Művészeti projektnapokat tartottunk nyáron nógrádi általános iskolákban

NYÁRON TÖBB OLYAN TELEPÜLÉSRE VITTÜNK MŰVÉSZETI PROJEKTNAPOT, AMELYEK HAZÁNK LEGNEHEZEBB HELYZETBEN LÉVŐ TELEPÜLÉSEI KÖZÉ TARTOZNAK. RIPORTUNKBAN HÁROM NÓGRÁDI KIS FALUBAN TARTOTT RENDEZVÉNYÜNKBŐL ADUNK ÍZELÍTŐT. ŐRHALOM, LITKE ÉS LUDÁNYHALÁSZI ISKOLÁJÁBA VITTÜNK A GYEREKEKNEK MŰVÉSZETI PROGRAMOT.

A Banyamesék nézői Ludányhalásziban (Fotó: Simara László)

A művészeti projektnapokkal az a célunk, hogy a kis falvakban élő gyereket egy délelőttön keresztül szórakoztassuk színházzal, zenével, játékkal, feladatokkal, foglalkozásokkal. Többnyire iskolákkal vesszük fel a kapcsolatot. A gyerekeket és a pedagógusokat bevonjuk, aktivizáljuk ezeken a rendezvényeken, tehát az előadó-művészet, és főleg a színház eszközrendszerével egy vidám, érdekes és közösségi élményhez jutunk mindannyian. Mert a projektnapok megvalósítása a művészeknek is óriási élményt jelent. Mindenhol nagy barátsággal fogadtak minket. A projektnapnak mindig részét képezte egy közös táncolás, tánctanítás, közös éneklés. Különféle kiscsoportos alkotóműhelyeket tartottunk a korosztályok figyelembe vételével, ahogy a gyerekeknek a koruknak megfelelő színházi előadásokat is játszottunk. Ezeken a helyszíneken a Banyamesék, az I’m online fórumszínházi változata és Szótagszámláló című előadásokat adtuk elő. A napot mindenhol klipforgatással zártuk. Köszönjük a lehetőséget és az élményt mindhárom helyszínnek!

Forrás: Wikipédia

2023. június 5-én ŐRHALOM községben jártunk. Az 1170 lakosú falu az Ipoly határfolyó partján fekszik, a Palócföldön. A Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola őrhalmi telephelye egy nagyon kicsi, fogyatkozó létszámú iskola. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek és a tanári kar nagy örömmel fogadta, hogy egy izgalmas délelőtti programmal tettük színesebbé a közösségként működő iskola egy hétköznapját. Bár Őrhalom nem FeTe-település, ebbe az iskolába járnak a hugyagi gyerekek. A program létrejöttében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hugyagi Jelenlét Pontjától Kovács Zsolt volt a segítségünkre. Barázné Takács Ágnes igazgatónővel és a teljes tanári karral együttműködve valósítottuk meg a rendezvényt.

Ha jobban meg akarod nézni valamelyik képet, akkor nagyobb képméretért kattints a képre, majd a megjelenő ikonra iskattnts rá, minek következtében megjelenik a teljes méretű kép. A cikkhez való visszatéréshez használd a böngésző VISSZA gombját.

Forrás: Wikipédia

Június 8-án a litkei Platthy József Általános Iskola Tagintézménye volt a helyszín, ahol Szűcs Tamás igazgató és munkatársai, valamint Domonkos Vanda, a helyi Jelenlét Pont munkatársa várt minket. LITKE is az Ipoly partján fekszik. Korábban jártunk itt az óvodában, most a szomszédos iskolába látogattunk, amely egy szép domboldal alján helyezkedik el. Az iskola biztosította a helyszínt, mi pedig vittünk előadásokat, különféle foglalkozásokat, közös táncot, dalt.

Forrás: Wikipédia

Június 14-én LUDÁNYHALÁSZI következett. A falu az Ipoly völgyének magasabb, árvízmentes részére épült. Itt a Ráday Gedeon Általános Iskola volt a helyszín. Kormány Zsoltné (Erika) vezetésével egy jól szervezett csapatként működő tanári kar és a Jelenlét Ponttól Garamvölgyi Andrea segítette a rendezvény megvalósulását. A jó hangulatú programban nagy lelkesedéssel vettek részt a gyerekek. Remek élmény volt.

Címlapfotó: Kovács Mátyás

NyP