Színházi tevékenységünk 2017-ben – 2.rész

AKI ÉRDEKLŐDIK ALAPÍTVÁNYUNK TEVÉKENYSÉGE IRÁNT, ITT EGY VISZONYLAG RÉSZLETES ÖSSZEFOGLALÓT OLVASHAT SZÍNHÁZUNK TAVALYI SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÉRŐL KÉT RÉSZBEN. EZ A 2. RÉSZ. HA MÉG NEM OLVASTA, OLVASSA EL AZ 1. RÉSZT.

Prah
Fotó: Boda Ágnes

PRODUKCIÓK

  • Urbán Gyula: Egerek (koprodukciós bemutató a Csiky Gergely Színházzal)
  • Váradi R. Szabolcs: Holnemvoltfa (bemutató)
  • Spiró György: Prah
  • Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
  • I’m online
  • Banyamesék

Az előadás-helyszíneket megtalálja az 1. részben. Előadásszám alapján nem volt kiugró produkciónk.

Banyamesék
Fotó: Bozóki Anita

NÉZETTSÉG

Nézettség tekintetében már nagyobb eltérések voltak. Minden produkciónk hozta a kb. 90%-os nézettséget, a nézőszám mindig a játszóhely befogadó-képességének függvénye volt. Játszottunk rendszeresen 30, 60, 99 és 329 férőhelyes játszóhelyen is. Egyedül az Egerek nagyszínpadi darab, nézőszámunk felét ez a produkció hozta. 5186 néző látta az elmúlt évben Kaposváron. Az Egereknek 324-es nézőátlaga volt, többi produkciónknak a kis befogadótereknek köszönhetően 100 alatti. De valamennyi produkciónk elérte a 90%-os nézettségi arányt.

Mint említettük, éves szinten 90%-os nézettségi aránnyal játszottunk. Nézőink 26%-a térítésmentesen nézett előadást, főként óvodások és iskolások. Az alábbi diagram az összes férőhely, az összes néző és a térítésmentesen előadást nézők arányát ábrázolja.

JÁTSZÓHELYEK

Kihasználtuk 30 nézőt befogadni képes szobaszínházunk adta lehetőséget, ahol közel 30 előadást játszottunk. 2017-ben is az volt meghatározó, hogy a kaposvári Csiky Gergely Színházban és a budapesti Pinceszínházban folyamatosan műsoron voltunk előadásainkkal. Az egyéb helyszínek között olyan fellépések voltak, mint két alkalommal a pécsi Bóbita Bábszínház (Pécsi Országos Színházi Találkozó), két alkalommal a Ráday udvar (Bakáts Feszt), a Virágzás Napjai Fesztivál, az Ördögkatlan Fesztivál, a Gyereksziget és a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Mikulás rendezvénye az FMK-ban.

I’m online
Fotó: Nyári Pál

2017-ben 29 olyan előadásunk volt, amelyre nem kellett belépőjegyet vásárolni a nézőknek, ebből 25-öt Ferencvárosban játszottunk. A Karaván Szobaszínházban többnyire egy-egy osztálynyi tanulónak játszottunk ingyenes előadásokat. 13 alkalommal fogadtunk itt óvodai vagy iskolai csoportot az alábbi intézményekből:

Május 15-én a Váci Dunakanyar Színházban 74 tanuló látta az I’m online című ifjúsági előadásunkat, majd vett részt a feldolgozó drámapedagógiai foglalkozáson. Az intézmények, amelyeknek egy-egy osztálya megnézte az előadást:

  • Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • VM KASZK – Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma
  • Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma

A Csiky Gergely Színházzal együtt szeretnénk, ha az Egereket is rendszeresen láthatnák hátrányos helyzetű gyermekek Kaposváron. A támogatási időszakban az alábbi somogyi oktatási intézmények hoztak egy-egy csoportot:

  • Rákóczi Ferenc Tagiskola Kaposvár: 7 fő
  • Kaposszentjakabi Tagóvoda Kaposvár: 6 fő
  • Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ Kaposvár: 8 fő
  • Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kaposvár: 10 fő
  • Somogy Megyei Duráczky EGYMI és Kollégium, Hétszínvirág Tagintézmény Marcali: 20 fő

A 90 előadásból 57-et Budapesten, ebből 50-et szűkebb környezetünkben, a IX. kerületben játszottunk. Előadásszámban tehát a IX. kerület volt a preferált helyszínünk, emellett a kaposvári koprodukciós partnerszínházunkban játszottunk még sokat (Prah, Egerek).

Összességében egy arányos és egyenletes színházi év áll mögöttünk, amely az erőforrások hatékony felhasználásával volt megvalósítható. Átlagosan havi 7,5 előadásunk volt 2017-ben.

Előadásainkban roma és nem roma hivatásos színészek játszottak együtt fiatal, állandó társulattal nem rendelkező színészekkel, valamint tehetséges jelenlegi és volt tanítványainkkal.

Köszönjük minden nézőnknek, támogatónknak és szimpatizánsuknak, hogy segítettek ezeknek a szakmai sikereknek a létrejöttében. Reméljük, hogy nézőink valamennyien jó színházi élményekhez jutottak a Karaván előadásain.

NyP