Nézz színházi előadást biztonságosan!

A SZÍNHÁZAK BEZÁRÁSÁRA REAGÁLVA ÁTÁLLTUNK AZ ELŐADÁSOK STREAMELÉSÉRE. ELŐADÁSAINKAT ONLINE LEHET MEGNÉZNI. ELSŐ KÖRBEN A BANYAMESÉK CÍMŰ GYERMEKELŐADÁST AJÁNLOTTUK FEL OKTATÁSI-NEVELÉSI INTÉZMÉNYEKNEK, HOGY A GYEREKEK MOST SE MARADJANAK SZÍNHÁZ NÉLKÜL.

Fotó: Nyári Pál

A színházak működésének korlátozása után fokozott óvintézkedések mellett október-novemberben még lehetett előadást játszani, de jelenleg már korlátozott formában sem fogadhatnak a színházak nézőket. A színházak többsége így is tovább működik, de például a számunkra állandó helyszínt jelentő Hatszín Teátrum már szeptemberben bezárásra kényszerült a nézőszám drasztikus visszaesése miatt.

A járványhelyzetre tekintettel már nyár végén eldöntöttük, hogy a színházak esetleges bezárása esetén mit lépjünk. Arról döntöttünk, hogy produkcióinkat Covid-biztos formában, streamelve juttathatjuk el a nézőkhöz. Elkezdtük ennek technikai előkészítését. A színházak bezárása óta interneten adjuk az előadásokat. Szakembereinkkel kidolgoztunk, kikísérleteztünk egy saját rendszert, melynek köszönhetően az élőadásokat négy kameraállásból, megkonstruálva közvetítjük. Természetesen szükség esetén ennél több kamerával is képes a rendszer működni. A közönség mindig a releváns jelenetet kapja az ideális kameraállásból (totáltól szuperközeliig). Hangsúlyozzuk, hogy interaktív a rendszer, ami a fogadó féltől semmiféle extra technikát nem követel, csak egy videochatelésre alkalmas eszközre van szükség. Valós idejű kommunikáció zajlik a színészek és a gyerekek/nézők között. Miközben játszanak, a színészek is látják és hallják a közönséget egy tv-készüléken. Megszólítjuk a gyerekeket, és a visszajelzéseket valós időben látjuk, halljuk.

Fotó: Nyári Pál

Első körben a Banyamesék című produkción teszteltük, hogy működik a technika. Majd óvodákkal, iskolákkal vettük fel a kapcsolatot, amelyek örömmel fogadták, hogy a kicsik számára még most is van színházi program. Az interaktivitás a gyermekelőadás esetében különösen fontos. Kitaláltuk a módját, hogyan vonják be a színészek a gyerekeket. A gyerekek visszajelezhetnek, részt vehetnek a mesében, a játékban és éneklésben. Elmondhatjuk, hogy a gyerekeket látva nekünk is nagy élmény a játék, a kapcsolat ezekben az embert próbáló időkben. Az INTERAKTÍV STREAMELÉSNEK köszönhetően azt érezzük, hogy tudunk adni valamit, hogy egy kis vidámságot tudunk becsempészni a gyerekek életébe. Örömmel várjuk a visszajelzéseket a pedagógusoktól, szülőktől. Kaptunk olyan visszajelzést, hogy a gyerekek szája tátva maradt, amikor a képernyőről megszólítottuk őket, mert azt hitték, csak tévén megnéznek egy mesejátékot. Nagy élmény volt nekik, amikor rájöttek, hogy mi is halljuk, látjuk őket, és tudunk közösen énekelni, játszani is.

Fotó: Nyári Pál

A Banyameséket óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk. Ez egy interaktív, bábos, zenés mesejáték. A játékideje 40 perc. Három vidám mesét tartalmaz. Az élőadásokat Zoom program használatával, több kamerás rendszerrel közvetítjük, élőben. Link: BANYAMESÉK AJÁNLÓ.

Fotó: Nyári Pál

Elsősorban az oktatási-nevelési intézményekhez szólunk. Hívjanak, keressenek minket bátran! Kollégáink a technikai kapcsolat létrehozásában segítséget nyújtanak. Kapcsolatfelvétel: info@karavanma.hu, 06 70 324 1428.

Paradox módon a korlátozott lehetőségek közepette a távolság miatti előnyök és hátrányok megszűntek. Most ugyanúgy eljuthat a színházi előadás egy budapesti, mint egy vidéki óvodába. Bár a járványhelyzet miatti óvatosság szigorú keretek közé szorítja a munkarendünket, a továbbiakban több produkciónk streamelését is tervezzük.

Fotó: Pónya Ildikó

Frissítés 2020.12.02.: Továbbra is jók a visszajelzések. Tapasztalatként elmondható, hogy ahol az oktatási-nevelési intézmény fontosnak érzi, hogy a gyerekeknek jó élményben legyen részük, és biztosítja az adott gyermekcsoport/osztály számra a szükséges technikai feltételeket az online közvetítéshez, ott a gyerekeket be tudjuk vonni egy élvezetes gyermekelőadásba. Például sokat jelent, ha a laptopról ki tudják adni a képet egy tv-re, aminek a hangja is jobb. Még jobb, ha hangszórót is rákötnek a laptopra, sőt, projektorral vetítik ki az élőadást.

Sok helyről kapunk olyan visszajelzéseket, hogy a gyerekek is meg vannak kicsit ijedve a járványhelyzettől, nem csak a felnőttek. Mi is látjuk a megfogyatkozott ovis csoportokat, iskolai osztályokat. Szomorú számunkra a mosolytalan, sápadt gyermekarcokat meglátni, és a gyerekeknek biztosan nem könnyű megélni ezt a járványhelyzetet. Ezért is örülünk, hogy vannak intézmények, amelyek partnereink tudnak lenni abban, hogy vidámságot és kedvességet vigyünk a gyerekek életébe a mesék által, amiből még ki is szólnak hozzájuk a szereplők, éneket tanítanak, és be is vonják a gyerekeket a játékba.

A Ferencvárosi Csicsergő Óvoda egyik csoportja nézi a Banyameséket
A Cseppkő Gyermekotthon ovisai nézik az élőadást

NyP