Vendégeink voltak egy I’m online-ra a RefoRom hallgatói

I’M ONLINE CÍMŰ ELŐADÁSUNK MEGRÁZÓ ÉS HITELES LÁTLELETE ANNAK, HOGYAN ZAJLIK EGY ELMÉRGESEDŐ INTERNETES ÉS ISKOLAI ZAKLATÁSI FOLYAMAT A KÖZÉPISKOLÁSOK KÖZÖTT. MÁJUS 17-ÉN KÉT ELŐADÁST JÁTSZOTTUNK A KARAVÁN SZOBASZÍNHÁZBAN.

Baranyi Csaba, Lovas Emília, Pászik Cristopher, Berkes Boglárka, Figeczki Vanda
Fotó: Nyári Pál

2016-ban bemutatott ifjúsági stúdiószínházi darabunk nagyon kényes és egyre égetőbb kérdésekkel szembesíti a nézőket: a felkavaró előadás témája az iskolai és az internetes zaklatás (bullying, cyberbullying). Az előadás elsődleges célcsoportja a zaklatásoknak leginkább kitett általános iskolás és középiskolás korosztály. Célunk a figyelem ráirányítása a jelenségre, amely mindennapjainkba szövődve fejti ki káros hatását.

Lovas Emília
Fotó: Nyári Pál

 

Az I’m online megrázó és hiteles látleletet ad a zaklatási folyamatok alapvető mechanizmusáról az áldozat szemszögéből, ugyanakkor arra a jelenségre is rávilágít, hogy a zaklatók általában maguk is bántalmazottak. Nem elégszünk meg egy tipikus jegyeket magán viselő zaklatási folyamat bemutatásával. Fő célcsoportunknak, a gyerekeknek és fiataloknak szeretnénk valami egyedi élményt adni, valami olyat, ami után azt érzik, hogy érdemes volt eljönni az előadásra, hogy a színház közvetlenül nekik is tud szólni, vagyis megértik, hogy a színház fontos és alkalmas eszköze a sokunk lelkét feszegető kérdésekről való diskurzusnak. Ezért újszerűen és hitelesen szólítjuk meg őket. Az előadás kényelmetlen és tabuizált témájával igyekszünk úgy szembesíteni őket, hogy ebben ne potenciális vádlottnak, hanem partnernek érezzék magukat. Az előadásba bevonjuk, állásfoglalásra biztatjuk, az önvizsgálat és a közösségi megoldáskeresés felé tereljük őket. Célunk, hogy az előadást látva mindenki érezze a szükségét, a lehetőségét és a személyes felelősségét a zaklatással szembeni fellépésnek.

Baranyi Csaba, Lovas Emília
Fotó: Nyári Pál

Május 17-én két előadást játszottunk szobaszínházunkban. A darabban igyekszünk több növendékünknek is színpadi gyakorlati lehetőséget biztosítani. Ez által is hitelesebb lesz az előadás, amely középiskolásokról szól. Ezúttal Berkes Boglárka növendékünk mutatkozott be sikerrel Elza szerepében. A második előadásra vendégül láttuk a Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) néhány hallgatóját. A református szakkollégium kivételes lehetőségeket tud biztosítani azoknak a roma fiataloknak, akik szeretnének diplomát szerezni. Nemcsak ösztöndíjjal, hanem az önképzés számos formájával segít felvértezni az egyetemistákat.  Az előadás után a konkrét esetek kapcsán jót beszélgettünk velük a zaklatás formáiról, okairól és megelőzésének lehetőségeiről.

 

Csoportkép a nézőkkel
Fotó: Babina Csaba István

I’m online

csesztetés egy felvonásban

Lovas Emília
Fotó: Nyári Pál

Rendezte: Tóth Géza

  • Pálma            LOVAS EMÍLIA
  • Jenci              BARANYI CSABA/KOVÁCS MÁTYÁS
  • Miki                PÁSZIK CRISTOPHER
  • Zsanett          FIGECZKI VANDA, PAKSICZA DOMINIKA
  • Elza               ANGILELLA AGATA / BRIGA ZSANETT /
  •                       MERINA CAMACHO ABIGAIL /                                                            PFEIFFER FANNI / BERKES BOGLÁRKA
  • Díszlet                                  SOMOGYI ZOLTÁN
  • Hang- és videotechnika        LÁZÁR GÁBOR
  • Fénytechnika                        KALÓZ ISTVÁN, KALÓZ BENCE
  • PRODUKCIÓS VEZETŐ      NYÁRI OSZKÁR

(Vastag betűvel kiemelve a május 17-ei szereposztás.)

NyP