Fesztiválokra készülünk

NYÁRON IS INTENZÍVEN DOLGOZUNK. A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY ENYHÜLÉSÉT KIHASZNÁLVA ELŐADÁSOKAT JÁTSZUNK, VALAMINT KÉSZÜLÜNK KÖZELGŐ FESZTIVÁLFELLÉPÉSEKRE. TÖBB PRODUKCIÓT IS PRÓBÁLUNK.

Káló Jankó olvasópróba
Fotó: Nyári Pál

Bár a színházak általában nyári szünetet tartanak, most más a helyzet. A koronavírus járvány valószínűleg átmeneti és regionális enyhülését kihasználva előadásokat játszunk és több produkciót is próbálunk a nyári kánikulában. Azért most is lehet találni nézőket. Például a Banyamesék című gyermekelőadást folyamatosan játsszuk olyan településeken, ahol az emberek elvétve láthatnak színházi előadást. Örömteli felelősség számunkra, hogy sok gyereknek talán mi jelentjük az első színházi éményét. Az intenzív és interaktív mesejátékot most nyáron eddig játszottuk Batén, Simonfán, Kastélyosdombón, Átányban, Kaposkeresztúron, Gyöngyöspatán, Ráckevén, Értényben és Nógrádszakálon. Ezekben a kis falvakban élő gyerekeknek igyekszünk a vidám és interaktív mesejátékkal egy önfeledt és emlékezetes délelőttöt szerezni. És ezt a sort szeretnénk folytatni Litkén, Fulókércsen, Rimócon, hogy csak az augusztusi terveket említsük.

Szinte valamennyi produkciónkban gyakorlatszerzési lehetőséghez jutnak növendékeink. Produkciókra való felkészítésük folyamatosan zajlik. Július közepén négynapos projekt keretében a fiatalok részvételével elindultak a Káló Jankó című mesejáték próbái (Rendező: Barnóczky Ákos és Nyári Oszkár). A mesejátékban tanítványaink színészekkel együtt játszanak. Ezt követően két napig az I’m online című ifjúsági produkció tantermi színházi változatán dolgoztunk a növendékekkel (Rendező: Tóth Géza). A sort O. Horváth Sári: Hűvös című darabjának felújító próbáival folytatjuk, melyben szintén játéklehetőséghez jut több növendék (Rendező: Bereczki Csilla). Majd a Guppi című Szigarjev-darab próbái következnek Tóth Géza rendezésében. Augusztus második hetében tovább folytatjuk az I’m online próbáit több szereposztásban, hogy a növendékek közül minél többen gyakorlatot szerezhessenek. Látható, hogy a fiatalok nem unatkoznak. Aki valamilyen produkcióba bekerült, azzal időszakosan napokon át dolgoznak művészeink. Felkészítésük során ilyenkor egész nap a Karavánban vannak, s étkezést biztosítunk számukra. Augusztus 11-étől folytatódik a Káló Jankó próbaidőszaka, amely bele fog nyúlni az őszbe. Az I’m online TT és a Káló Jankó próbafolyamatát házibemutatóval zárjuk le, majd nyilvános bemutatók következnek.

Káló Jankó rendelkezőpróba
Fotó: Nyári Pál

Ha minden jól megy, hamarosan több fesztiválfellépésünk is lesz. Sajnos még mindig vannak bizonytalanságok a fesztiválok kapcsán, ezt mutatja, hogy sajnos a programjainkról sincs minden esetben elérhető információ. Nagyon örülnénk, ha a tervek szerint fel tudnánk lépni a színházi életnek e fontos eseményein. Amint lehetséges, frissítjük az ezekre vonatkozó információkat.

  • Augusztus 5-én a Guppival megyünk az Ördögkatlan Fesztiválra. Kétszer játsszuk Villánykövesden. TOVÁBBI INFÓK ERRŐL.
  • Augusztus 6-án Szegeden játsszuk a Hűvöst a Thealter Fesztiválon. Helyszín a Régi Zsinagóga.
  • Szeptember 6-12. között a Káló Jankó – Sárkánykaland című mesejátékot, az I’m online tantermi változatát és a Guppit mutatjuk be végre közönség előtt is a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Találkozó keretében.
  • Szeptember 24-26. között ferencvárosi színházak által a 2020-21-es járvány utáni újraindulás jegyében közösen szervezett Restart Feszt keretében a Guppit, a Hűvöst és a Káló Jankót tervezzük játszani. A program még szervezés alatt áll, tehát változhat. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ERRŐL.

Ezen kívül hamarosan kisebb fellépéseink lesznek augusztus 2-án a roma holokauszt megemlékezéseken, valamint augusztus 23-án Kecskeméten az Esély Központ és a Roma Galéria által roma képzőművészek képeiből készített kiállítás megnyitóján. Ezekre is készülünk növendékeinkkel.

Káló Jankó csapatrész
Fotó: Nyári Pál

NyP