Tehetséggondozás 2017. 2. rész

A SZÍNÉSZKÉPZŐ STÚDIÓVAL FOLYTATJUK ALAPÍTVÁNYUNK 2017-ES SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÖSSZEGZŐ BEMUTATÁSÁT. TEHETSÉGES NÖVENDÉKEINK EGYHARMADA SZÍNHÁZI ELŐADÁS SZEREPLŐJEKÉNT SZEREZHETETT GYAKORLATOT. A HETI RENDSZERESSÉGŰ SZAKMAI FOGLALKOZÁSOK MELLETT MŰVÉSZETI PROJEKTEKBEN AKTÍVAN RÉSZT VÉVE INSPIRÁLÓDTAK, SOKAT FEJLŐDTEK. 2. RÉSZ

BUDAPEST

Budapesti stúdiónk helyszíne a IX. kerületben a Ráday utca 34., mely a helyi önkormányzattól bérelt helyiség. Ez szobaszínházként is funkcionál, így a színészképző stúdió színházi közegben működik, a gyerekek számos művésszel találkoznak és dolgozhatnak együtt.

Budapesten 53 növendékünk volt 2017-ben. A kisebbek (9-12 évesek) heti egy alkalommal játékos színészmesterség foglalkozáson vehettek részt. A nagyobbak (13-20 évesek) színészmesterség, beszédtechnika, ének és hangképzés foglalkozásokra járhattak.

A tavaszi félévben heti rendszerességgel tartott foglalkozásaink a színészmesterség, a beszédtechnika, valamint az ének és hangképzés voltak. Az alkotótábornak is köszönhetően őszre eljutottunk oda, hogy a stúdióban tanuló-játszó gyerekek fokozatosan összecsiszolódtak, és alkalmassá váltak arra, hogy színpadi helyzetben is „üzembiztosan” megnyilvánuljanak. E közben a legszorgalmasabb növendékek már rendszeresen játszottak valamelyik előadásunkban is. Folyamatosan új tehetséges növendékek is csatlakoztak hozzánk. Velük és a régiekkel izgalmas módon, egy produkció létrehozásával folytattuk a munkát. Természetesen ez a gyerekek egyéni és csoportos felkészítésével, sok próbával járt.

Holnemvoltfa próba
Fotó: Bozóki Anita

Ennek eredményeként mutattuk be november végén a Holnemvoltfa (írta Váradi R. Szabolcs) című mesejátékot, amelyben csupa növendék a szereplő. Növendékeinknek a bemutató nagy rutinszerzési és sikerélmény-szerzési lehetőség volt, melyben kitűnően helyt álltak. A 2018-as felújító próbák során további növendékek kerülhetnek be a produkcióba, miközben az előadások szervezése a befogadó partnerekkel zajlik.

A Holnemvoltfa mellett meg kell említeni a 371 csillag című roma holokauszt emlékműsort, amelyben a budapesti stúdióból 8 növendékünk vett részt májusban a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Kiemelkedő szakmai élményt jelentett a művészeti alkotótábor, amelynek a résztvevői sokat fejlődtek.

Holnemvoltfa
Fotó:Nyári Pál
371 csillag próba
Fotó: Simara László

Tánccal és színpadi mozgással a művészeti alkotótáborban volt lehetőségük a növendékeknek foglalkozni, melyről külön írásban számolunk be. Roma és nem roma növendékeink korábban már megismerkedtek a tradicionális roma tánccal és énekkel. Ilyen alkalom volt elsősorban a művészeti alkotótábor, de a 371 csillag próbáin, a Színházak éjszakája című rendezvényen és a Holnemvoltfa projektben is tanultak roma táncot és dalokat.

Tanárok a rendszeres foglalkozásokon 2017-ben:

Színészmesterség:                        Gaál Ildikó, Nyári Oszkár, Horváth Kristóf, Lovas Emília

Beszédtechnika:                             Várady Mária

Ének és hangképzés:                     Nagy Anikó

SZÍNÉSZMESTERSÉG

137

BESZÉDTECHNIKA

26

ÉNEK ÉS HANGKÉPZÉS

36

199

KAPOSVÁR

2016-ban megkezdték a Csiky Gergely Színház épületének felújítását, így a TIT-székházban bérelt próbaterem lett a stúdió megszokott helye. Így volt ez 2017-ben is. Az egész tanév során folyamatosan működött a stúdió 18 növendékkel, közülük négyen játszottak valamelyik produkcióban. Legalább heti egy színészmesterség foglalkozáson részt tudtak venni a növendékek, e mellett több művészeti projekt részesei lehettek.

SZÍNÉSZMESTERSÉG

131

ÉNEK ÉS HANGKÉPZÉS

5

136

A színészmesterség foglalkozásokon a drámapedagógia és a színészképzés módszereinek keverékét alkalmaztuk. Kommunikációs képességeket, kreativitást, improvizációs képességeket, kooperativitást fejlesztő drámajátékot, szerepjátékokat gyakorolhattak a növendékek. Készítettek tehetségkutató reklámfilmet és versklipeket is. A foglalkozásoknak részét képezték a beszédtechnikai gyakorlatok, a mozgásos bemelegítő és levezető gyakorlatok.

Négy növendékből álló csapatunk részt vett az Impró Feszt című országos improvizációs versenyen, melynek a dél-dunántúli területi döntőjét megnyerték, az országos döntőben pedig hatodik helyezést ért el a csapat.

Kovács Márk, Dréher Dominika, Süle Lilla Bonita, Kovács Mátyás

A 371 csillag című roma holokauszt megemlékezésen a 8 budapesti növendék mellett 8 kaposvári növendék is részt vett.

A 371 csillagban fellépő fiatalok, köztük 16 növendékünk
Forrás: Nemzeti Színház

Elfajzottak címmel saját élmények alapján közösen írtak egy darabot a nagyobb növendékek, majd ezzel dolgozott a csoport a színészmesterség órákon a tavaszi félévben. A tanév végén egy részletet mutattak be ebből a meghívott közönség előtt.  2017 őszén elkezdtük a munkát Váradi R. Szabolcs: Továbbisvan című mesejátékával, amit terveink szerint a 2017-18-as tanévzáró prezentációjaként mutat be kaposvári csoportunk.

Elfajzottak

Tanárok:

Színészmesterség:                                        Tóth Géza

Ének és hangképzés:                                    Gál Laura

A kaposvári stúdióban 18 fős csoporttal dolgoztunk, 12-19 év közöttiek, négyen rendszeresen játszottak a szeptemberben bemutatott Egerekben a Csiky Gergely Színházban, egy növendék pedig az I’m online című produkciónkba is bekerült.

Egerek
Forrás: csiky.hu

NyP