Gyulajon tartottunk közösségi kulturális rendezvényt a FeTe Program keretében

A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEK PROGRAMJÁNAK KERETÉBEN EGY TOLNA MEGYEI KÖZSÉGBE VITTÜNK KULTURÁLIS PROGRAMOKAT. A LORCA ALAPÍTVÁNNYAL EGYÜTTMŰKÖDVE SZÁMOS ELŐADÓMŰVÉSZ TARTOTT VELÜNK, HOGY EGY VIDÁM ÉS TARTALMAS NAPOT SZERVEZZÜNK A GYULAJI ÁLTALÁNOS ISKOLÁVAL KARÖLTVE.

Performance a templomdombon – Laczó Ildikó fotója

A Felzárkózó Települések Programban egyházi és civil szervezetek, művészek, pedagógusok működnek együtt számos kistelepülés lakosaival, önkormányzataival, intézményeivel annak érdekében, hogy élhetőbbé tegyék ezeket a hátrányos helyzetű településeket. A Karaván Színház tavaly nyolc település óvodásainak, iskolásainak vitt előadást és más kulturális programot. 2022-ben a Lorca Alapítvánnyal együttműködve folytatjuk a FeTe kulturális programját. Tavasz folyamán Banyamesék előadásokat játszottunk a Somogy megyei Csökölyön, Táskán és a Tolna megyei Gyulajon. Utóbbi településre rendszeresen visszatérve drámafoglalkozásokat tartottunk az általános iskolásoknak.

Június 13-ára egy egész napos közösségi-kulturális programot szerveztünk a Lorca Alapítvánnyal, a helyi iskolával és a partnerszervezetekkel együtt. A program ötletgazdája Nyári Oszkár volt, aki nemcsak kitalálta, hanem szinte a teljes szervezést lebonyolította, és a megvalósításban is oroszlánrészt vállalt.

Gyulaj egy Tolna megyei zsákfalu Tamásitól délre.

Gyulaj

Csodálatos erdők veszik körül, közelében horgásztavakkal. Megélhetési lehetőség helyben nem sok van, a dolgozók ingáznak, illetve önkormányzati alkalmazottak, közmunkások. A lakosság nagy része cigány (a 2011-es népszámlálás adatai szerint 40%), a gyulaji iskolában a gyerekek között ez az arány még magasabb.

A június 13-ai rendezvényről szívesen számolunk be részletesen. Reggel 8 órakor a templomdombon a gyerekek bemutattak egy kis performance-t, amire Tóth Géza készítette fel őket. Majd a közeli iskola udvarán egy éneket adtak elő a gyerekek Lakatos György vezetésével. Ez után Dócs Eszter egy táncot tanított be a gyerekeknek, akik Horváth Kristóffal egy dalszöveget is alkottak. A dalszöveget azonnal megzenésítette Baranyi Zoltán hegedűművész. Mindeközben az óvodában egy Banyamesék előadást játszottunk.

Szünet után kiscsoportos foglalkozásokra vonultak el az osztályok. Farkas Zsolt és a Khamorro zenekar táncolni tanította a negyedikeseket, miközben megismertették a gyerekeket az autentikus roma zenével. Müller Péter Sziámi dalszöveget írt az ötödikesekkel. Baranyi Zoltán hegedűművész és Szajkó Nándor gitáros zenei foglalkozást tartott a hatodikosoknak. A 7-8-asokkal versritmus foglalkozást tartott Horváth Kristóf.

Farkas Zsolték a negyedikeseknek tartanak foglalkozást – Nyári Pál fotója
Müller Péter Sziámi és a Romano Drom foglalkozást tart az ötödikeseknek – Laczó Ildikó fotója

Ez után a nagyobbaknak I’m online előadást játszott társulatunk a tornateremben. Az előadás ideje alatt a kicsiknek további foglalkozásokat tartottunk. Lakatos Györggyel énekeltek, Dócs Eszterrel és Farkas Zsolttal táncoltak, Sziámival tovább alkottak.

Még délelőtt elkezdődtek a 2×6 perces focimeccsek a kisiskola szabvány műfüves pályáján. Szülők, tanárok, diákok és a brazilok csapata mérkőzött meg egymással körmérkőzéses rendszerben. Utóbbi csapat a Brazilok című játékfilmben is focizó roma fiatalokra épült. A focimeccsek hőse Kocsmáros Vivien játékvezető volt, aki a tűző napon állta a sarat, s hiba nélkül hozta le az összes meccset. A mérkőzések kommentátora Horváth Kristóf volt. Külön dicséret illeti a lelkes szurkolótábort, no és a játékosokat, akik magas szintű futballt mutattak be, élen a tehetséges diákokkal.

Foci VB – Nyári Pál fotója

A mérkőzések között kisebb versenyeket vezényelt le Nyári Oszkár. Volt dekázó, hullahopp, célbadobó verseny, és az iskolai tánccsoport is bemutatót tartott.

Sok segítő kellett mindezek megvalósításához. Ők az iskola dolgozói, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és a Karaván nagyobb növendékei voltak. A bajnokság után következett a bográcsban készült finom lecsós csirke ebéd.

Hullahopp verseny – Nyári Pál fotója

Ebéd után bemutatók és kiskoncertek következtek az összes résztvevővel. Az egyes csoportok bemutatták, amivel készültek a kiscsoportos foglalkozásokon. A gyerekek mellett fellépett Müller Péter Sziámi, az autentikus roma zenét játszó Romano Drom és Khamoro Budapest Band, Horváth Kristóf, Baranyi Zoltán, Szajkó Nándor, a Romano Glaszo népzenei együttes. A gyerekek a művészek vezetésével énekeltek és cigánytáncot jártak. A közös program csoportképpel zárult.

Horváth Kristóf slammel a nyolcadikosokkal – Nyári Pál fotója

Nagyon jól sikerült a program minden eleme. A gyerekek és az iskola munkatársai egyaránt aktívak voltak. A Felzárkózó Települések Program gyulaji nagyrendezvénye egy igazi közösségi program volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Köszönet minden résztvevőnek: a Laczó Ildikó vezette iskola minden munkatársának, a Lorca Alapítvány munkatársainak, a művészeknek, az önkénteseknek, a máltásoknak.

A közönség – Nyári Pál fotója

GALÉRIA

NyP