Sikeres volt a Perspektíva Összművészeti Fesztivál

MÁJUS 24-27. KÖZÖTT A KARAVÁN SZÍNHÁZBAN TARTOTTUK MEG A PERSPEKTÍVA ÖSSZMŰVÉSZETI FESZTIVÁLT. A NÉGY NAPOS RENDEZVÉNYEN FŐKÉNT ROMA SZÍNHÁZI ÉS ZENEI TÁRSULATOK ÁLLTAK SZÍNPADRA NAGY TETSZÉST ARATVA.

Egri János trió

A Karaván Színház és Művészeti Alapítvány szervezésében 2024. május 24-27. között került megrendezésre a Perspektíva Összművészeti Fesztivál a Karaván Színházban, Ferencvárosban, az Üllői út 31-ben.

A fesztivál fókuszában a roma művészet, elsősorban a színház és a zene állt. A fesztivál célja az volt, hogy a roma művészet értékeit megmutathassuk a közönségnek. A színház nem tartozik bele a sztereotip romaképbe. A rendezvénytől azt vártuk, hogy megmutatkozási lehetőséget nyújtson a roma előadóművészek számára, egyúttal felhívja a figyelmet remek, tehetséges cigány művészekre és társulatokra, együttesekre. Hiánypótló volt a rendezvény, mert jelenleg nincs Magyarországon ilyen jellegű fesztivál.

A négy nap programjában 2 budapesti helyszínen 16 produkciót (11 előadás, 5 koncert) láthatott a közönség. Minden korosztály számára voltak színházi előadások. Színpadra került a Karaván Színház több produkciója, valamint más budapesti roma nemzetiségi színházi társulatok, együttesek és művészek produkciói.

A helyszín az Iparművészeti Múzeum mellett lévő 50 férőhelyes Karaván Színház volt. Karaván Színház állandó partnere a szomszédos MG Records Lemezbolt volt, amely kávézót és közösségi teret biztosított a fesztivál ideje alatt. Egy előadás, az Országépítők erejéig pedig a Független Színház volt a helyszín a szintén IX. kerületi Páva utca 30-ban.

ZeneMenő
Gypsy Soloists

A fesztivált május 24-én a Holnemvoltfa című két részes mesejátékunkkal nyitottuk, amely a produkció bemutató előadása volt. Nagy örömünkre megtelt a nézőtér a IX. kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskola harmadikosaival.

Ezt követte a ZeneMenő című zenés Karaván-produkció. Az esti programban Horváth Kristóf slam poetry műsorát, a Független Színház Országépítők című punkoperáját, valamint a Gypsy Soloists (Cigány Szólisták) komolyzenei koncertjét tekinthették meg vendégeink.

Müller Péter Sziámi és a Romano Drom
Romano Drom

A második nap is mesejátékkal indult. A Cinka Panna Cigány Színház Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú című produkciót adta elő. A Független Színház Kaméleonlány című monodrámáját délután láthatta a közönség, este pedig Müller Péter Sziámi és a Romano Drom adott interaktív koncertet.

Romano Glaszo

A harmadik napon délelőtt a Banyamesék volt a színpadon, délután a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport adta elő a Szólíts a nevemen! című zenés előadást. Este előbb a Khamorro Budapest Band, majd az Egri János trió adott jó hangulatú, színvonalas koncertet.

Khamorro BB

Prah
Karaván Família

A negyedik napon a Szótagszámláló című rendhagyó irodalomóra előadásunkat adtuk elő, Majd az I’m online tantermi változatát. Este a Prah című előadásuk aratott osztatlan sikert, majd a Karaván Família koncertje zárta a negyedik napot és a fesztivált is.

A négy nap alatt elkezdett kialakulni egy törzsközönség, mert, aki eljött valamelyik nap, az olyan jól érezte magát, hogy nem is akart elmenni, de legalábbis sokan visszatértek másnap is. A négy nap alatt 331 nézőnk volt az 50 férőhelyre. Nézőink sem elsősorban a sajtóból értesültek, pedig a fesztivál ajánlója megjelent nagy nézettségű kulturális portálokon, országos televíziókban, rádiókban adtunk interjúkat. A többség a közösségi médiából értesült a rendezvényről, tehát főleg olyan emberek, akikkel már valamilyen módon régóta kapcsolatban vagyunk.

Egri János trió

A fesztivál záróbeszédében Nyári Oszkár megköszönte minden fellépőnek a részvételt, a magas színvonalú művészeti teljesítményt, és azt, hogy baráti, örömteli hangulatot teremtettek a színpadról. Kifejezte azt a véleményét, hogy jó hírvivője volt a Perspektíva Összművészeti Fesztivál a roma kultúrának és annak, hogy a cigányok és nem cigányok találkozásai lehetnek szerencsések.

Köszönjük a közönségünknek is a részvételt, reméljük, hogy örömteli volt a fesztivál bármelyik műsorszámát megnézni. Azzal váltunk el, hogy kellenek hasonló rendezvények, találkozási alkalmak, ahol roma művészek mutathatják meg tehetségüket, ezért is szeretnénk évente megrendezni a fesztivált.

Fotók: Nyári Pál

NyP

A fesztivált támogatták: