Holokauszt megemlékezésen léptek fel növendékeink

AZ IDEI MEGEMLÉKEZÉST A ROMA HOLOKAUSZT EMLÉKNAPJÁN A PHIREN AMENCA ROMA NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI SZERVEZET KEZDEMÉNYEZTE ÉS SZERVEZTE A BUDAPESTI NEHRU-PARTON. MEGHÍVÁSUKRA AUGUSZTUS 2-ÁN ALAPÍTVÁNYUNK NÖVENDÉKEI FELLÉPTEK AZ EMLÉKMŰSORBAN.

A holokauszt roma áldozatainak 24 órán át tartó felolvasását szervezte meg a Phiren Amenca roma ifjúsági szervezet Budapesten a Duna-parti roma holokauszt emlékműnél, IX. kerületi Nehru parton. A megemlékezésben sok önkéntes és több szervezet működött közre. A közel 12 ezer áldozat neveinek felolvasása által is emlékeztünk a holokauszt összes roma áldozatára, azokra, akiknek sírjuk sincs, és többségüknek a nevét sem dokumentálták. Ugyanakkor a történelmi kutatások adatai alapján vannak tények, adatok is a roma holokauszt áldozatairól. Nemcsak a nevek, hanem az áldozatok születési és a halál éve és helyszíne is elhangzott a 24 órás felolvasáson. A roma áldozatok nevei azt mutatták, hogy szinte egységesen, Európa legtöbb országában szisztematikus népirtás zajlott a roma családok ellen, akik között sok kisgyerek volt.

A felolvasás augusztus 1-jén 17 órától augusztus 2-án 17 óráig tartott. 1944-ben csak ennek az egy napnak az éjjelén közel 3000 romát, öltek meg a nácik Auschwitz-Birkenau haláltábor roma családos táborában.

Az áldozatok neveinek felolvasása után a Karaván Színház budapesti és kaposvári színistúdiójának növendékei léptek fel és adtak elő egy performance-t Nyári Oszkár és Lovas Emília rendezésében. Fellépő növendékek:

Bakondi Jázmin, Baranyi Csaba, Baranyi Roland, Fenyvesi Krisztina, Horváth Krisztián, Humpók Alexandra, Kovács Mátyás, Merina Camacho Abigail, Patály Márkó, Szalmási Áron, Talmácsi Sebestyén.

Zenei közreműködők: Gypsy Soloists Orchestra és Oláh Edmond.

Fellépésünk után beszédek hangzottak el, majd koszorúzási ceremónia zárta a méltó megemlékezést a Nehru-parton a roma holokauszt emlékműnél.

Próbán
Fotó: Nyári Pál
Próbán
Fotó: Nyári Pál
Próbán Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál
Fotó: Nyári Pál

NyP