Karaván alkotótábor 2018

AZ EMMI TÁMOGATJA A KARAVÁN SZÍNHÁZ SZÍNÉSZKÉPZŐ STÚDIÓJÁT. ENNEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY AZ UTÓBBI HÁROM ÉVBEN MINDIG TUDTUNK MŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBORT TARTANI. EZ EGY KIVÉTELES LEHETŐSÉG A TEHETSÉGES BUDAPESTI ÉS KAPOSVÁRI NÖVENDÉKEK SZÁMÁRA, HOGY INTENZÍV SZAKMAI WORKSHOPON KIVÁLÓ MŰVÉSZEKKEL DOLGOZHASSANAK.

Tehetséggondozó programunk részeként 2018 augusztusában szakmai alkotótáborba vonultunk, s itt színészettel foglalkozó fiatalok és művészek egy hetet töltöttek el intenzív műhelymunkával.  A helyszín a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ üdülője volt Fonyódon.

Nagy Edit, Lakatos Lúcia, Kovács Mátyás Fotó: Nyári Pál
Balogh Ádám, Merina C. Angela, Páhi Kitti, Bogdán Alexandra, Jakab István Fotó: Babinart
Szalmási Áron, Oláh Bence
Fotó: Nyári Pál

A 28 résztvevő tanítványból négy állandó csoportot alakítottunk ki. A hétfős csoportok rotációs rendszerben foglalkozhattak a színészmesterség különböző ágaival. Minden nap két színpadi etűd és két kisfilm készült. Az aznapi termést esténként együtt nézte meg a résztvevők népes csapata. A tábor közepén egy napot kirándultunk.

Motiváltság és szorgos műhelymunka-hangulat jellemezte az alkotótábort. Jelentős az az érték, amit ez az alkotómunka jelentett a növendékek számára a szakmai fejlődés, a közösségépítés, a közös munka, az együttműködési morál szempontjából. A színinövendékekben lévő potenciált (tehetséget, képességeket, önbizalmat) is jó hatásfokkal hoztuk felszínre. A szakmai alkotótáborban a fiatalok elmélyülten foglalkozhattak a különféle színházi műfajokkal és módszerekkel az alkotófolyamatok során.

Minden reggel kisorsoltunk egy bölcs idézetet, amely az aznapi alkotómunka mottója lett. A rengeteg munka eredményeként a sikerélmény sem maradt el, hiszen kitűnő alkotások születtek. Ezek nagy része megtekinthető a Karaván Színház Youtube csatornáján. Az alkotótáborban végzett munkának fontos hozadékaként rengeteg emberi, szakmai muníciót kaptak a résztvevők. Az egyéni inspiráción túl kiemelhető az, hogy sok új emberrel ismerkedett meg mindenki, növendékek és szakemberek igazi közösségi közegben dolgozhattak.

Bogdán Dávid, Baranyi Csaba
Fotó: Nyári Pál
Csoportkép
Fotó: Simarafoto
Briga Zsanett, Kovács Mátyás, Végh Zsolt, Lázár Gábor
Fotó: Nyári Pál

Workshopvezetők:

  • Színészmesterség: Mózes András, Gerner Csaba, Lovas Emília, Rajkai Zoltán,                      Pál András
  • Tánc és színpadi mozgás: Soós Attila, Lovas Emília
  • Filmes színészmesterség: Barnóczky Ákos, Kalmár Attila, Nyári Pál,                                   Praznoczy Sebastien, Végh Zsolt, Bánovits Ottó
  • Kreatív előadó-művészet: Horváth Kristóf
  • Bohóc színészmesterség: Lang Rudolf
  • Zenei közreműködők: Beck Zoltán, Tolnai Rudolf, Kanizsa Csillagai, Petz Bálint, Darvas Kristóf, Khamoro, Oláh Edmund, Baranyi Zoltán, Nagy Béla, Romano Glaszo

A résztvevő fiatalok az alapítvány budapesti és kaposvári színészképző stúdiójának növendékei voltak. Volt, aki már harmadszor vett részt a Karaván alkotótáborában. Régiek és újak számára egyaránt örömteli és hasznos volt ez az egyhetes találkozás. A meghívott művészek és egyéb közreműködők is jól érezték magukat a műhelymunka során.

NyP