Tehetségkutatás az elmúlt évben

A Karaván a stúdió működtetésével párhuzamosan rendszeresen végez tehetségkutatást. Fő célcsoportunk az érvényesülésre kis esélyekkel rendelkező tehetséges fiatalok, különösen a roma általános és középiskolás gyerekek. 2015-ben összesen 19 tehetségkutató foglalkozást, meghallgatást vagy rendezvényt tartottunk, melyeken közvetlenül 358 gyermek vett részt. Támogatónk az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

Sokat utazik csapatunk Fotó: Nyári Pál
Sokat utazik csapatunk, de sajnos ez nem a mi buszunk…
Fotó: Nyári Pál

Tandíjmentes színészképző stúdiónk jó lehetőség azoknak a tehetséges gyerekeknek, akik szívesen tanulnának színészetet, de egy profi színitanoda tandíját nem tudnák megfizetni. Jó, ha erről a lehetőségről minél többen tudnak. E célból a Karaván tehetségkutató csapata elmegy iskolákba, táborokba, és bemutatkozik, elmeséli, mi ez a lehetőség. Ennek egyik legjobb módja a játékos kedvcsináló foglalkozás. Mi is ennek hívei vagyunk, de még inkább az előadó-művészeti bemutatóval kombinált foglalkozás az, amit ideálisnak tartunk, hiszen szeretjük megmutatni, hogy szakmailag milyen színes és színvonalas közegbe kerülhetnek be a gyerekek. A tehetségkutatási módszer mindig függ az adott lehetőségektől, az adott közeg fogadókészségétől, és természetesen a mi döntésünk is. Természetesen igyekszünk a gyerekek számára legvonzóbb módszert választani. 2015-ben is voltak meghallgatások és kedvcsináló foglalkozások:

  • Budapesten a Ráday utca 34-ben 6 meghallgatást tartottunk, melyeken 36 gyermek vett részt.
  • Nyáron két táborban is kutattuk a tehetségeket. A Ferencvárosi Önkormányzat balatonboglári táborában a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének meghívására a gyerekek kulturális műsorát nézte meg Nyári Oszkár, s a legtehetségesebbeket meghívta meghallgatásra. A Roma Club Alapítvány Mosoly Táborában Tatán pedig a színészképző stúdió iránt kedvet csináló különféle szakmai foglalkozásokat (drámajáték, flamenco, bohóctréning, ének, művészi beszéd) tartottunk 80 gyermeknek.
  • Ősz folyamán Kaposváron a Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen négy fordulós roma tehetségkutató „Ki Mit Tud?” vetélkedőt tartottunk, melyen szintén 80 gyermek és fiatal vett részt sokféle kategóriában, s néhányukat meg is hívtuk a Karaván-Csiky színészképző stúdió meghallgatására.
  • Jártunk ősszel Pécsen, a Gandhi Gimnáziumban is, ahol 7 osztályban tartottunk kedvcsináló foglalkozást 162 diák részvételével, s egyúttal felmértük az igényeket a színészképző stúdió pécsi beindítására.

Mindig hangsúlyozzuk, hogy az, amit mi nyújtani tudunk a potenciális kedvezményezetteknek, egy lehetőség. Csak viszonylag kevesek élnek valójában ezzel. Egy átlagosnak mondható évben 80-100 gyermek és fiatal vesz részt a színészképző stúdió munkájában, s közülük körülbelül 50-en vannak, akik rendszeresen járnak a foglalkozásokra. Budapesten a legszűkebb magot azok képviselik, akik több éven át járnak hozzánk, illetve előadásokban játszanak, ők mintegy 20-25-en vannak. És persze határt szab a kapacitásunk is. A foglalkozások délután vannak, iskolaidőn kívül, az előadások pedig (Egerek, A Négyszögletű Kerek Erdő) leginkább hétvégén. A Rádayban lévő próbateremben egyszerre maximum 15-18 növendékkel érdemes dolgozni, de két csoportunk van.

Előadó-művészeti bemutató a Németvölgyi Általános Iskolában 2015 Fotó: Nyári Pál
Előadó-művészeti bemutató a Németvölgyi Általános Iskolában 2015
Fotó: Nyári Pál

2016-ban is gőzerővel folytatjuk a tehetségkutatást, hogy célcsoportunk minél több tagjához eljusson ennek a lehetőségnek a híre. Pécsen és Kaposváron inkább középiskolákat szólítunk meg, Budapesten pedig főként a IX. kerület általános és középiskoláit. Vidéki stúdióinkban körülbelül 10-10, Budapesten 20 új növendék felvételét tervezzük. A jelentkezőknek fel kell készülni, majd egy meghallgatáson vehetnek részt. A felvételt nyert növendékekre ez után egy felkészítő tréning és egy művészeti tábor vár.

Jelentkezni e-mailben, telefonon vagy személyesen lehet.

NyP