Nyáron történt: Öt felolvasó-színházi előadás Kapolcson

SZÍNHÁZUNK JÚLIUSBAN INTENZÍV PRÓBAIDŐSZAKOT TARTOTT, MAJD ÖT ELŐADÁST VITTÜNK A MŰVÉSZETEK VÖLGYE FESZTIVÁLRA. AZ ÖTBŐL HÁROM DARABBAL ENNEK APROPÓJÁN KEZDTÜNK EL DOLGOZNI.

A Művészetek Völgye egy közel harminc éves hagyománnyal rendelkező művészeti fesztivál. Márta István zeneszerző ötletéből és kezdeményezésére jött létre. Egyediségét és varázsát egyrészt a helyszín adja. Földrajzilag ez a Balaton-felvidéknek a Káli-medence és Nagyvázsony közé eső része, amely igazán szép természeti adottságokkal bír, ugyanakkor infrastrukturálisan hátrányos helyzetű, az állam által tartósan elhanyagolt kisfalvas vidékről van szó.

A Művészetek Völgye egyediségének másik alapja a program jellege és a fesztivál szellemisége. Úgy lett itt fesztivál, hogy az belesimult a falusias életbe, és a lehető legkisebb beavatkozást jelenti az eredeti állapotokba. Persze, rengeteg parkolóhely kell, több ezer idegen jelenik meg, akik azonnal otthon érzik magukat, és belakják a helybeliek otthonait. De a helyi vendéglátóknak, szállásadóknak ez egy jó bevételi és reklámlehetőség, és a helyi ingatlanpiacnak is jót tett a fesztivál. Kapolcson kezdődött, majd csatlakozott Vigántpetend, Taliándörögd, Öcs, Pula, Monostorapáti és más közeli települések is, ami azt mutatja, hogy a kezdeményezést a régióban kedvelik.

A program családhívogató, egyszerre modern és hagyományos (szóval népies, de alapvetően urbánus), populáris, de azért alapvetően elit ízlésnek való. Mindez így összességében megdöbbentően új volt a vadkapitalizmust hozó 90-es évek elején. Mára egy jól ismert branddé vált a Márta István által megálmodott fesztivál, amelyet jó néhány, többé-kevésbé hasonló, falusias környezetben évente megtartott művészeti fesztivál követett országszerte. Kicsit szembe menve a fogyasztói társadalommal, a modern barbarizálódással.

A Mókuskert udvar programja

Kapolcson található a Mókuskert udvar, ahova Szirtes Edina Mókus hívta meg színházunkat. Örömmel tettünk eleget a felkérésnek, annál is inkább, mivel a Karaván csak kétszer szerepelt a csodálatos Balaton-felvidéki fesztiválon az elmúlt évtizedekben. Minden fesztivál-fellépésnek különös varázsa van, mert minden fesztivál egyedi. Amiben közösek, hogy az adott művészeti ág(ak) szakmai találkozóhelyei. Töményen van a művészet, a szakmabeliek is megnézik egymás fellépéseit, jó hangulatban találkoznak. Vagyis szívesen vagyunk jelen művészeti fesztiválokon.

Fotók: @babinart photography

Ez volt a játszóhely

2018-ban öt felolvasó-színházi előadás megvalósítására vállalkoztunk.

  • július 21. Spiró György: Prah (R.: Tóth Géza)
  • július 22. Vaszilij Szigarjev: Guppi (R.: Tóth Géza)
  • július 25. Csemer Géza: Digesztor (R.: Nyári Oszkár)
  • július 26. I’m online (R.: Tóth Géza)
  • július 27. Oláh-Horváth Sára: Hűvös (R.: Nyári Oszkár)
Digesztor
I’m online – nem fértek be
A Hűvös c. produkció próbája
Hűvös
Hűvös

A Prah és az I”m online színpadi változatát már bemutattuk, de a másik három darabbal gyakorlatilag ebből az alkalomból kezdtünk el dolgozni. Ezeknek a szereposztása is összeállt, s próbáltunk mind az öt produkcióval. Valamennyi felolvasó-színházi előadás jól sikerült, sikert aratott. Örültünk, hogy érdeklődést váltottunk ki a fesztiválon, s ezt egy héten át fenn tudtuk tartani.

Hűvös

Az általunk még be nem mutatott darabok bemutatása irányába nagy lépést jelentettek ezek a felolvasó-színházi előadások. Az ifjúsági előadásokban színészképző stúdiónk növendékei is lehetőséget kaptak a szakmai tapasztalatszerzésre.

Hűvös

Fellépő művészek:

  • Prah
    • Nyári Szilvia, Nyári Oszkár – Zene: Szirtes Edina Mókus – hegedű,                                      Rozs Tamás – cselló
  • Guppi
    • Nyári Szilvia, Nyári Oszkár, Sarkadi Kiss János, Tóth Géza
  • Digesztor
    • Nyári Oszkár, Nyári Szilvia, Lovas Emília, Tóth Géza, Dobos Judit,                                        Gerner Csaba, Horváth Kristóf, Mucsi Kristóf, Takács Nóra Diána –                                    zene: Balogh Kálmán – cimbalom
  • I’m online
    • Lovas Emília, Pászik Cristopher, Baranyi Csaba, Paksicza Dominika,                                  Bakondi Jázmin
  • Hűvös
    • Lovas Emília, Pászik Cristopher, Baranyi Csaba, Oláh Edmund, Szalmási Áron.
Digesztor
A Digesztor felolvasó-csapata

NyP

A Kortárs felolvasó-színházi előadások bemutatása szakmai program megvalósítását 2018. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.