Kisokos érdeklődőknek

SOKAN ÉRDEKLŐDNEK, SOK KÉRDÉST KAPUNK A STÚDIÓVAL KAPCSOLATBAN. ALÁBB NÉHÁNY GYAKORI KÉRDÉSRE ADUNK VÁLASZT.

Bárki jelentkezhet?

A 13-18 éves korosztályból igen, azonban a felvételkor fontos szempont, hogy el tudsz-e járni a délutáni foglalkozásokra. Annak például nem javasoljuk a jelentkezést, aki az iskolában nem tudja teljesíteni a tanulmányi követelményeket, bukásra áll.

Aki fiatalabb vagy idősebb, azt nem is veszik fel?

Főként nappali tagozatos középiskolásokkal fogunk dolgozni. De indokolt esetben el tudunk tekinteni ettől.

Csak cigányokat vesznek fel?

Nem. De tudni kell, hogy a Karaván elsősorban olyan gyerekeknek igyekszik kivételes lehetőségeket nyújtani, akik az átlagnál nehezebb körülmények között élnek. Igen, a tehetséges roma gyerekek az elsődleges kedvezményezettjeink. De a nyitottság és a sokféleség erejében hiszünk. Szlogenünk: szerencsés találkozások.

Milyen gyakran van foglalkozás?

Tanév közben heti egy színészmesterség foglalkozásra, opcionálisan beszédtechnika és énekórára lehet járni. Van, aki egyéni felkészítést kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételijére. Ezeken kívül számos művészeti projektben vesznek részt növendékeink.

Iskolaidőn kívül vannak a foglalkozások?

Igen.

Milyen foglalkozások vannak?

Színészmesterség, beszédtechnika, ének és hangképzés jelenti az alapot, ehhez jönnek különféle kurzusok, művészeti projektek. Mivel a Karaván egy színház is, kellő felkészítés után előadásokba kerülhetnek be a legjobbak. 2016-ban 16 növendékünk játszott rendszeresen valamelyik produkciónkban. Emellett fontos tényező, hogy egy jó, baráti és kreatív közegben értelmesen töltöd a szabadidődet.

Kik tartanak foglalkozásokat?

Művésztanárok, akikkel évek óta együtt dolgozunk. Tóth Géza színész, rendező, Nyári Oszkár színész, rendező, Horváth Kristóf színész, Lovas Emília színész, Nagy Anikó színész, Várady Mária színész, de egy-egy kurzus vagy kisebb projekt erejére más művészeket is meghívunk, hogy dolgozzanak a növendékekkel. Így volt ez például a 2016-os és 2017-es nyári művészeti workshopon. Sok művésszel működünk együtt.

Miért csak budapestiek és kaposváriak jelentkezését várják?

Mert jelenleg Budapesten és Kaposváron működtetünk színészképző stúdiót.

Mit kell tudni a felvételi meghallgatásról?

A jelentkezőkkel időpontot egyeztetünk. A felvételi meghallgatásra szabadon választott verssel vagy prózával és dallal kell készülni. Lehet több szöveggel és dallal is. Sem témában, sem terjedelemben, sem műfajban nincs megkötés. Lehet iskolában tanult vers, dal is. A legfontosabb, hogy érdekeljen a színészkedés, és jól készülj fel a felvételire.

Mi van azzal, akinek nem sikerül a felvételi?

Mivel limitált a felvehető gyerekek száma, mérlegeljük a tehetséget, a felkészültséget. Van, akit nem veszünk fel, és van, akit visszahívunk azzal, hogy készüljön fel jobban.

Van tandíj?

Nincs.

Hány éves a képzés, és adnak-e bizonyítványt?

Ez nem akkreditált képzés, nem adunk bizonyítványt. Ez egy szabad lehetőség arra, hogy hasonló érdeklődésű kortárs és szakmai közösségben értelmesen töltsd a szabadidődet, színészettel foglalkozz, és kellő fejlődés esetén fel is készítünk a színész szak egyetemi felvételijére. Ez, ha úgy tetszik, egy hobbi. De aki igazán kitartó, abból hivatásos színművész is lehet. Mi a folyamatos lehetőséget nyújtjuk ehhez a fejlődéshez színházi közegben, ahol a növendékek rengeteg szakmai impulzust kapnak. Általában az érettségiig járnak hozzánk növendékeink. Nem mindenki jelentkezik színművészetire, de a legtöbben valamilyen egyetemre felvételiznek.

Szülő nélkül is lehet jelentkezni?

Jelentkezni igen, de szükség lesz a szülő/gondviselő hozzájárulására is.

Hogyan kell jelentkezni?

Telefonon, e-mailben, Facebook-üzenetben vagy sms-ben javasoljuk, névvel és elérhetőséggel. Ez után egyeztetünk egy időpontot meghallgatásra, de be is lehet jönni foglalkozáson részt venni.

Annak is érdemes jelentkeznie, akiről még nem derült ki, hogy tehetséges?

Igen. Amennyiben a jelentkező érdeklődést mutat a színészet és előadó-művészet iránt.

Ha csak az éneklés érdekel, akkor is érdemes jelentkeznem?

Igen. A felvételin mérlegeljük, hogy javasoljuk-e a jelentkezőt énekórára. Azonban aki csak énekre jár, kimarad a közösségi foglalkozásokból, és sok mindenből, amiért a Karavánba érdemes járni.

Ha csak a filmszínészet érdekel, akkor is érdemes jelentkeznem?

Természetesen. A színészmesterséget tanulni kell akkor is, ha filmről van szó. Növendékeink filmesekkel is dolgozhatnak, másrészt rendszeresen keresnek nálunk szereplőket filmes produkciók, castingcégek.

Miben más ez, mint egy színitanoda?

Alapvetően ez egy színitanoda. Legfőképpen abban más, hogy nálunk a foglalkozásokért nem kell fizetni a növendékeknek, sőt, semmiért nem kell fizetni. A stúdiót pályázatokból finanszírozzuk. A Karaván egy színház és lehetőség tehetséges gyerekeknek, fiataloknak. 2000 óta működik. Az alapítványnak van egy olyan missziója, hogy legfőképpen azoknak a gyerekeknek és fiataloknak nyújtson lehetőségeket a fejlődéshez, akik nem egyenlő esélyekkel rendelkeznek, s ezek közül is legfőképpen a roma fiatalokért és gyerekekért érzünk felelősséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak romákat veszünk fel, mert kimondottan törekszünk a sokféleségre. Szóval azért jó pár dologban eltérünk egy átlagos színitanodától.

 

KARAVÁN MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY

0630 867 3804, 061 611 0742

KARAVANMA@GMAIL.COM

NyP

TÁMOGATÓI LOGÓK-001