Banyamesék Fulókércsen

A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAMBAN LEGUTÓBB A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI FULÓKÉRCS LAKOSAINAK VITTÜK EL A BANYAMESÉKET A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLATTAL EGYÜTTMŰKÖDVE. BANYAMESÉK ELŐADÁS – 2021.08.17. 11:30 – TEATROM FESZTIVÁL – FULÓKÉRCS – KÖZÖSSÉGI HÁZ.

Fotó: Kunos Zoltán

A FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK komplex településfejlesztési programban színházunk kulturális tevékenységgel vesz részt. Eddig gyermekeknek szóló műsorokat vittünk néhány faluba. Célunk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a programjainkon. E mellett játékosan megkedveltetjük velük a színházat. A Banyamesék című mesejátékunk különösen alkalmas erre, mivel számos interaktív elemmel tesszük személyessé ezt az izgalmas előadást, és tesszük beavatottá a gyerekeket. 2021. augusztus 17-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fulókércsen jártunk. A TeatRom Fesztivál programjában léptünk fel.

A kis falu Kassa irányában, Encshez közel található a Zempléni-hegységben. Amikor odaértünk, éppen esett az eső, a völgyekből itt-ott felhők kandikáltak ki. Szóval szép volt a vidék. Előadásunk nézői a falu óvodásai voltak, akikhez nagy örömünkre csatlakoztak az általános iskolások és a szülők is. A faluban a TeatRom roma kulturális fesztivál zajlott, s ez adott apropót a mi vendégszereplésünknek is. Teltház volt. Nem hiszem, hogy csak cigány lakosai vannak Fulókércsnek, de úgy láttam, hogy a mintegy száz főnyi közönségünk minden tagja cigány volt. Ez felveti azt a kérdést, hogy a nem cigány többséget miért nem képviselték, miért nem voltak ott? Hiszen egy ilyen fesztivált a kölcsönös elfogadás és befogadás jegyében lenne jó kihasználni egy adott településen. Tapasztalataim szerint a kistelepüléseken látványosan megnyilvánuló probléma egyáltalán nem ritka eset. Mi a szerencsés roma-nem roma találkozások lehetőségét keressük, s ez az eset is bizonyítja, hogy a jó gyakorlatok bemutatása remek dolog. A magyar társadalom talán legnagyobb szakadéka a cigányok és a többségi társadalom között húzódik. Még mindig, generációk óta. De lagalább voltak gyerekek és szülők, családok, együtt az előadáson. Talán a képekből nem jön le, de tényleg voltak gyerekek, az első két sorban ültek.

Játszottak: Bakondi Jázmin, Baranyi Csaba, Fenyvesi Krisztina, Nyári Pál. Hegedűn közreműködött Baranyi Zoltán, gitározott Ifj. Szajkó Nándor. Megyeri Róbert világította be az előadást. Folytatva ezt a rosszízű etnicizáló bölcselkedést… így utólag jut eszembe, hogy a színtársulatunkban is minden fellépő művész cigány volt: színészképző stúdiónk három tanítványa, a két zenészünk, de jómagam is. Észre se vettük. A Máltai Szeretetszolgálat képviseletében Simon Balázs volt a vendéglátónk, akivel mindent jól meg tudtunk beszélni, egyeztetni. Jó hangulatú, élvezetes előadásban volt része a közönségnek. A szülők tekintete egész előadás alatt mosolygott. Tetszett nekik az előadás, és az, hogy játszunk is a gyerekekkel. Jó volt, hogy voltunk Fulókércsen, jó volt ott Banyameséket játszani. Köszönjük a meghívást és a helyi szervezők kedves együttműködését.

NyP

Fotók: TEATROM FESZTIVÁL

Nagyobb képméretért kattints és kattints. A galériához való visszatéréshez használd a böngésző „vissza”-nyilát.