Bemutattuk a Guppit

MIKÖZBEN JÁRVÁNYÜGYI KORLÁTOZÁSOK VÉDIK S EGYBEN NEHEZÍTIK ÉLETÜNKET, MEGFELELŐ ÓVINTÉZKEDÉSEK BETARTÁSÁVAL LÉTREHOZTUNK EGY HÁROM SZEREPLŐS KITŰNŐ SZÍNHÁZI ELŐADÁST, A GUPPIT, AMI EGY SZERELMI HÁROMSZÖGRŐL SZÓL. A KITŰNŐ SZÍNÉSZI JÁTÉKKAL SOK NÉZŐNEK SZERETNÉNK ÖRÖMÖT SZEREZNI, AMINT ELMÚLIK A JÁRVÁNY.

A bemutató előadás stábja (balra lent: Simara László, Tóth Géza, Nyári Szilvia, állnak: Pál András, Nyári Oszkár, Borovics Tamás, Kalóz István, jobbra lent: Ádám Dorottya, Breska Erika, Pónya Ildikó)
Fotó: Varga Ildikó

Több éve tervezzük, hogy bemutatjuk Szigarjev darabját, amely egy szerelmi háromszögről szól. Van benne egy házaspár, és van egy férfi, aki a feleséget el szeretné csábítani, mikor nincs otthon a férj. A darab betekintést enged egy bántalmazó kapcsolatba.

A házaspárt alakító Nyári Oszkár és Nyári Szilvia mellé a harmadik szereplőt régóta kerestük. Végül Pál András, a Radnóti Színház művésze mellett döntöttünk 2020-ban. Amikor megvolt az az idősáv, ami mindenkinek alkalmas volt próbálni, jöttek a járványügyi korlátozások. Online próbákat tartottunk, majd mindhárom színészünket elszólították a kötelességek anyaszínházaikba. S a Guppival való munka egy időre leállt.

Nyáron a Karaván Színházban újraindultak a Játék a szavakkal és a Hűvös című produkciók próbái, amelyeket már márciusban be akartunk mutatni. A következő félév ezekről a produkciókról, valamint az oktatási-nevelési intézményeknek élőben közvetített előadásokról szólt. A Guppival januárban indultak el újra a produkciós munkák. Megkezdtük a díszlet- és jelmezgyártást, elkezdődött a próbaidőszak.

Már az új helyen, a Karaván Pincében próbáltunk a helyiség első színházi eseményeként. Ezt a játszóhelyet fokozatosan alakítjuk ki. A színpad kész, de még mobil technikákat használunk. A nézőtér sincs még készen, de tervezzük, hogy elkészítjük, mire a közönség is bejöhet a színházba. Legtöbb produkciónkkal való munkánkat és előadásaink többségét is már ide tervezzük idén.

A járványügyi korlátozások miatt az egész próbaidőszak során folyamatosan teszteltünk, maszkban is próbáltunk, fertőtlenítettünk mindent, amit csak lehetett. A bemutatóra 2021. március 16-án kedden 17 órai kezdettel került sor a Karaván Pincében (Üllői út 31.). Néhány vendéget, színházunk szimpatizánsait hívtuk, lényegében azért, hogy a színészeknek legyen kinek játszani. Sajnos a baráti hangulatú házi bemutatónak nem lehetett részese a nyilvánosság. Pedig akik jelen voltak, kitűnő előadást, magával ragadó színészi játékot láthattak. A darab nem visz le minket az orosz lélek filozofikus mélységeibe. Tanulságai mindenhol érvényesek. A három karakter által kirajzolódó univerzum íze, szaga, színe valahogy nekünk is ismerős. Öröm nézni, ahogy a három színész együttműködik, érzik egymás rezdüléseit. Ettől nagyon egységes, koherens és következetes előadást kapunk, ami bevonz minket groteszkségbe hajló világába. Maga a darab nem egyértelműen vicces, inkább tragikus, de az előadásban a színészi játéknak köszönhetően végig ott rezeg egy finom humor. Mi, nézők meg a nevetés és a sírás határán egyensúlyozunk. Sikerült létrehoznunk egy újabb színvonalas produkciót, amire garantáltan érdemes lesz beülni a nézőknek. Várjuk a lehetőséget, hogy játszhassuk.

Guppi

komédia vagy tragédia egy felvonásban

Írta: Vaszilij Szigarjev

Fordította: Radnai Annamária

Szereplők:

  • Tamara: Nyári Szilvia
  • Pása: Pál András
  • Ljonya: Nyári Oszkár
  • Díszlettervező: Nyári Oszkár, Szalai József
  • Jelmeztervező: Kiss Julcsi
  • Fénytervező: Kalóz István
  • Hang: Borovics Tamás
  • Öltöztető: Breska Erika
  • Rendezőasszisztens: Ádám Dorottya

Rendezte: Tóth Géza

Produkciós vezető: Nyári Oszkár

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A PRODUKCIÓRÓL

Próba- és előadásfotók.

NyP