportban megtanulták az előadásban elhangzó dalt, egy másik csoport pedig táncot tanult meg hozzá.

A program végére egy maximálisan interaktív Banyamesék előadás jött létre, amelyben a gyerekek is előadókká váltak.

Lakatos Gyurival cigány dalt tanultak a gyerekek.
Veres Andi a mese elemeiből rajzokat készített a gyerekekkel.
Horváth Kristóf mondókát tanított a gyerekeknek
Végül következett az interaktív Banyamesék előadás
Baranyi Zoli és ifj. Szajkó Nándi a Banyamesék előadásban zenélt
A közönség részt vett az előadásban, itt éppen a mondókát mondja Kristóf csoportja feltartott kézzel

Természetesen nem terheltük a gyerekeket sokáig, az egész program szűk kétórás volt. A gyerekek, a művészek, az óvónők és dadusok egyaránt aktívak voltak, és egy közösségként, jó hangulatban töltöttünk el egy délelőttöt az átányi oviban. További jó munkát nekik. Mi pedig már várjuk a folytatást, hogy mehessünk a következő településre.

NyP

FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK