Zajlanak a Hűvös című produkció próbái

MÁRCIUSBAN TERVEZTÜK BEMUTATNI A HŰVÖS CÍMŰ PRODUKCIÓT, SAJNOS ÉPP A FŐPRÓBAIDŐSZAK KEZDETEKOR KELLETT BEZÁRNI A SZÍNHÁZAKAT. NYÁRON ÚJRA DOLGOZNI KEZDTÜNK A DARABBAL, A BEMUTATÓ KÖVETKEZŐ TERVEZETT IDŐPONTJA OKTÓBERBEN LESZ.

NEMZETI HONLAP INFÓK ÉS JEGYVÁSÁRLÁS

Oláh-Horváth Sára: Hűvös című megrázó erejű egyfelvonásosával tavaly év végén kezdtük el a munkát. A magyarországi nemzetiségi színházak éves találkozóján, a Jelen/Lét Fesztiválon akartuk közönség elé vinni egy új gyermekprodukcióval együtt. A fesztiválnak a Nemzeti Színház adott volna otthont március végén. Sajnos az országos influenzahelyzet miatt mindkét darab próbáival le kellett állnunk. Nagy csalódás volt, hogy a sok befektetett munka kárba vész, és nem tudjuk bemutatni a produkciókat.

Jó hír, hogy azóta a szervező Szerb Színház, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség, valamint a Nemzeti Színház megállapodott arról, hogy nem marad el az idei fesztivál. Október 5-11. között az eredeti program szerint meg lesz tartva, tehát érdemes továbbvinni a megkezdett munkát.

Erre nyáron meg is ragadtunk minden alkalmat. Párhuzamosan zajlottak a két benevezett produkció próbái. E mellett próbáltunk a roma holokauszt megemlékezésre, és tartottunk egy művészeti alkotótábort is. Most az évadkezdéskor a többi nemzetiségi színházzal együtt bízunk abban, hogy ismét lehet rizikó nélkül színházba járni, és mire októberben sikerül megtartani a fesztivált, sok néző eljön a nemzetiségi színházak produkcióit megnézni.

Jelen/Lét fesztiválprogram 2020.10.05-11.

O. Horváth Sári: Hűvös

Színpadi szöveg song-etűdökkel

Írta: O. Horváth Sári

​Zenéjét szerezte: Szirtes Edina Mókus

Dalszövegek: Horváth Kristóf

Szereplők:

  • Béla – Pápai Rómeó / Kovács Mátyás
  • Miklós – Kovács Mátyás / Tóth Kristóf
  • Krisztián – Oláh Edmond
  • Ferike – Baranyi Csaba
  • Andi – Lovas Emília
  • Kisfiú – Patály Márkó
  • Díszlet és jelmez – Oláh Tímea
  • Zenei közreműködő – Baranyi Zoltán hegedűművész
  • Dramaturg – Selmeczi Bea
  • Fény – Kalóz Bence 
  • Hang – Borovics Tamás

Rendezte – Bereczki Csilla és Lovas Emília

Produkciós vezető – Nyári Oszkár

A darab öt, gyermekotthonban nevelkedő fiatal életébe enged betekintést egy tragédia kibontakozásának pillanatában. A cselekmény középpontjában két fiú, Béla és Miklós áll. Az ő egymáshoz fűződő viszonyuk akár barátság is lehetne, de mivel a gyermekotthonban sajátos (börtönszabályokhoz hasonló) hierarchia alakult ki, ezért kettejük között is alá-fölérendeltségi viszony van érvényben.  A többiek – miközben ugyanezen szabályok szerint élnek – kívülről aggódva figyelik a két fiú egyre feszültebb viszonyát.

„Első számú szabály: ki kinek a csicskája… De ez is egyirányú dolog volt… Csicskákból nem lettek csicskatartók például… Hát igazából a Miki az a Béla csicskája volt, de a Miki nem szerette, hogy az… Senki sem szerette, ha csicska… Valaki vagy csicska volt, vagy csicskatartó… Átmenet nem volt… Örökre csicska maradtál.”

A dráma egy valós esetet dolgoz fel, amely évekkel ezelőtt egy nevelőotthonban történt meg.

Próbán készült fotók: Nyári Pál

NyP