Színházi tevékenységünk 2019-ben (2. rész)

VISSZATEKINTÉS A TAVALYI ÉVÜNKRE. 6 SZÍNHÁZI PRODUKCIÓINKAT 13 JÁTSZÓHELYEN JÁTSZOTTUK. ORSZÁGSZERTE LÁTHATOTT MINKET A KÖZÖNSÉG, KÜLÖNÖSEN SZŰKEBB KÖRNYEZETÜNKBEN, A IX. KERÜLETBEN LÉPTÜNK FEL SOKSZOR.

Link: Színházi tevékenységünk 2019-ben (1. rész)

A Ferencvárosi Önkormányzattól bérelt Ráday utca 34-ben lévő szobaszínházunkban egy-egy alkalommal mintegy 25-30 nézőt, egy-egy óvodai csoportot, iskolai osztályt tudunk fogadni. Teljes színházi infrastruktúrával nem rendelkezünk, ezért meghatározó a befogadó játszóhelyekkel való együttműködés. Tavaly is olyan helyszíneken láthatta produkcióinkat a közönség, mint a Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Hatszín Teátrum.

A kultúrához való egyenlő hozzáférés érdekében főként a IX. kerületben sok ingyenes előadást tartottunk. Ferencvárosi közönségünk közel kétharmada térítésmentesen látta valamelyik előadásunkat. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy szobaszínházunkban is tudtunk előadásokat játszani a Ráday utca 34-ben. A 74 előadást 13 játszóhelyen adtuk elő.

Banyamesék a Jelen/Lét Fesztiválon.
Screenshot Simara László felvételéből

Az „Egyéb” játszóhelyeink közé az elsősorban nem színházként funkcionáló helyszíneket soroltuk: IX. kerületi Méhecske Óvoda, a szentendrei MANK Galéria, a VIII. kerületi Napraforgó Óvoda (2 előadás), a Somogy megyei Kötcse és Alsóbogát közösségi házai, valamint a kaposvári Zita Gyermekotthon.

A Veszprémi Petőfi Színházban volt műsoron az Egerek című mesejáték és a Prah című komédia. A Hatszín Teátrumban a Prah mellett A Négyszögletű Kerek erdőt láthatta a közönség. Szobaszínházunkban rendszeresen játszottuk a Banyameséket és az I’m online-t. E két produkciónak vendégjátékai is voltak. Emlékezetes és számunkra fontos volt az I’m online vendégjátéka a Trip hajón, a szarvasi Cervinus Teátrumban és a Nemzeti Színházban. A Banyamesékkel pedig sok óvodai csoportot tudtunk megörvendeztetni.

Országszerte láthatott minket a közönség. Előadásaink felét szűkebb környezetünkben, Ferencvárosban játszottuk.

Mivel Ferencvárosban működünk, és az önkormányzattal 2009 óta közszolgáltatási szerződésünk van, a IX. kerület ifjúságának színházba bevonzását konkrét feladatunknak tekintjük. 2019-ben 23 ingyenesen nézhető előadásunkból 19-et Ferencvárosban játszottunk. Ferencvárosi előadásaink 1089 nézőjéből 651 láthatta ingyen valamelyik előadásunkat. A Karaván Szobaszínházban többnyire egy-egy osztálynyi tanulónak játszottunk ingyenes előadásokat.

Országosan 82%-os nézettségi aránnyal játszottuk produkcióinkat. Az alábbi diagram az összes férőhely, az összes néző és a térítésmentesen előadást nézők arányát ábrázolja.

Az elmúlt évben is törekedtünk arra, hogy minél több gyermek és fiatal láthassa produkcióinkat. Előadásaink 31%-át, 23 előadást ingyen játszottunk. Természetesen ezt főként a saját szobaszínházunkban tudtuk megvalósítani. Nézőink 8%-a látta térítésmentesen valamelyik előadásunkat.  Előadásaink 90%-a ifjúsági vagy gyermekelőadás volt. Hat játszott produkciónk közül ugyanis csak a Prah szólt inkább a felnőtt korosztályoknak.

Megjelentünk előadásainkkal a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozón, az RS9 Off Színházi Fesztiválon, a Színházak Éjszakáján és a ferencvárosi Kerület Napja programjában.

Összességében egyenletes és eredményes színházi év áll mögöttünk két bemutatóval, 6 műsoron lévő produkcióval, 13 játszóhelyen játszott 74 előadással. Minőségi produkciókkal léptünk közönségünk elé.

NyP