I’m online volt a Trip Hajón (20190130)

I’M ONLINE CÍMŰ IFJÚSÁGI ELŐADÁSUNKAT EDDIG RENDSZERINT RÁDAY UTCAI SZOBASZÍNHÁZUNKBAN JÁTSZOTTUK ISKOLAI OSZTÁLYOKNAK. JANUÁR 30-ÁN ÚJ HELYSZÍNEN, A TRIP HAJÓN LÁTHATTÁK A NÉZŐK A CYBERBULLING MECHANIZMUSÁT BEMUTATÓ PRODUKCIÓT.

Fotók: Nyári Pál

Mivel 25-30 férőhelyes szobaszínházzá alakítható próbatermünket leszámítva nem áll rendelkezésünkre saját játszóhely, színházunk keresi az együttműködési lehetőségeket olyan színházakkal, amelyek megfelelő feltételeket tudnak biztosítani nívós produkcióinknak. Jelenleg az Egerek és a Prah koprodukciós előadását a Veszprémi Petőfi Színházban játsszuk, a Prahot és A Négyszügletűt pedig a Hatszíntér Teátrumban (Bp. VI. Jókai u. 6.) láthatja a közönség. 2019-től remélhetőleg új befogadó színházak műsorára kerülnek Karaván-produkciók. Az I’m online most a TRIP hajón került bemutatásra január 30-án.

Ifjúsági stúdiószínházi produkciónk témája a gyerekek között zajló iskolai bullying és cyberbullying, vagyis az iskolai és internetes bántalmazás, zaklatás. A történet főszereplője Pálma, aki új középiskolába kerül, és elkezd új barátokat szerezni. Hamarosan ismeretlenek kezdik el zaklatni az interneten. Fogalma sincs, kik vannak a nicknevek mögött. Miközben naponta látja a róla szóló gyalázkodó kommenteket, az iskolában is teljesen perifériára kerül. Az a kérdés már fel sem merül benne: miért ez a féktelen gyűlölet? És a gonoszság nem ismer határokat, ha nem állítja meg semmi és senki…

Lovas Emília, Baranyi Csaba

Az előadás elsődleges célcsoportja az általános iskolás és középiskolás korosztály, de ajánljuk megtekintésre pedagógusoknak, szakembereknek és szülőknek is.

Az a célunk, hogy e színházi élmény által minél több középiskolás gondolkozzék el az iskolai és internetes zaklatásról. Arra törekszünk, hogy a fiatalok kapjanak olyan impulzust, ami alapján a továbbiakban nem lesz természetes számukra az osztálytársak közötti zaklatás, képesek lesznek felismerni, hogy miről van szó, tudnak róla beszélni, tudnak ellene tenni.

Lovas Emília

Az I’m online-t 13 éves kor felett javasoljuk. Mióta műsoron van produkciónk, szinte önmagát reklámozza. Akik megnézik, jó hírét viszik. Január 30-ai előadásunkért ferencvárosi iskolák osztályai jöttek el a Tripre. Egy ferencvárosi általános iskola tanárnője elhozta ötödikeseit. Látva a 11-12 éveseket, megkérdeztem tőle, tisztában van-e azzal, hogy az előadást 13 év alatt nem javasoljuk? Elmondta, hogy ő korábban már látta az előadást, és felismerte, hogy az osztályában már masszívan jelen van a zaklatás, az mindennapos jelenséggé vált. A felismerést tettek követték. Az osztályfőnök a probléma tudatos kezelésébe kezdett. Többször beszélgetett erről a gyerekekkel, alaposan felkészítve hozta el őket előadásunkra. Természetesen bevonta néhány kollégáját is. Az előadásról pedig szintén beszélgetni fognak a gyerekekkel. Tehát nagyon is tisztában volt vele, mire hozza el az ötödikeseket.

Kós Mátyás, Lovas Emília

Vagyis az I’m online előadás ébresztette rá a pedagógust, hogy valójában mi történik az osztályában, és az is tudatosult benne, hogy ezzel kell valamit tenni. És ez a lényeg. Sok lehetőség van arra, hogy a bántalmazó légkört fokozatosan felváltsa egy elfogadó, békés közeg. Az osztályfőnöki órai beszélgetések vagy az ilyen témájú filmek, színházi előadások megtekintése abszolút hasznosak lehetnek. A beszélgetésekhez ajánljuk nézőinknek a beszélgetést inspiráló szórólapunkat, és természetesen szakemberek bevonását. Minden néző kapott ilyen szórólapot, háromnegyedük el is vitte magával.

De a lényeg egy egyszerű, de nehezen betartható szabály: Ne bántsd a másik embert!

Helyszín: TRIP hajó
Baranyi Csaba, Lovas Emília, Kós Mátyás, Merina Camacho Abigail, Figeczki Vanda
Szórólap részlet

Az előadásban a Karaván Színház alapítványi színészképző stúdiójának növendékei is gyakorlatszerzési lehetőséghez jutnak.

 

Kattints a Kék Vonalra.

 

I’m online

csesztetés egy felvonásban

  • Pálma                                 LOVAS EMÍLIA
  • Jenci                                   BARANYI CSABA
  • Miki                                     KÓS MÁTYÁS
  • Zsanett                               FIGECZKI VANDA
  • Elza                                     MERINA CAMACHO ABIGAIL
  • Díszlet                                SOMOGYI ZOLTÁN
  • Hang- és videotechnika     LÁZÁR GÁBOR
  • Fénytechnika                     KALÓZ ISTVÁN
  • RENDEZTE                         TÓTH GÉZA
  • PRODUKCIÓS VEZETŐ     NYÁRI OSZKÁR

NyP

Vélemény, hozzászólás?