I’m online – vizsgaelőadás

A KARAVÁN SZÍNHÁZ JÚNIUS KÖZEPÉN MUTATTA BE LEGÚJABB ELŐADÁSÁT RÁDAY UTCAI SZOBASZÍNHÁZÁBAN.  AZ ELŐADÁS FIATALOKNAK, SZÜLŐKNEK, TANÁROKNAK SZÓL, ÉS AZ INTERNETES ZAKLATÁSSAL FOGLALKOZIK. STÚDIÓNK NÖVENDÉKEIVEL TÓTH GÉZA RENDEZŐ DOLGOZOTT.

 

I’m online

Rendezte: Tóth Géza

Bemutató: 2016. június 15. Karaván Szobaszínház (1092 Budapest, Ráday utca 34.)

Lovas Emília (Pálma) és Ruszó Attila (Jenci) Fotó: Szkárossy Zsuzsanna
Lovas Emília (Pálma) és Ruszó Attila (Jenci)
Fotó: Szkárossy Zsuzsanna

Fontosnak tartjuk az ifjúság bevonzását a színházba. Most egy olyan aktuális és érzékeny témával akartuk megszólítani a fiatalokat, amelyről a színházban másképp lehet kommunikálni. Célunk az is, hogy a fiatalok olyan impulzusokat kapjanak a színházban, amit máshol nem kapnak meg. Mert izgalmas, élő, közösségi, személyes, ez által fontos, amit a színházban megélnek. Tervünk egy olyan előadás létrehozása volt, amely a gyerekek közötti zaklatásról, azon belül is az interneten történő zaklatásról szól, mert úgy gondoljuk, hogy ez sok tizenéves mindennapjait keseríti meg. Rengeteg az áldozat és az elkövető is.

Az előadás interaktív, ahogy az azt követő feldolgozó foglalkozás is. Az előadás előtt a nézőket megkéri egy hang, hogy mobiltelefonjaikat kapcsolják BE, és csatlakozzanak az előadás honlapjára, ahol élő chatelés folyik, és ezt ki is vetítjük a falra.

A főszereplőnek alig van személyes kontaktja a többi szereplővel, kapcsolatai többnyire virtuálisak. A szülőket is kivetítőn látjuk, velük is csak skype-ol vagy telefonál. Tehát rengeteg kommunikáció van az előadásban, de személyes csak elvétve, s többnyire ezek sem valós időben játszódnak. Az igazi történések a főhős szobába zárt magányában történnek. Somogyi Zoltán díszlete nem valósághű szoba, hanem inkább egy vízszintes helyzethez 90 fokkal elforgatott tér, ahova különféle ablakokon, ajtókon, lyukakon jelenítődnek meg a felidézett beszélgetőpartnerek.

Az előadás néhány növendékünknek vizsgamunkája volt, s külön felkészítést is kaptak. Kitűnően helytálltak, sokat fejlődtek a munka során, és egy kitűnő előadást hoztak létre. Az előadás színpadi változatának továbbjátszása a Karaván Szobaszínházban fog folytatódni a következő évadban, de már dolgozunk a terveken, hogyan lehetne akár egy osztályteremben is előadni. Mert szeretnénk iskolákba is elvinni.  Az előadást feldolgozó foglalkozás követi, amely részben játék, részben játékos beszélgetés. Szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy az internetes közösségi felületek igen népszerű használata milyen komoly hatással van életünkre, és komoly veszélyekkel járhat.

Ruszó Attila, Lovas Emília, Figeczky Vanda (Zsanett), Pászik Cristopher (Miki) és Mile-Nagy Luca (Elza) Fotó: Nyári Pál
Ruszó Attila, Lovas Emília, Figeczki Vanda (Zsanett), Pászik Cristopher (Miki) és Mile-Nagy Luca (Elza)
Fotó: Nyári Pál

LINK: TOVÁBBI RÉSZLETEK AZ I’M ONLINE-RÓL

LINK: KÉK VONAL lelkisegély vonal gyerekeknek, fiataloknak

A 9.tv SANSZ című műsora a bemutatóról 2016.06.27.

Ajánló klip

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Ferencvárosi Önkormányzat

Támogatók:

dl181

Ferencváros logó

 

 

 

NyP