Kritika: Banyamesék – online változat

A KÖZELMÚLTBAN JELENT MEG GABNAI KATALIN KRITIKÁJA A SPIRITUSZONLINE.HU-N A BANYAMESÉK ONLINE VÁLTOZATÁRÓL, A MESEJÁTÉKNAK A JEGY.HU-N MINDEN HÉTVÉGÉN MEGTEKINTHETŐ FELVÉTELÉRŐL.

2020-ban a járványhelyzetre tekintettel már nyár végén eldöntöttük, hogy a színházak bezárása esetén produkcióinkat Covid-biztos formában, streamelve juttatjuk el a nézőkhöz. Első körben a Banyamesék című produkción teszteltük, hogy működik a technika. Majd óvodákkal, iskolákkal vettük fel a kapcsolatot, amelyek örömmel fogadták a lehetőséget. Az interaktivitás a gyermekelőadás esetében különösen fontos. Kitaláltuk a módját, hogyan vonjuk be a gyerekeket. A streamelt Banyamesék megőrizte bájos improvizatív humorát, miközben megjelentek benne olyan elemek, amelyek a nézők számára személyesebb élménnyé képesek tenni a képernyőn látható előadást. Közvetítésünk élő, valós idejű és interaktív. A gyerekek visszajelezhetnek, részt vehetnek a mesében, a játékban és éneklésben. Ezekben az embert próbáló időkben fontos volt számunkra, hogy mosolyt csaljunk az arcukra, játsszunk velük, nekik. Paradox módon a korlátozott lehetőségek közepette a távolság miatti előnyök és hátrányok megszűntek. Online ugyanúgy eljuthat a színházi előadás egy budapesti, mint egy vidéki óvodába. S játszottunk is sokat óvodáknak, iskoláknak és gyermekotthonoknak.

Az élő, interaktív közvetítéseken kívül a produkciót felvételről is meg lehet tekinteni rendszeresen hétvégenként a jegy.hu-n (lásd: MŰSOR 2021). Gabnai Katalin volt szíves megtekinteni ezt a közvetítést, majd értő kritikát írt róla, amely a spirituszonline.hu-n jelent meg május 15-én.

GABNAI KATALIN BANYAMESÉK KRITIKÁJA A SPIRITUSZONLINE.HU-N

Aki a szóban forgó előadást a jegy.hu-n megnézi, úgy érezheti, hogy a színészek neki játszanak, vele kommunikálnak. Pedig valójában ez egy konzerv előadás. Amikor készült a felvétel, nem volt közönség, csak kamerák voltak. Ez a felvétel bármennyiszer megtekinthető. De még így is valahogy személyesebb a hangulata a megszokottnál. Természetesen igazi sava-borsa azoknak az egyszeri előadásoknak van, amikor a közönség reagálhat, beleszólhat a mesejátékba, amikor van kommunikáció is.

A Banyameséket továbbra is játsszuk, most már nem csak online. Több előadásunk lesz a közeljövőben vidéken. Elsősorban az oktatási-nevelési intézmények figyelmébe ajánljuk mesejátékunkat. Hívjanak, keressenek minket! Kapcsolatfelvétel: info@karavanma.hu, 06 30 867 3804.

NyP