Nógrádmegyeren és Nagylócon játszottunk

2023. ÁPRILIS 25-ÉN NÓGRÁDMEGYERRE, 26-ÁN NAGYLÓCRA VITTÜK EL A BANYAMESÉKET. EZZEL BE IS FEJEZTÜK ÁPRILISI VENDÉGJÁTÉKAINKAT A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAMBAN. A KÉT KIS FALUBAN NAGYON JÓ ÉLMÉNY VOLT JÁTSZANI. ÚGY LÁTTUK, HOGY A GYEREKEKENK ÉS A PEDAGÓGUSOKNAK IS TETSZETT A PROGRAM.

Az önkéntes orvosok Nógrádmegyeren

A magyar állam Felzárkózó Települések Programja és az Unió Fókuszban a gyermek EFOP-programja keretében előadásokat és más kulturális és előadó-művészeti programokat van lehetőségünk vinni az ország 300 legszegényebb településeire. A művészeti programok több szervezet és intézmény összefogásával jutnak el a gyerekekhez. Együttműködünk a LORCA Alapítvánnyal és más roma-nem roma művészeti kezdeményezésekkel, helyi egyházi és jótékonysági szervezetekkel, oktatási-nevelési intézményekkel és civil szervezetekkel. Áprilisban elég sok óvodába és iskolába elvittük a Banyamesék című mesejátékot, legutóbb Nógrádmegyerre és Nagylócra. Mindkét település a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén van, a Cserhát szép dombos vidékén.

Wikipédia

Április 25-én reggel NÓGRÁDMEGYERRE látogattunk. A falu Magyargéc, Sóshartyán, Lucfalva, Nagylóc szomszédságában van, bár ez utóbbi kettővel nincs közvetlen közúti kapcsolata. A 21-es autóúton el kell menni egészen Salgótarjánig, ott nyugatra a 22-es úton felfelé a dombok közé. A falu egyik nevezetessége a római katolikus templom, amelynek elődje 1775-ben tűzvészben leégett. Újjáépítését követően 1776-ban ismét leégett, csak a falak maradtak meg. Ez után barokk stílusban építették újjá. Híres nógrádmegyeri például GÁSPÁR GYŐZŐ médiaszemélyiség.

Mire az 1600 lakosú faluba értünk, szépen eleredt az eső. Az általános iskolában Antal Gyula igazgató várt minket. Bementünk az érintett osztályokba, bemutatkoztunk és egyeztetettünk a tanítókkal, majd zökkenőmentesen, mondhatni, gördülékenyen lezajlott a program. Ebben a teljes alsó tagozat részt vett. Háromféle előkészítő foglalkozást tartottunk az osztályoknak, majd következett a Banyamesék előadás. Az egyes osztályok koruknak megfelelő differenciáltsággal élték meg előadásunkat. Az elsősök maximálisan átadták magukat az élménynek, a másodikosok aktívak voltak, a harmadikosok nyugodtabban figyelték az előadást, énekeltek, tapsoltak velünk, a negyedikeseknek is tetszett az előadás, de ők voltak a nagyok, akik tudták, hogy ez főleg a kisebbeknek szól. Azért láthatóan nekik is tetszett. Két negyedikes fiú azzal járult hozzá az előadás megvalósulásához, hogy a székét kölcsönadta, amit ez úton is köszönünk. A pedagógusok együttműködése előtt is le a kalappal, az egyik legkerekebb programot tudtuk megvalósítani a nógrádmegyeri gyerekek örömére.

Kép: Wikipédia

26-án Nagylócra mentünk, ami légvonalban csak pár kilométerre van Nógrádmegyertől, de a két falut nem köti össze közút. Nagylócra Pásztó előtt kell nyugatra lekanyarodni a 21-esről. A szép szerpentines út, amit jelenleg javítanak, a hollókői vártól nem messze halad el. A szomszédos falvak nem mindegyikével van közvetlen összeköttetése az 1500 lakosú falunak, ami a földrajzi adottságok miatt van.

Nagylóc katolikus temploma – Kép: Wikipédia

Itt már a honfoglaláskor lakott település volt. A lóc jelentése szláv nyelven: vadászok, fogók. A középkorban jelentős település volt várral, vámhellyel, templommal. Az 1800-as évek végén tűzvész pusztította el a falut, csak a templom maradt meg. Az azóta átépített templom szentélye és a tornya eredeti állapotában látható ma is. 1944-ben a római katolikus templom anyakönyveit az ott elszállásolt orosz katonák elégették. Híres nagylóci RÓZSA MIKLÓS háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, akinek emléktáblája a művelődési ház falán van. Nem Nagylócon született, de a tábla szerint Nagylócon gyerekeskedett. Fentieket a Wikipédia is megerősíti a NAGYLÓC címszó alatt.

Mikor odaértünk, a művelődési ház előtt a négy évfolyamos általános iskola tanulói, tanítói és a BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT Jelenlét pontjának két munkatársa várt minket. Az iskolásoknak haladéktalanul zenés foglalkozást tartottunk a művházban. A szomszédos óvodában pedig mondókás és kézműves foglalkozásra került sor. Minden a tervek szerint zajlott le, köszönhetően a helyi partnereinknek. A Jelenlét pont munkatársai hoztak tízórait is a gyerekeknek. A tízórai után csatlakoztak az óvodások az iskolásokhoz a művelődési ház színháztermében, következhetett az előadás. Némelyik óvodásnak a felnőtt méretű székről alig lógott le a lába. Az óvodásoknak a maguk készítette bábok feltartása fontos volt, ezért minden egyes gyerek megnyugtató visszajelzést kapott arról, hogy láttuk a bábját. Ezt Mesélőként egészen komolyan szoktam venni. Az állathangok utánzásában az általános iskola elsősei, másodikosai jeleskedtek leginkább. Az éneklésben is az iskolások segítettek minket, mivel megtanítottuk nekik a dalt. Úgy gondoljuk, hogy szerették a gyerekek, amit láttak, tartalmas, kedves és vidám délelőttöt töltöttünk el együtt Nagylóc összes óvodásával és iskolásával.

NyP

Galéria (Fotók: Nyári Pál)

Nagyobb képekért rá kell kattintani az adott képre, majd újra. A galériához a böngésző vissza gombjával lehet visszatérni.

Nógrádmegyer

Nagylóc