Visszatekintés 2020-ra – színház – 2. rész

A TAVALYI ÉV SZÍNHÁZI TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÓLÓ BESZÁMOLÓNK FOLYTATÁSA. EBBEN A RÉSZBEN SZÍNHÁZUNK 2020-BAN ELÉRT FŐBB EREDMÉNYEIT MUTATJUK BE.

VISSZATEKINTÉS 2020-RA – SZÍNHÁZ – 1. RÉSZ

2020-ban a színházak, így a mi színházunk működését is váratlanul meghatározta a járvány és a járványügyi korlátozó intézkedések. Az ország lakosságának túlnyomó többségét súlyosan érintő rendkívüli évben júliustól igyekeztünk bepótolni mindazt, ami elmaradt tavasszal. Elmaradt a márciusi Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Fesztivál, s ezzel két bemutatónk a Nemzeti Színházban. Minden színház bezárt, és működésképtelen helyzetbe került, s ezzel kis színházunk is elvesztette annak lehetőségét, hogy produkcióinkat a továbbiakban is nívós befogadó helyszíneken játsszuk. Ugyanakkor azt néztük, hogyan lehet működni, mi az, amit tenni tudunk, ha a járványhelyzet nem javul jelentős mértékben. A legjelentősebb lépésként kidolgoztuk az előadások streameléséhez szükséges technikai megoldásokat. Nem volt ehhez referenciánk, nem volt különösebb tapasztalatunk a színházi közvetítések terén, de nem is teljesen volt idegen számunkra a terület. Már nyáron létrehoztuk a rendszert, és elkezdtük a tesztelését. Ennek az előrelátásnak az eredményeképpen az év utolsó negyedévében sok online közvetített előadással jutottunk el a közönséghez.

Fotó: Nyári Pál

2020 színházi eredményei számokban

  • Játszott produkciók száma: 6
    • Új színházi produkciók száma: 2
    • Gyermek- vagy ifjúsági produkciók száma: 4
  • Előadásszám: 94
    • Streamelt előadás 41
    • Streamelt előadások aránya: 43,6%
    • Ingyen nézhető előadások száma: 87
    • Ingyenes előadások aránya: 92,6%
    • Gyermek- és ifjúsági előadások száma: 84
    • Gyermek- és ifjúsági előadások aránya: 89%
  • Nézőszám: 2169
    • Ingyenes nézőszám: 1783
    • Előadást ingyen nézők aránya: 82%
  • Átlagos nézőszám: 23

A játszott produkciók:

  • Spiró György: Prah
  • Selmeczi Bea: I’m online
  • Tóth Géza: Banyamesék
  • Nyári Oszkár: Játék a szavakkal
  • O. Horváth Sári: Hűvös
  • Selmeczi Bea: I’m online – tantermi változat

Új produkciók 2020-ban:

Rendezte: Nyári Oszkár és Lovas Emília. 2020. október 10. Nemzeti Színház Bajor Gizi szalonjában mutattuk be a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozón. A rendhagyó irodalomóra szövegkönyvét főként a magyar és cigány költészet remekeivel kiegészítve Nyári Oszkár szerkesztette. Keveredik benne a költészet a mindennapok nyelvi játékosságával. 9 növendékünk szerepel a darabban, amely a budapesti színészképző stúdió 2020-as vizsgaelőadása volt. Négytagú zenekar működött közre.

O. Horváth Sári: HŰVÖS (ősbemutató);

Rendezte: Bereczki Csilla és Lovas Emília. Bemutató: 2020. október 10. Nemzeti Színház – Gobbi Hilda terem, a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozón. Öt gyermekotthonban élő fiatal tragikus történetét ismerhetjük meg a darabban. Roma növendékek és volt növendékek adták elő a bemutatót.

Banyamesék című mesejátékunkat főként élő stream közvetítésben lehetett megtekinteni. Sok olyan intézménnyel vettük fel a kapcsolatot, ahol hátrányos helyzetű gyerekek is vannak. Mivel Ferencvárosban és Kaposváron működünk, elsősorban ferencvárosi és Somogy megyei oktatási-nevelési intézményeknek ajánlottunk fel ingyen előadásokat. Ebben partnereink voltak vidéki települési önkormányzatok, budapesti, főként ferencvárosi oktatási-nevelési intézmények, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat. Nézőink 82%-a ingyen nézte valamelyik előadásunkat. 2169 nézőnkből 743-an online tekintették meg valamelyik előadásunkat.

A Banyameséket és az I’m online-ban lehetőséget biztosítunk növendékeinknek a színpadi gyakorlatszerzésre. Tóth Géza vezetésével Kaposváron is van egy színészképző stúdiónk, ahol a növendékek már több produkciót bemutattak. Tavalyi vizsgaelőadásuk az I’m online tantermi színházi változata volt, amit a járvány miatt nyilvánosan még nem mutattak be, a munkát folytatjuk a fiatalokkal. Az előadásokról további információk, képek, anyagok találhatók honlapunk Produkciók menüpontja alatt, valamint YouTube-csatornánkon. (link) A Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozót ősszel sikerült megtartani a Nemzeti Színházban, s ezzel együtt a márciusban elmaradt két bemutatót is meg tudtuk tartani.

Amikor előadásaink online közvetítésének technikai lehetőségeit kidolgoztuk, célként tűztük ki, hogy a Banyameséket valós idejű interaktív közvetítés formájában szeretnénk játszani. És ezt sikerült is megvalósítani. Technikailag gyakorlatilag egy egyszerű stúdiót rendeztünk be világítással, 4 kamerával, hangtechnikával, video- és fénykeverő pulttal. A közvetítés során a fogadó fél élőben vágott képet kapott. Így az előadás minden fontos mozzanata látható volt, mint egy tévés mesejátékban. Erről bővebben például EBBEN A CIKKBEN OLVASHAT.

Több intézmény is arról számolt be, hogy a gyerekek nagyon meglepődtek, és nagy élmény volt nekik, hogy a mese bizonyos pontjain a tévéből szólnak hozzájuk a színészek, és értik is, amit a gyerekek mondanak. A legtöbb helyen szomorú, ijedt gyermekarcokat láttunk, és foghíjas osztályokat, óvodai csoportokat. A Banyamesékkel szeretetet, játékosságot, vidám perceket és személyességet tudtunk adni a gyerekeknek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket az előadásokat ebben a formában játszani tudtuk nekik. Nagyon jó útnak gondoljuk ezt, különös tekintettel a járványhelyzetre. Az oktatási-nevelési intézmények örömmel éltek a felajánlott lehetőséggel.

Néhány visszajelzés iskoláktól:

„Kedves Karaván Színház!

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a színvonalas műsorért, melyet az elmúlt két napban adtak az óvodánkba járó gyermekek részére.”

„Köszönjük a csütörtöki két előadást. A gyerekeknek nagyon tetszett. A kollégák elmondása szerint egy kicsit meglepődtek, furcsa volt nekik, hogy „kiszólnak hozzájuk a TV-ből”, de végig élvezték a mesét. A másik két osztály érdeklődve várja a csütörtöki előadást.”

„Pár mondatban összefoglaltuk a gyerekek és a kollégák véleményét:

A gyerekek nagyon élvezték az online előadást. Különösen tetszett nekik, hogy őket is látják, hallják a színészek. A mesedarab élvezetes, vicces volt. A gyerekek bevonása még szórakoztatóbbá tette az előadást.”

A hendrehelyi óvodások szívecskékkel köszönték meg az előadást.

Bár a vendégjátékok, nézőszámok és a jegybevételek tekintetében nehezen értékelhető ez a koronavírusos időszak, azért vannak olyan eredmények is, amiket ki lehet emelni. A 2020-as évünk egyik nagy értékének tartjuk, hogy 54 ingyenes előadást játszottunk oktatási-nevelési intézmények csoportjainak. Különösen ferencvárosi és somogyi óvodák, iskolák és gyermekotthonok csoportjainak, osztályainak sikerült sokat játszani. Lista: OKTATÁSI-NEVELÉSI INTÉZMÉNYEKNEK JÁTSZOTT ELŐADÁSOK 2020-BAN.

Összességében egy nagy őszi meneteléssel sok előadást játszottunk. Köszönjük minden intézménynek, szervezetnek és személynek, akikkel együtt működtünk azért, hogy a gyerekekhez előadásokat tudtunk eljuttatni.

NyP