Vers és zene projekt

A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM ÉS AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMÁNAK PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSA RÉVÉN EGY TELJES TANÉVEN ÁTÍVELŐ PROJEKTEN VAGYUNK TÚL. EREDMÉNYKÉNT LÉTREJÖTT A VERS ÉS ZENE CÍMŰ RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA, AMIT A GYEREKEK ELSŐ ALKALOMMAL A NEMZETI SZÍNHÁZBAN JÁTSZHATTAK.

Vers és zene előadás a Nemzetiben
Fotó: Nyári Pál

A Karaván Színház alapítványi színészképző stúdiójának tehetséges színinövendékei tavaly ősszel vágtak bele a Vers és zene című projektbe. Az volt a cél, hogy a gyerekeknek több hónapon át rendszeresen tehetséggondozó foglalkozásokat tartsunk, versekkel dolgozzunk, hogy eredményként egy verses-zenés műsor jöjjön létre a növendékek szereplésével. Nyári Oszkár vezetésével a fiatalok részesei voltak egy több hónapos komplex előadó-művészeti alkotófolyamatnak, melynek során versekkel, mondókákkal és egyéb irodalmi szövegekkel dolgoztunk.

A Vers és zene foglalkozásokon rendszeresen részt vett 19 11 és 20 év közötti növendék. A produkcióban szerepelt 9 növendék. Érthető, hogy nem mindenki vállalta, mert a felkészülés elég sok próbával járt. A gyerekek döntése volt, hogy részt akarnak-e venni a projektben. A későbbiekben természetesen lehetőségük lesz más növendékeknek is csatlakozni, mert tervezzük, hogy még dolgozunk az előadással.

Vers és zene próba
Fotó: Nyári Pál

Szeptembertől februárig heti rendszerességű foglalkozásokat tartottunk, februártól ez sűrűsödött. Nyári Oszkár, Horváth Kristóf, Lovas Emília és Nyári Pál dolgozott a gyerekekkel. Rendszeresek voltak a közös versértelmezések, felolvasások, sokféle játék és feladat szövegekkel, még versírási gyakorlat is volt. Rengeteget gyakorolták a szövegritmizálást, megismerkedtek a slam poetry műfajjal.

Vers és zene próba
Fotó: Nyári Pál

Februártól a foglalkozások aztán átmentek próbába. Csatlakozott az alkotócsapathoz Bakos Bettika és a Romano Glaszo zenekar is. A Vers és zenét meghívott vendégek előtt 2019. március 28-án mutattuk be szobaszínházunkban. Az igazi bemutató március 29-én 14 órakor volt a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Fesztiválon. A helyszín a Nemzeti Színház Bajor Gizi terme volt. A teltházas élőzenés előadás óriási sikert aratott. LÁSD MÉG CIKKÜNKET.

A projekt rendszeres foglalkozások keretében teret és lehetőséget adott a fiataloknak az értelmes, aktivitást, kreativitást és kezdeményező-készséget fejlesztő kortárs, közösségi, szabadidős alkotómunkára. Egy elfogadó légkörű kortárs művészeti alkotóközösség tagjaiként egy cél érdekében tudtak együttműködni, miközben mindenki hozzátette a maga tiszteletre méltó egyéni munkáját is a közöshöz. Kooperáló attitűdre volt szükség, ahol mindenki tudása, tehetsége, munkája a nagy közös mozaik része volt.

Vers és zene próba
Fotó: Nyári Pál

A produkció létrehozása is a gyerekek kedvére való volt. Ugyanakkor nem vitatható, hogy a sok sikerélmény mellett is elfáradtak, különösen úgy, hogy azonnal kezdtük a 371 csillag fellépésre való felkészítést. Ezért nagyon hasznos volt a két napos tanulmányút, amit támogatóink biztosítottak.  05.31-06.01-jén Kaposváron megnézték a Tanulmány a nőkről című zenés-táncos előadást, valamint a Rippl-Rónai Fesztivál keretében a zenés-verses tárlatvezetést. Emellett a szálláson többféle sportra volt lehetőségük. Sétáltak Kaposváron, egy szabadidőközpontban játszottak a fiatalok. Itt megint a közösségi együttlét lehetőségének volt a legnagyobb értéke. LÁSD CIKKÜNKET. 

Kaposvári tanulmányúton
Fotó: Nyári Pál
Vers és zene próba
Fotó: Nyári Pál
Vers és zene próba
Fotó: Nyári Pál

A projekt zárásaként június 18-án meghívtuk a szülőket és a növendékeket egy kötetlen együttlétre szobaszínházunkba. A szülőkkel és a növendékekkel a Vers és zene projekt sikereiről, tanulságairól és jövőjéről beszélgettünk. Meg is nézték az előadás felvételét, majd egy játékos drámafoglalkozáson vettek részt a szülők és gyerekek együtt.

Fontos, hogy a növendékek szerették ezt csinálni szabadidejükben. Ez egy önkéntes, iskolán kívüli kulturális aktivitási lehetőség volt számukra. A pályázat lehetővé tette, hogy megvalósíthattunk egy szakmai projektet, amely hónapokon keresztül rendszeres alkalmakból állt. A projekt alkotófolyamatában azt érezhették, hogy dolgoznak, fontos, amit csinálnak, egy kortárs közösség részesei, ahol elfogadják, szeretik és értékelik őket, és lesz eredmény is.  Ez az eredmény a Vers és zene című produkció lett, melyet a gyerekekkel közösen hoztak létre a művészek, és szeretnénk játszani iskolai csoportok számára.

Galéria a Vers és zene projektről IDE KATTINTVA megtekinthető.

NyP

A Vers és zene című projektet támogatta a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.