Színházi tevékenységünk 2017 első felében

ÖSSZEGZŐ ÍRÁSUNK AZ ÉV ELSŐ FELÉBEN VÉGZETT SZÍNHÁZI TEVÉKENYSÉGÜNKET MUTATJA BE. 2017-BEN 4 PRODUKCIÓT 41 ALKALOMMAL JÁTSZOTTUNK FŐKÉNT A GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KOROSZTÁLY SZÁMÁRA, BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

A színészképző stúdió működtetése mellett a másik alaptevékenységünk a színház. Produkciós roma nemzetiségi színház vagyunk. Teljes színházi infrastruktúrával nem rendelkezünk. A partnerség és koprodukció létkérdés színházunk számára, hiszen megfelelő befogadó helyszíneket kell találni előadásaink játszásához. Ez csak olyan színvonalas produkciókkal lehetséges, amelyek megállják a helyüket a hazai színházi kínálatban. 2017 első hat hónapjában az alábbi 41 előadást játszottuk.

PRODUKCIÓ ALKALOM, JÁTSZÓHELY ELŐADÁS-
SZÁM
LÁZÁR ERVIN:
A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ
Pinceszínház – Budapest 9
SPIRÓ GYÖRGY: PRAH Együd Árpád Kulturális Központ – Kaposvár 9
Pinceszínház – Budapest 5
POSZT – Bóbita Bábszínház – Pécs 1
Virágzás Napjai Fesztivál – Őriszentpéter 1
I’M ONLINE Karaván Szobaszínház – Budapest 13
Váci Dunakanyar Színház – Vác 1
POSZT – Bóbita Bábszínház – Pécs 1
BANYAMESÉK Gyereksziget – Budapest 1
41

Előadásszámok diagram-001

A Pinceszínházzal és a kaposvári Csiky Gergely Színházzal működünk együtt koprodukciós formában. Ezek keretében két produkciónk rendszeresen műsoron volt. Az I’m online-t saját szobaszínházunkban játszottuk, főként iskolai csoportoknak.

Átlagos éves előadásszámunk 28. 2016-ban 50, 2017 első felében pedig már 41 előadásunk volt, tehát az utóbbi években mutatott átlagon felüli előadásszám idén is meglesz.

Jelenleg műsoron lévő produkcióinkat Tóth Géza rendezte. Ezek mind stúdiószínpadi előadások, tehát kisebb színpadon, nem nagy közönség előtt játszott színpadi művekről van szó. Nézőszámaink ennek megfelelően nem túl magasak. 41 előadáson 2440 nézőnk volt, átlagos nézőszámunk 60. Ez teltházas előadásokat jelent, tekintve a játszóhelyek befogadóképeségét. A Karaván Szobaszínház 30, a Pinceszínház 103, a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ Agóra stúdiója pedig 60 férőhelyes. Ezeken a helyeken játszottuk előadásaink 87%-át. A Csiky Gergely Színház épületének felújítása miatt a kaposvári előadások jelenleg az Együd Árpád Kulturális Központban vannak.

Játszóhelyek diagram-001

Tevékenységünk országos hatókörű. Törekszünk arra, hogy az országban több helyen is fellépjünk, ezért mindig nyitottan és örömmel fogadjuk, ha olyan helyszínről keresnek meg minket, ahova ritkán jutunk el. Előadásaink többségét szűkebb környezetünkben, a IX. kerületben játszottuk. Előadásaink egyharmadát játszottuk vidéken az első félévben.

Előadások régiónként-001

Tevékenységünk több szállal is kötődik a roma nemzetiségi közösség életéhez, hagyományaihoz és kultúrájához. Elsősorban az értékközpontú együttműködés lehetőségeit igyekszünk megteremteni és megmutatni romák és nem romák között. Előadásainkban roma és nem roma hivatásos színészek játszottak együtt pályájuk elején lévő színészekkel, valamint tehetséges jelenlegi és volt tanítványainkkal. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget adjunk tehetséges roma színészeknek és alkotóknak, s ezzel segítsük szakmai fejlődésüket, munkához, szakmai referenciához jutásukat. Előadásainkban, projektjeinkben, sajtó- és médiaanyagainkban a cigány identitás és a cigány kultúra elemei pozitívumként jelennek meg.

Célközönségünk elsősorban az ifjúság. Szeretnénk a fiatalokkal megszerettetni a színházat, a fiatalokat a jövő értő közönségévé nevelni. Ehhez természetesen igényes és hiteles módon meg kell tudni szólítani őket. 41 előadásunkból 26-ot nekik játszottunk.

I’m online című előadásunkra iskolai csoportokat szerveztünk. Az alábbi intézményekből látta legalább egy csoport az előadást:

  • Forrai Gimnázium, Bp.
  • Hunfalvy János Gimnázium, Bp.
  • Hallássérültek Tanintézete, Bp.
  • Gundel Károly SZKI, Bp.
  • Közgazdasági Politechnikum, Bp.
  • Molnár Ferenc Általános Iskola, Bp.
  • Homoktövis Általános iskola és Gimnázium, Bp.
  • Harsányi János SZKI, Bp.
  • Leövey Klára Gimnézium, Bp.
  • Nógrádmegyeri Általános Iskola – Roma mentor program
  • Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium, Bp.
  • Bernáth Kálmán Ref. Gimn., Keresk SZKI, Vác
  • Táncsics Mihály Mezőgazd. SZKI, Vác
  • Géza Király Közgazd. Szakgimnázium, Vác
A Nagyothallók Budapesti Tanintézetének tanulói a színészekkel Fotó: Nyári Pál
A Hallássérültek Budapesti Tanintézetének tanulói a színészekkel az I’m online előadás után
Fotó: Nyári Pál

Produkcióinkban gyakorlatszerzési lehetőséget kapnak tandíjmentes színészképző stúdiónk növendékei. 2017 első felében 10 növendék játszott előadásainkban.

Szeretnénk hasonlóan eredményesen folytatni az évet. A Csiky Gergely Színházzal koprodukcióban fogjuk játszani ősztől a Prah-ot, valamint koprodukcióban bemutatjuk az Egerek című nagyszínpadi gyermekelőadást. Budapesten a Pinceszínházzal koprodukcióban lesz műsoron továbbra is a Prah és A Négyszögletű Kerek Erdő, a Karaván Szobaszínházban pedig a Banyamesék és az I’m online előadásokat fogjuk játszani.

Végül legközelebbi előadásainkról: Augusztus 26-án a Bakáts Feszt programjában a Kálvin udvarban Négyszögletűt és Prah-ot játszunk. Szeptember 16-án a Színházak éjszakáján lehet látni legközelebb ifjúsági darabunkat, az I’m online-t, amit érdekes kulturális programjaink követnek. Szeptember 23-án a Ráday Korzó – Belső-Ferencvárosi Nap című rendezvényen pedig két Banyamesék előadással veszünk részt.

NyP

TÁMOGATÓI LOGÓK-001