Kaposvári tanulmányúton voltunk növendékeinkkel

A NEMZETI TEHETSÉGPROGRAM PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSÁNAK KÖSZÖNHETŐEN SZÍNINÖVENDÉKEINK 2 NAPOS TANULMÁNYUTAT TEHETTEK KAPOSVÁRON. A 2 NAP KULTURÁLIS PROGRAMOKKAL ÉS SZÓRAKOZÁSSAL TELT.

A Vers és zene című verses-zenés műsor létrehozását a Nemzeti Tehetségprogram pályázatán (NTP-2018) elnyert támogatásból finanszíroztuk. Ennek fő eleme az volt, hogy a tanéven átívelő projektet valósítunk meg tehetséges növendékeinkkel, melynek kézzelfogható eredménye lesz a verses-zenés műsor elkészülte és bemutatása. Egy másik, kötelezően vállalható eleme volt a pályázati programnak egy kétnapos tanulmányút megvalósítása.

Mint KORÁBBI CIKKÜNKBEN olvasható, a Vers és zene című produkció, ami egy rendhagyó irodalomóra, elkészült. Növendékeink szereplésével a Nemzeti Színház Bajor Gizi szalonjában mutattuk be a Jelen/Lét Nemzetiségi Színházi Fesztiválon március végén. A Jelen/Léten három produkciót mutattunk be teltházzal, nagy sikerrel. Ezt élhették át növendékeink is március 29-én. Megérdemelték a sikert, mert nagyon sokat dolgoztak, s valóban egy üdítően magával ragadó produkció született Nyári Oszkár rendezésében.

Ami a tanulmányutat illeti, azt már korábban is tudtuk, hogy ez egy kitűnő alkalom lesz arra, hogy kaposvári és budapesti növendékeink találkozhassanak. Igaz, néhány nappal korábban négy kaposvári növendékünk részt vett a 371 csillag című műsorban is a Nemzeti Színházban, s egy kisebb találkozás már május 18-án megtörtént.

A kirándulásra május 31-én és június elsején került sor. Nem volt könnyű olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó. Betegség, tanulmányi vagy egyéb ok miatt néhányan nem tudtak velünk tartani. A kaposvári növendékeink is lelkesek voltak, ami a találkozást illeti. A kaposvári növendékekkel közösen megnéztük a Csiky Gergely Színház Tanulmány a nőkről című előadását, melyben több ismerős színészt, köztük Nyári Oszkárt és Nyári Szilviát láthattak a tanítványok.

Csoportkép a színház előtt
Fotó: Nyári Pál

Másnap délelőtt libickozmai szállásunkon élveztük a természetet, a tiszta levegőn játszottunk. Délután sétáltunk a Kaposváron, ahol éppen kulturális fesztivál volt. Útba ejtettük a Csiky Gergely Színházat, amely több éves felújítás után hamarosan elkészül. Jelenleg az Együd Árpád Kulturális Központ ad otthon a színháznak, a Tanulmány a nőkről-t is ott láttuk. Majd elmentünk a egy szabadidő központba, ahol a gyerekek kipróbálhatták a gokartot, a bowlingot és futurisztikus virtuális játékokat. Ez alatt a nagyobbakkal a Rippl-Rónai Múzeumban egy különleges, verses-zenés tárlatvezetésen vettünk részt, amelyen Nyári Szilvia és Nyári Oszkár egy-egy kiemelt festmény kapcsán verseket mondott, novellákat olvasott fel gitárkísérettel. Hazaúton (ahogy odaúton is) sokat énekeltek, beszélgettek a növendékek, természetesen megidézték a művészeti projekteket is, amelyekben színházunknál részt vettek az utóbbi hónapokban. Este fél 10-re értünk vissza Budapestre.

A tanulmányút nagyon hasznos volt, mert kizökkentünk a mindennapokból, végre nem csak akkor találkoztak a növendékek, amikor valamilyen projekten dolgoztak. Színvonalas színházi és kulturális programokon vettek részt a fiatalok, felhőtlenül jól érezhették magukat az aktív kikapcsolódás során, mindezt közösen kaposvári növendékekkel. Kicsit megismerték Kaposvárt, ezt a szimpatikus, pezsgő kultúrájú vidéki várost, amihez sok szállal kötődik a Karaván Színház. Nagyon tartalmas és minőségi együttlét volt ez a két nap, amelynek egyértelműen pozitív, közösségépítő hatása volt.

KÉPEK ITT TEKINTHETŐK MEG

NyP

A Vers és zene című projektet 2018-19-ben támogatta: