Bemutattuk a Holnemvoltfát

2024. MÁJUS 24-ÉN MUTATTUK BE LEGÚJABB, GYERMEKEKNEK KÉSZÜLT SZÍNHÁZI PRODUKCIÓNKAT, A HOLNEMVOLTFÁT A KARAVÁN SZÍNHÁZBAN. A BEMUTATÓ ELŐADÁST A PERSPEKTÍVA ÖSSZMŰVÉSZETI FESZTIVÁL PROGRAMJÁBAN JÁTSZOTTUK.

Váradi R. Szabolcs Holnemvoltfa című meséjét Nyári Oszkár vette elő ismét, és Dobos Judittal közösen dolgozta át a szövegkönyvet. A Karaván Színház 2017 óta szívesen nyúl a darabhoz azzal a kettős szándékkal, hogy a növendékeknek és fiatal színészeknek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítson, másrészt egy olyan mesejáték szülessen, és kerüljön műsorra, ami könnyen szállítható, s ezáltal meg tudjunk felelni annak az elvárásunknak, hogy hátrányos helyzetű kistelepülések iskoláiba is színházi előadásokat tudjunk vinni.

A mesejátékot két részben Dobos Judit elképzelése szerint és rendezésében mutattuk be. A mese, amely leginkább a 8-11 éves korosztály érdeklődésére tarthat számot, egy Holnemvoltfa nevű csodafa körül játszódik. Három család azon vitatkozik, hogy kié ez a fa. Végül megegyeznek abban, hogy elmesélik, miért az övék. A mese egy Jankó nevű fiúról szól, akinek családja olyan nyomorban él, hogy nincs mit enniük. Jankót elküldi az apja az erdőbe tüzelőért, s ott a fiú találkozik egy öreganyóval, aki ad neki egy csodapálcát, s három tárgy megszerzésének feladatát bízza a fiúra. Jankó megküzd mindenféle akadállyal, s végül megszerzi a három fontos tárgyat. A meséből kiderül az is, hogy a Holnemvoltfa mindenkié, aki kíváncsi még a mesékre.

Az ötszereplős produkcióban minden színész sok karaktert jelenít meg, s ehhez a Molnár Anna tervezte bábok is segítségükre vannak. Sőt, a történet eljátszásához a nézőkre is szükség van. Mindemellett sok szép dal elhangzik az előadásban, és a cigány nép egyik eredetmondájára is ráismerhetünk az egyik jelenetben. Mert a Holnemvoltfa cigányokról szóló mese.

A mesejátékot ezúttal a saját játszóhelyünkön, a Karaván Színházban mutattuk be a Perspektíva Összművészeti Fesztivál programjában 2024. május 24-én. A ferencvárosi Kosztolányi Dezső Általános Iskola harmadikosai töltötték meg az 50 férőhelyes nézőteret. Nagyon tetszett nekik az előadás, aktívak voltak a gyerekek, s ez által maguk is részesei lehettek a történetnek.

A mesejáték alkotói közül már említettük Nyári Oszkárt és Dobos Juditot. A zenéket, dalokat Baranyi Zoltán és Nagy István szerezte. A díszlet Nyári Oszkár tervei szerint készült, a jelmezek és a bábok pedig Molnár Anna tervei szerint. Szereplők: Bakondi Jázmin, Baranyi Csaba, Farkas Ramóna, Fenyvesi Krisztina, Kós Mátyás, Nyári Pál.

Rendezőasszisztens Juhász Gabriella, zenei korrepetítor Lovas Gabriella, hangtechnikus Holdas Dominik és Makkay Dániel, világosító Kalóz Bence és Kalóz István, öltöztető Vörös Lívia volt.

A produkció létrejöttében támogatóink voltak:

NyP