2017 – DMML-siker az Improfeszten

2017 ELSŐ FELÉRE VISSZATEKINTVE MINDENKÉPPEN KÜLÖN CIKKET ÉRDEMEL NÉGY KAPOSVÁRI NÖVENDÉKÜNK TELJESÍTMÉNYE, AKIK AZ IMPROFESZKO CÍMŰ KÉT FORDULÓS ORSZÁGOS IMPROVIZÁCIÓS VERSENYEN VETTEK RÉSZT, ÉRTEK EL SZÉP SIKERT, ÉS JUTOTTAK JÓ ÉLMÉNYEKHEZ.

Sorrendben: Márk, Dominika, Lilla, Matyi
Sorrendben: Márk, Dominika, Lilla, Matyi (Forrás: Kovács Mátyás)

Az Improfeszko improvizációs fesztivált a Magyar Szín-Játékos Szövetség hirdeti meg minden évben. 2017-ben Farsangi rögtönzések Lengyel Pál emlékére címmel került kiírásra, melyre 4 fős színjátszó csapatok jelentkezhettek. A jelentkező csapatok először a hét regionális elődöntőn mérettek meg február 18-án (Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Gödöllő, Budapest, Vasvár és Pécs). A regionális fordulók 2-2 legjobb csapata jutott be az országos döntőbe, amelyet Gödöllőn a Művészetek Házában tartottak március 18-án.

Szinte csak a véletlennek köszönhető, hogy indult csapatunk, de annál kellemesebb meglepetést szereztek a Karaván Művészeti Alapítvány közösségének. A Kovács Mátyás, Dréher Dominika, Süle Lilla Bonita, Kovács Márk összetételű csapat megnyerte ugyanis a pécsi regionális elődöntőt, az országos versenyen pedig hatodik helyezést ért el. Kovács Mátyás növendékünk, a csapat vezetője számolt be a történésekről:

Januárban találkoztam Ákli Krisztiánnal, az egyik pécsi improvizációs csapat vezetőjével, aki felhívta a figyelmemet az Improfeszkóra, és javasolta, hogy  vegyünk részt a regionális elődöntőn. A kaposvári színészképző stúdióból velem tartott  Dréher Dominika,  Kovács Márk és Süle Lilla. Négy versenyszámban kellett teljesítenünk időre, megadott témák alapján. Bár nem nagyon tudtunk készülni, hisz maga az ötlet is, hogy induljunk a versenyen, spontán volt, mégis sikerült első helyezést elérni. Ezzel az eredménnyel Pécsről elsőként jutottunk tovább az országos döntő 14 csapata közé. Nagy lelkesedéssel és izgalommal folytattuk a felkészülést. Reméltük, hogy ott is ilyen jó eredményeket tudunk majd elérni, és méltón tudjuk képviselni a Karavánt.

Csapatunk neve DMML lett a keresztneveink kezdőbetűiből. A pécsi elődöntő megnyerése után minden támogatást megkaptunk a Karavántól. Oszi segítségével sikerült egyeningeket vásárolni, amire a logónk is felkerült. Kaptunk próbahelyet a Somogy Megyei TIT-ben, így tudtunk gyakorolni heti három alkalommal. A sok segítségnek köszönhetően igazi csapatként tudtunk együttműködni. Ezzel az energiával indultunk Gödöllőre a Művészetek Házába az országos megmérettetésre, amelyen sikerült a középmezőnyben végezni, hatodikként. Az eredménytől nem csüggedtünk el. Így még jobban beleszerettünk a színházba és a művészetbe. Nagyon sokat tanultunk az imrovizációról mint műfajról, és sok tehetséges csapattal és emberrel találkoztunk. Fantasztikus élmény volt!”

A pécsi forduló csapatai (Forrás: www.szinjatekos.org)
A pécsi forduló csapatai (Forrás: www.szinjatekos.org)

Ákli Krisztián, a pécsi forduló játékmestere a www.szinjatekos.org oldalon így számolt be a pécsi fordulóról:

„Hosszú idő után Pécsett újra regionális fordulót rendezhettünk a Pécsi Kulturális Központ, az Apolló Kulturális Egyesület s az Oberon Társulat koprodukciójának köszönhetően. A versengésre nyolc csapat érkezett: Pácsről, Kaposvárról és Barcsról. A résztvevők között középiskolások, egyetemisták, de felnőtt versenyzők is voltak. Négy improvizációs feladat megoldása után a végső sorrendet a zsűri által adott pontok határozták meg. A zsűrit Bacskó Tünde (színművész, Pécsi Harmadik Színház), Frank Ildikó (igazgató, Deutsche Bühne Ungarn) és Zsohár Péter (diákzsűri, Oberon Társulat) alkották.

 Az első három helyezett végül, izgalmas és kacagtató pillanatok után a következőképpen alakult:

  1. „DMML” (Kaposvár)
  2. Improvokál Társulat – „A másik csapat” (Pécs)
  3. Berze Nagy János AMI Diákszínjátszói (Pécs)

A regionális fordulókból az első és a második képviselheti a régiót az országos döntőben.”

A pécsi fordulóból továbbjutott két csapat

A DMML a pécsi siker után (Forrás: Kovács Mátyás)
A DMML a pécsi siker után (Forrás: Kovács Mátyás)

Gratulálunk a DMML csapatának meg a többi csapatnak is, akik részt vettek az Improfeszten.

NyP