Visszatekintés 2020-ra – színház – 1. rész

A TAVALYI ÉV SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEIRŐL ÉS EREDMÉNYEIRŐL SZÓLÓ VISSZATEKINTÉST A SZÍNHÁZZAL KEZDJÜK. MIT KEZDTÜNK A JÁRVÁNYHELYZETTEL, A KORLÁTOZÁSOKKAL, A BEZÁRÁSOKKAL? MEKKORA VISSZAESÉST OKOZOTT TEVÉKENYSÉGÜNKBEN A JÁRVÁNY? VÉGÜL MILYEN EREDMÉNYEKET ÉRTÜNK EL?

2020-ban a koronavírus járvány meghatározó körülménynek bizonyult alapítványunk szakmai tevékenysége szempontjából. Az év nagy részében nem lehetett rendezvényeket tartani, nem lehetett nézőket fogadni, bezártak a gyermek- és ifjúsági produkcióink számára potenciális közönséget jelentő oktatási-nevelési intézmények is. Az enyhébb korlátozások hónapjaiban is csak közegészségügyi óvintézkedések betartásával tudtunk dolgozni, ami kiterjedt a közönségünkre is. Teljes szakmai programunkkal B-tervre kellett átállni. Fesztiválok, előadások, próbaidőszakok maradtak el. Bár a korábbi évek teljesítményét alapul véve elvárásainkhoz képest kompromisszumokra kényszerültünk, megtaláltuk a módját annak, hogy értékes szakmai munkát tudjunk végezni. Az első sokk után átírtuk a terveket, újításokat vezettünk be, vagyis rugalmasan igyekeztünk reagálni a hátráltató körülményekre. Bizonyos területeken sikerült szakmai előnyt kovácsolni a rendkívül nehéz helyzetből.

Végül így is sikerült eredményes évet zárnunk. Két új produkciót mutattunk be. Remek roma és nem roma művészekkel dolgoztunk. Budapesten és Kaposváron összesen 35 növendékünk volt, közülük 18 tehetséges fiatal tudott szerepelni színházi produkcióban. A körülményekhez képest messze az elvárhatón felül teljesítettünk. Fontos, hogy e nehéz időszakban szerzett tapasztalatokat megőrizzük és a továbbiakban is felhasználjuk.

Színházunk művészeti programjának fókuszába a gyermekek és az ifjúság színházi nevelését állítottuk. 6 játszott produkciónkból 4 ezen korosztályokat célozta meg. Ezzel összefüggésben előadásaink nagy részét, 87 előadást ingyen játszottuk óvodáknak, iskoláknak és gyermekotthonoknak. Összesen 94 előadásunk volt 2020-ban. Ez színházunk eddigi működésében is kiemelkedőnek számít:

Előadásaink többségét gyerekeknek és fiataloknak játszottuk. Bemutatók 2020-ban:

  • Játék a szavakkal (ősbemutató);
  • O. Horváth Sári: Hűvös (ősbemutató). Mindkettőt a Nemzeti Színházban, a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozón mutattuk be.

A játszóhelyek tekintetében is nagyon meghatározó volt a járványhelyzet. Márciustól zárultak a lehetőségek a vendégjátékokra, koprodukciókra. Szinte minden gyermekrendezvény és fesztivál elmaradt. Leegyeztetett előadásokat is le kellett mondani, nem ritkán betegség miatt. Ilyen körülmények között szinte csak a saját játszóhelyként funkcionáló szobaszínházunk maradt az egyetlen lehetőségünk. Novemberre a szobaszínházat technikával felszerelve olyan stúdióvá alakítottuk, ahonnan élő streamelt előadásokat közvetítettünk. Amikor lehetőségünk volt vendégjátékokra, kihasználtunk minden alkalmat. 2020-ban játszottunk a Hatszín Teátrumban, a Nemzeti Színházban, számos kistelepülésen, valamint budapesti óvodákban.

A koronavírus járvány miatt az elmúlt évek eredményeit a nézőszámok és a jegybevételek tekintetében nem tudtuk megközelíteni. De ez minden színházra igaz. Láttuk, hogy színházak zárnak be átmenetileg vagy véglegesen. Minden olyan időszakot nagy intenzitással használtunk ki, amikor játszani lehetett. Jól szemlélteti az alábbi diagram, hogy színházunk számára milyen hullámvasút volt az utóbbi egy év.

Az év jól indult számunkra. A Prah a Hatszín Teátrumban volt műsoron, március 9-éig kétszer játszottuk, aztán átmenetileg bezárt a Hatszín. Ez után több alkalommal egyeztetett előadást lemondtak, ősszel pedig végleg bezártak. Március 5-éig 13 I’m online előadást játszottunk középiskolai osztályoknak a szobaszínházban. Somogy megyei kistelepülések gyermekeinek Tapsonyba, Kapolyra és Szóládra vittük el a Banyameséket. Ugyanezzel a produkcióval három budaörsi általános iskolában is felléptünk februárban.

Márciusban a két új produkció főpróbaidőszakában voltunk, amelyeket a Jelen/Lét Fesztiválon akartunk bemutatni. Csalódva, de megértve vettük tudomásul, hogy a színházi fesztivált lemondták. Nyár elejére a járvány enyhült, azonnal ismét elkezdtünk dolgozni az új produkciókkal. Megbetegedések miatt elmaradt néhány Banyamesék előadásunk, végre augusztusban volt egy fellépésünk a Somogy megyei Porrogszentkirályon. Ezzel talán megtört a jég: szeptemberben szintén három Banyamesékkel kezdtük az őszi menetelést budapesti óvodákban.

Fontos, hogy a Jelen/Lét Fesztivált a szervező Magyarországi Szerb Színháznak és a helyszínt adó Nemzeti Színháznak köszönhetően végül sikerült megtartani októberben, ahol a két új produkciót be is mutattuk október 10-én.

Ősszel a színházi előadásokra járványügyi szabályok vonatkoztak. A részleges korlátozások elkedvetlenítő-elriasztó hatása és a lakosság körében kialakult óvatosság és bizalmatlanság a fertőzésveszély miatt tovább rontotta egy-egy előadás megvalósulásának esélyeit. Ekkor a Banyameséket megnézni családok jöttek el a szobaszínházba. A szülők a sivár kulturális gyermekprogram-kínálatban örültek annak, hogy színházba tudták vinni a gyerekeiket. 10 főben limitáltuk a nézőszámot, és mindenkinek lázmérésen, kézfertőtlenítésen kellett átesni, maszkban kellett lenni a gyerekeknek is. Előadások alatt vírusölő légfertőtlenítő készülék üzemelt, az előadások előtt és után is fertőtlenítő lemosást végeztünk a bútorokon, kilincseken. 16 Banyamesék előadást a szobaszínházban adtunk elő a fent leírtak szerint kisgyermekes családoknak, közben egy Banyameséket Zalakomárba vittünk el hátrányos helyzetű gyerekeknek. Meghívott vendégek számára szintén a szobaszínházban 4 Hűvös és 2 Játék a szavakkal előadást is játszottunk e két hétben. Ezt az intenzív időszakot egy hasonló követte, amikor a novemberi zárás után átálltunk az előadások streamelésére.

NyP