Nyári workshopok

A KARAVÁN SZÍNHÁZ ALAPÍTVÁNYI SZÍNÉSZKÉPZŐ STÚDIÓJÁNAK NYÁRI WORKSHOPJAIN A TANÍTVÁNYOKNAK SZÍNÉSZI GYAKORLATSZERZÉSI LEHETŐSÉGEKET BIZTOSÍTUNK, MIKÖZBEN MÁS ELŐADÓ-MŰVÉSZETHEZ KAPCSOLÓDÓ SZAKMÁKKAL IS KÖZELEBBRŐL ISMERKEDHETNEK.

Fotók: Nyári Pál

A Karaván Színházban nyáron sem állt le a munka. Az alapítványi színészképző stúdióban különféle előadó-művészeti workshopokon vehetnek részt tanítványaink. Például ismét kipróbálhatták a szinkronizálást, ami azt jelenti, hogy filmrészletek szereplőinek a hangját adják. Ez úgy történik, hogy egy vetítővászonra kivetítjük a néhány másodperces filmrészletet az eredeti hanggal együtt. Ezt megnézik a vállalkozó kedvű fiatalok, akik egy-egy mikrofont kapnak a kezükbe. Majd megpróbálják szinkronizálni a szereplőket. A sikeres próbálkozást rögzítjük, majd meghallgatjuk a végeredményt. Ez egy szórakoztató, de nem könnyű gyakorlat, amely különösen azon fiataloknak hasznos, akik később színészként szinkronizálással is szeretnének majd foglalkozni.

Fotók: Nyári Pál

Szeretnénk, ha mindenkori tanítványaink rendelkeznének cigány népismereti, nyelvi és kulturális alapismeretekkel, ezért idén is tartottunk nyelvórákat, cigány népismereti és zenei foglalkozásokat.

Ezen a nyáron eddig két gyakorló kisfilmet forgattunk. A forgatásokon a tanítványok nemcsak színészként vehettek részt, hanem a forgatási nap minden munkafázisába beavattuk őket, s a legtöbb munkafázisban aktívan részt vettek. Mindenekelőtt a filmek ötlete is közösen született meg. Aztán részt vettek a téma kidolgozásában és szerkesztésében, a forgatókönyv írásában. Megismerkedhettek a gyerekek a forgatáson használt műszaki berendezésekkel és eszközökkel, amelyek közül néhányat ki is próbálhattak, részt vettek a szett berendezésében, kialakításában, bevilágításában. A hangmérnök, az operatőr és a vágó munkájába is betekintést nyertek.

Fotók: Nyári Pál

Elsősorban persze filmes színészi gyakorlati lehetőséghez jutottak. A gyakorló kisfilmek felvételei során lehetőségeinkhez képest igyekeztünk olyan miliőt teremteni, amivel akkor találkozhatnak, amikor majd professzionális filmes produkcióban dolgoznak. A filmes gyakorlatok során a tanítványok egy eredménycentrikus művészeti projekt hasznos és aktív tagjaiként többféle filmes szakmával találkoznak és megismerkednek, s gyakorolhatják a filmforgatásokban való munkát.

Fotó: Tamás Tímea

Természetesen érdeklődés tekintetében mindannyiuk számára a színészet az elsődleges, de mivel valószínűleg nem lesz mindenkiből színész, hasznosnak gondoljuk, ha a látókörükben megjelenik néhány olyan színházi és filmes szakma, ami szintén érdekes lehet számukra.

Támogatóink:

NyP