A Karaván egerei otthon voltak Debrecenben is

AZ EGEREKET 2014-BEN ÖT SZÍNHÁZ KOPRODUKCIÓJÁBAN HOZTUK LÉTRE. A BEMUTATÓ ÓTA VALAMENNYI KOPRODUKCIÓS PARTNERÜNK BEFOGADTA AZ ELŐADÁST. JANUÁRBAN A DEBRECENI CSOKONAI SZÍNHÁZ KÖZÖNSÉGE 18 ALKALOMMAL LÁTHATTA URBÁN GYULA ANTIRASSZISTA MESÉJÉT.

Szegedi Dezső - Zakariás Fotó: Dobos Klára
Szegedi Dezső – Zakariás
Fotó: Dobos Klára

Az Egerek létrehozására a Karaván négy színházzal lépett koprodukcióra. A Karaván koprodukciós partnerei: Nemzeti Színház, Békéscsabai Jókai Színház, Jászai Mari Színház, Csokonai Színház. A darab közös munkával létrejött, majd a továbbjátszás során mind a négy partnerünk műsorára felkerült. Mindezt természetesen hosszas tervezés, egyeztetés és szervezés előzte meg. Az Egerek (írta Urbán Gyula, rendezte Tóth Géza) sikere mögött nemcsak a Karaván művészeti tevékenysége és elhivatottsága, hanem átgondolt menedzsment és produkciós vezetői tevékenység áll, ez volt a siker egyik kulcsa. Mind a bemutató, mind a továbbjátszás során a Nemzeti Színház lett az elsődleges otthona az Egereknek. Ősszel már a harmadik évadját kezdi, hiszen mindig teltházzal megy a nagyszínpadon.
A Nemzetiben eddig 20 előadást játszottunk. 2015 tavaszán volt egy vendégjáték a Pécsi Színházi Családi Fesztivál keretében a Pécsi Nemzeti Színházban. A Békéscsabai Jókai Színházban 25 alkalommal volt látható a zenés mesejáték. Az első öt előadást követően a Jókai Színház művészei is lehetőséget kaptak, így a békéscsabai közönség ismerős színészek alakításában láthatta az előadást. Tatabányán, a Jászai Mari Színházban tavaly öt előadást játszottunk, de hamarosan még két alkalommal láthatják a tatabányai gyerekek az Egereket (2016. május 22-23.).
A sorban utolsó lett debreceni koprodukciós partnerünk. 2016 januárjában 18-szor játszottuk az előadást a Csokonai Színházban. Nagyon sikeres volt ez a vendégjáték, mondhatjuk bátran, hogy otthonra lelt e kis család. Ahogy a Nemzetiben, a Jászaiban és a Jókaiban is.
Valamennyi koprodukciós partnerünkkel közösen törekszünk arra, hogy a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés jegyében hátrányos helyzetű gyerekek ingyen láthassák az Egereket, így több ezer olyan gyermek is eljutott az előadásra, akiknek ritkán adatik meg ilyen lehetőség.
Könnyen beláthatja egy kívülálló is, hogy mennyire ésszerű lépés volt a Karaván részéről ezt a koprodukciót kezdeményezni. Volt szándékunk az Egerek létrehozására, voltak ehhez menedzsmentünk, alkotógárdánk, de nem volt színházi infrastruktúránk. Az ötös koprodukcióval az Egerek mindent megkapott, amivel a Karaván nem rendelkezett. A produkciós menedzsmentnek köszönhetően a darab másfél éves története során 69-es előadásszámot értünk el. Nézőszámban 26500-nál tartunk. Bár komolyabb PR-ja nincs, bízunk abban, hogy még sok gyermeknek és családnak szerezhetünk örömöt az Egerekkel. Az Egerek produkciós vezetője Nyári Oszkár. A teljes stáblista megtalálható honlapunkon az Előadások menüpont alatt.

Rózsa Krisztián (Soma) és Tenki Dalma (Fruzsina) Fotó: Szántói Lilla
Rózsa Krisztián (Soma) és Tenki Dalma (Fruzsina)
Fotó: Szántói Lilla

Támogatók:

dl181

dl204

 

 

 

NyP