We ’re online

SZÍNÉSZKÉPZŐ STÚDIÓNK NÖVENDÉKEI KÖZÜL TÖBBEN IS JÁTSZANAK RENDSZERESEN AZ I’M ONLINE CÍMŰ PRODUKCIÓNKBAN, AMELY A TINÉDZSEREK KÖZÖTTI ZAKLATÁS MECHANIZMUSÁT MUTATJA BE MEGRENDÍTŐ ERŐVEL. AZ I’M ONLINE-T A RÁDAY UTCA 34-BEN JÁTSSZUK RENDSZERESEN.

December 14-én (2017) a IX. kerületi Harsányi János Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola egy tizenegyedikes osztálya élt a lehetőséggel, és térítésmentesen megnézte – a gyerekek között megvalósuló iskolai és internetes – zaklatási esetet bemutató előadásunkat a Karaván Szobaszínházban (Budapest, IX. Ráday utca 34.). Előadásunkat most is feldolgozó beszélgetés követte, melynek során szakmai segítséget nyújtó kontaktokkal és más fontos információkkal is elláttuk a fiatalokból álló közönséget.

I’m online – Csoportkép a harsányisokkal
Fotó: Nyári Pál

Az ősz folyamán a színészképző stúdió növendékei közül Paksicza Dominika (Zsanett), Baranyi Csaba és Kovács Mátyás (Jenci) került be a produkció szereplői közé, s december folyamán be is mutatkoztak mindannyian. Így összesen már hat jelenlegi és kettő volt növendék jut fellépési lehetőséghez ebben a produkcióban. Mivel az I’m online fiatalokról szól, további növendékeknek is szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy bekerüljenek a produkcióba.

I’M ONLINE

Csesztetés egy felvonásban

Rendezte: Tóth Géza

Díszlettervező: Somogyi Zoltán

Zene: Bob és Bobék Orkesztra

Szereplők:

PÁLMA – Lovas Emília

JENCI – Baranyi Csaba/Kovács Mátyás

MIKI – Pászik Cristopher

ZSANETT – Figeczki Vanda/Paksicza Dominika

ELZA: – Angilella Agata/Briga Zsanett/ Merina Camacho Abigail

Pászik Cristopher, Lovas Emília
Fotó: Nyári Pál

Szokatlanul alacsony a színészek átlagéletkora. Az előadást követő feldolgozó beszélgetésen ezt az előadás pozitívumaként jelölték meg a nézők, mint a történetet hitelesebbé tevő tényezőt, hiszen tizenévesekről szól a darab. Elhangzott olyan vélemény is, hogy a szobaszínházi kicsiség sokkal közvetlenebbé tette az előadást, mintha hagyományosabb, nagyobb térben zajlott volna. A közelség segített a néző bevonódásában. A durva, sokszor közönséges kifejezések használatát is legitimizálta középiskolás közönségünk, sőt, azt állították, hogy ennél még durvább, alpáribb a fiatalok közötti mindennapi kommunikáció. A főszerepet játszó, s végig színpadon levő Lovas Emília hozzátette, hogy az alkotási folyamatban eredetileg durvább szövegek voltak, de enyhítették, illetve kihúzták ezek egy részét. Reméljük, hogy az előadás még így is hiteles maradt.

I’m online – Közel
Fotó: Nyári Pál

Nézőink egyetértettek velünk abban, hogy az iskolai és internetes zaklatásnak mint témának van létjogosultsága a színházban, mert ez egy létező súlyos probléma, és beszélni kell róla, hogy megelőzzük a többnyire titokban megtörténő testi-lelki sérüléseket, tragédiákat.

Olvasóinknak is figyelmébe ajánljuk a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt. Ha netán nincs, aki meghallgasson, nincs, aki megértsen, ha nem tudod, vagy nem akarod ismerőssel megosztani a problémáidat, hívd a Kék Vonal bármikor ingyenesen hívható számait. Ezeken személyes adatok megadása nélkül, anonim tudsz beszélgetni szakemberrel a gondjaidról, konfliktusaidról, bármiről.

Gyermekek, fiatalok számára: 116-111.

Szülők számára: 116-000.

https://www.kek-vonal.hu

NyP