Színházi tevékenységünk 2015-ben

SZÍNHÁZI TEVÉKENYSÉGÜNKKEL FOLYTATJUK 2015-BEN VÉGZETT SZAKMAI EREDMÉNYEINK BEMUTATÁSÁT. ITT EGY RÉSZLETESEBB BESZÁMOLÓT TESZÜNK KÖZZÉ  A TÉMÁBAN.

 Roma nemzetiségi színház vagyunk. Előadásainkban a roma identitás és a roma kultúra elemei értékként jelennek meg. Jelenlétünk a hazai kulturális életben azzal az üzenettel is párosul, hogy lehetségesek a szerencsés találkozások cigányok és nem cigányok között. Karaván Színházként az alábbi főbb eredményeket értük el 2015-ben:

  • Egerek című előadásunk a Nemzeti Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Pécsi Nemzeti Színház színpadán került műsorra.
  • Két bemutatónk volt 2015-ben.
  • Banyamesék és A show folytatódik című előadásainkat iskolákban és kulturális rendezvényeken adtuk elő gyermekközönség előtt.
  • Előadó-művészeti nevelési napot tartottunk öt iskolában.
  • Bemutatók: 2.
  • Repertoáron lévő előadás: 5.
  • Előadásszám: 70.
  • Ebből gyermek- és ifjúsági korosztálynak szóló előadás: 69.
  • Ferencvárosban játszott előadás: 24, ebből a nézők számára ingyenes előadás: 8.
  • Össz. nézőszám a 2015-ös naptári évben: 18502 fő.
  • Átlag nézőszám: 264 fő/előadás.
  • Résztvevőként bevont gyerekek és fiatalok száma összesen: körülbelül 14000.
  • Térítésmentesen láthatta valamelyik előadást: 3021 néző.
  • Térítésmentesen láthatta valamelyik ferencvárosi előadást: 1146 néző.
  • Partnerszervezetek száma: 44.

A Ferencvárosi Önkormányzattól bérelt Ráday utca 34-ben lévő, utcáról nyíló helyiségünkben működik irodánk, és itt van próbatermünk. Ezt egy kis szobaszínházzá alakítottuk, ahol díszlettől függően 30-40 nézőt tudunk fogadni. Tartottunk itt bábos előadásokat, és itt mutattuk be a kétszereplős Prah című Spiró-darabot. Tavaly öt előadásunk helyszíne volt a Ráday utca 34., emellett rendszeresen tartottunk próbákat és a színészképző stúdió keretében zajló foglalkozásokat.

Igazi színházi infrastruktúrával nem rendelkezünk, a partnerség és koprodukció tehát létkérdés színházunk számára. Minőségi, piacképes előadásokat kell létre hoznunk. A Nemzeti Színházban és a Pinceszínházban állandó játszóhelyre lelt egy-egy darabunk. Társulatunkban a hivatásos színészekkel együtt játszanak növendékeink. Több színésszel évek óta együtt dolgozunk, de mindig felkérünk darabjainkba új művészeket, alkotókat is. 2015-ben 5 előadást összesen 70 alkalommal játszottunk az alábbi megosztásban:

 

ELŐADÁS CÍME ALKALOM, HELYSZÍN ELŐADÁS-SZÁM
EGEREK (2014) Nemzeti Színház, Budapest 10
III. Pécsi Családi Színházi Fesztivál

Pécsi Nemzeti Színház, Pécs

1
Békéscsabai Jókai Színház, Békéscsaba 25
Jászai Mari Színház, Tatabánya 5
A SHOW FOLYTATÓDIK (2011) Ferencvárosi Művelődési Központ, Budapest 2
POSZT Off-program

Bóbita Bábszínház, Pécs

1
Kontyfa utcai Általános Iskola, Budapest 1
Derkovits Gyula Általános Iskola, Budapest 1
Németvölgyi Általános Iskola, Budapest 1
Zipernowsky Károly Általános Iskola, Budapest 1
Kolonics György Általános Iskola, Budapest 1
BANYAMESÉK (2011) Nemzetközi Roma Nap

IX. Bakáts tér, Budapest

1
IX. Ráday u. 34., Budapest 4
Gyermeknap

Ferencvárosi Művelődési Központ, Budapest

1
Rex Kutyaotthon, Budapest 1
Kondor Béla Művelődési Központ, Budapest 1
Pécsi Nemzetiségi Ünnep

Széchenyi tér, Pécs

1
Kontyfa utcai Általános Iskola, Budapest 1
Derkovits Gyula Általános Iskola, Budapest 1
Németvölgyi Általános Iskola, Budapest 1
Zipernowsky Károly Általános Iskola, Budapest 1
Kolonics György Általános Iskola, Budapest 1
Pintér Galéria, Budapest 1
PRAH (2015) IX. Ráday u. 34., Budapest 1
A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ (2015) Pinceszínház, Budapest 5
70

 

5 előadásunk volt műsoron, amelyekből 4 ifjúsági vagy gyermekelőadás volt. A két bemutató és összesen hetven előadás szép eredmény a Karaván Színház történetében. A legsikeresebb előadásunk, amely a legnagyobb átlag nézőszámot és előadásszámot is hozta, az Egerek című mesejátékunk volt. Csak az Egereknek több mint 15 ezer nézője volt, főként gyerekek. A számok és a visszajelzések is arról tanúskodnak, hogy tavaly is elnyertük a gyermek korosztály bizalmát. A kamaszok bizalmát is elnyertük azzal, hogy humorosan, de komoly problémákkal megszólítottuk őket A show folytatódik című interaktív, roma témájú előadásban.

Darabok szerinti előadásszámok

Célcsoportunk körében a gyerekek és fiatalok, a gyermekotthonban élő és más hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok, valamint a roma emberek mellett ott vannak a ferencvárosi gyerekek és fiatalok is. A Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat meghívására felléptünk a Bakáts téren a Nemzetközi Roma Nap alkalmából (ingyenes ea.). A Ráday Szobaszínházban vendégül láttuk a Molnár Ferenc és a Telepy Károly Általános Iskola egy-egy osztályát, majd a Kén utcai Csudafa Óvoda egy csoportját, végül meghívott vendégek előtt bemutattuk a Prah című szatírát (valamennyi ingyenes ea.). Az FMK-ban három előadást tartottunk, ebből egy alkalommal az FMK szervezésével közösen ferencvárosi középiskolásokkal töltöttük meg a nézőteret (ingyenes ea.). A második előadáson sok roma nézőnk volt a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való együttműködésnek köszönhetően. Egy gyermekelőadással pedig az FMK gyermeknapi rendezvényén vettünk részt (ingyenes ea.). A Nemzeti Színházban tízszer játszottuk az Egerek-et, a Pinceszínházban pedig decembertől került műsorra A Négyszögletű Kerek Erdő. Itt azt az évtizedes hagyományt folytatjuk, hogy ferencvárosi gyerekeknek gyermekelőadásokat játszunk. Így összesen a Ferencvárosban játszott 24 előadásunkon 6308 nézőnk volt, akik közül 1099 fő ingyen láthatta valamelyik előadást.

Előadásszámok 2002-2015

Előadásaink többségét székhelyünkön, Budapesten játszottuk, különösen szűkebb környezetünk művészeti-kulturális életében vállaltunk szerepet. Budapesten 37, vidéken 33 előadásunk volt. Elégedettségre adhat okot, hogy Békéscsabától Tatabányáig az országban sokfelé megjelentünk előadásainkkal és programjainkkal. Színházszakmai sikerként éltük meg, hogy nívós vidéki színházak nagyszínpadjain sikerrel léptünk fel, és részt vehettünk a POSZT Off-programjában és a 3. Pécsi Családi Színházi Fesztiválon. Mint roma színház olyan rendezvényeken léptünk fel, mint a Nemzetközi Roma Nap ferencvárosi rendezvénye a Bakáts téren és a pécsi Nemzetiségek Napja a Széchenyi téren.

Előadások helyszín szerint 2015-001

Igyekszünk folytatni azt a hagyományunkat, hogy minél több roma embert, köztük fiatalokat is becsalogassunk a nézőtérre. Kerestük és megtaláltuk roma szervezetekkel és gyermekotthonokkal a kapcsolatot, hogy a közönség soraiban lehetőleg mindig legyen egy-egy kedvezményezett, hátrányos helyzetű gyermekcsoport is. A támogatási időszakban több alkalommal is módunkban állt meghívni partneriskolák tanulóit előadásainkra. Összesen 3021 néző ingyen nézte valamelyik előadásunkat. Ezt a magas számot úgy tudtuk elérni, hogy egyrészt voltak karitatív előadások, másrészt a belépőjegyes előadásokra az Egerek esetében a koprodukciós partnerrel történt megállapodás keretében biztosítottunk ingyenes férőhelyeket, sok esetben pedig alapítványunk fizette a meghívott hátrányos helyzetű csoportok jegyeit.

URBÁN GYULA: EGEREK
41 előadás
rendezte: Tóth Géza

Legfontosabb előadásunk az Egerek című zenés mesejáték volt, amit 2014-ben mutattunk be a Nemzeti Színház nagyszínpadán, s jelenleg is műsoron van. Bemutatónk öt színház koprodukciójában valósult meg. Koprodukciós partnereink a Nemzeti Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a debreceni Csokonai Színház voltak. A bemutató óta valamennyi koprodukciós partnernél színpadra került az Egerek, legutóbb (2016. január) a Csokonai Színház színpadán 18 nagy sikerű előadást játszottunk. Előadásunk erősségei: kitűnő karakterszerepek, kitűnő dalok, a látványvilág. Az óriásdíszletnek köszönhetően a néző egérléptékből követheti Soma és Fruzsi történetét. Ezt egészítik ki a vetítések, valamint az „gyegerek” látványos jelenetei. Az Egerekben ugyanis növendékeink is rendszeres játszási lehetőséghez jutnak a nívós színházak nagyszínpadán, ami komoly rutinszerzési lehetőség számukra már 9-10 éves korban. A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola artistatanulói pedig látványos mutatványaikkal kápráztatják el a nézőket. Gyermeknézőink szórakozását az előtérbe telepített Sajteső interaktív digitális játék is növeli. Itt Egerek pólót és kabalafigurákat is ki szoktunk sorsolni a legügyesebbek között.

Ruscsák Péter és Gábor Anita Forrás Nemzeti Színház, fotó Eöri Szabó Zsolt 05_c
Ruscsák Péter és Gábor Anita

A látványvilág azonban csak eszköz egy olyan tartalom megmutatására, amely komoly és aktuális társadalmi tanítást hordoz. Az Egerek egy Romeo és Júlia történet, amely a fehér és a szürke egércsaládok között zajlik egy sajtüzletben, pontosabban egy sajtpulton. A fő konfliktusforrás az egerek között természetesen a szőrszín különbözősége, a másság („Ezek olyan… amolyanok!” – mondja a fehér egér mama a szürkékről.). Urbán Gyula mesejátéka (eredeti cím: Minden egér szereti a sajtot) közismert a felnőttek körében, sok szülő nosztalgiával hozza gyermekeit az előadásra. Rendkívül aktuális mondanivalót, örök igazságot fogalmaz meg a darab, amely észrevétlenül neveli a gyerekeket a jóra, a békés egymás mellett élésre, az elfogadásra, a másmilyenek elfogadására is. Leginkább gyermekkorban lehet hatni az ezzel kapcsolatos attitűdökre.

A koprodukciós partnerekkel megteremtjük annak lehetőségét, hogy olyan gyerekek is láthassák az előadást, akik nehéz körülmények között nőnek fel. Novemberben a Tatabányán játszott öt előadásra a Jászai Mari Színházzal közösen hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézményeket is meghívtunk. Meghívásunkat az alábbi intézmények vehették igénybe:

 

INTÉZMÉNY
Benedek Elek Óvoda, Tatabánya

 

25
Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Tatabánya

 

30
Budapest Főváros Önkormányzatának Gyermekotthona és Általános Iskolája, Oroszlány 15
KEM-i Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon, Tata 30
ÖSSZESEN

 

100

 

  1. december 6-án két előadást játszottunk a Nemzeti Színházban. Támogatásunk eredményeként az alábbi intézmények és szervezetek hoztak hátrányos helyzetű gyerekeket az előadásokra:

 

INTÉZMÉNY, SZERVEZET
Anyaoltalmazó Alapítvány anyaotthona, Budapest 10
Ferencvárosi Önkormányzat, Budapest

(iskoláknak és hátrányos helyzetű családoknak juttatta el a jegyeket)

200
Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Kaposvár 25
Pincehely község, Somogy megye 10
Cseppkő Gyermekotthon és Óvoda, Budapest 10
Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Budapest 25
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, Kaposvár

(Roma „Ki Mit Tud?”-résztvevő gyerekeket hoztak az előadásra)

14
Sziget Gyermekotthon, Budapest 10
Roma Club Alapítvány, Budapest 110
ÖSSZESEN

 

414

A SHOW FOLYTATÓDIK
Egy 18 éves állami gondozott roma fiatalember viszontagságos bukdácsolása Budapesten
8 előadás
rendezte: Nyári Oszkár

Ez az előadás az Egerek-nél is direktebb módon lép fel a rasszizmus, a faji és egyéb diszkrimináció ellen. Az interaktív előadást játszottuk márciusban a Ferencvárosi Művelődési Központban két alkalommal, az első előadást 200 ferencvárosi középiskolás tekintette meg térítésmentesen, majd többek között a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezőmunkájának köszönhetően sok roma néző jött el a második előadásra, és több ferencvárosi önkormányzati képviselő is megtisztelt minket jelenlétével. A darab júniusban a POSZT Off-programja keretében került műsorra a Bóbita Bábszínház nagyszínpadán, ahol szintén sok partnerszervezettel működtünk együtt, és lettek roma nézőink, majd novemberben öt budapesti általános iskolába vittük el egy előadó-művészeti nevelési projekt keretében.

Amikor öt iskola tornatermébe vittük el az előadást, még több teret adtunk a nézőknek az aktivitásra. A gyerekekkel szinte elfelejtettük, hogy egy színházi előadást néznek. Azonnal beavattuk, bevontuk őket egy játékba. Valamibe, amit muszáj komolyan venni: egy hús-vér fiú életébe. Így részesei lesznek a kicsit nyers, tapasztalatlan és naiv roma srác bukdácsolásának az élet fontos pillanataiban, amikor helyt kellene állnia, embernek kellene maradnia, ha nem is számíthat senki segítségére vagy tanácsára. Mi pedig azt kérjük nézőinktől, hogy néha segítsenek neki, hátha hallgat rájuk ez a fiú.

A show folytatódik hatására reményeink szerint megkérdőjeleződik, relativizálódik, meginog a romákkal kapcsolatos közönyös vagy egyértelműen negatív attitűd. Célunk az elgondolkodtatás, a párbeszéd generálása, a néző gondolkodásának rebootolása tényekkel, érzelmekkel. Maga az előadás tele van újszerű és meghökkentő elemekkel. De nem sokkolni akarjuk a nézőt, hanem az empátiáját szeretnénk felébreszteni.

BANYAMESÉK
15 előadás
rendezte: Tóth Géza

A Kén utcai Csudafa Óvoda egy csoportja a Karaván Szobaszínház előadásán Fotó: Vásárhelyi Nóra
A Kén utcai Csudafa Óvoda egy csoportja a Karaván Szobaszínház előadásán
Fotó: Vásárhelyi Nóra

A mesejátékot előadtuk a Bakáts téri szabadtéri színpadon a Nemzetközi Roma Nap ferencvárosi rendezvényén, majd a Karaván Szobaszínházban négy alkalommal, melyekre saját növendékeinket és szülőket, két ferencvárosi iskola és egy óvoda egy-egy csoportját hívtuk meg. Gyermeknap alkalmából Budapesten három rendezvényen léptünk fel. Ősszel Pécsen a Nemzetiségek Napján szerepeltünk, majd öt budapesti iskola alsó tagozatosai láthatták a Banyameséket. Az év végén a Pintér Galériában nagycsaládoknak adtuk elő.

SPIRÓ GYÖRGY: PRAH
bemutató
rendezte: Tóth Géza

Rozs Tamás, Szirtes Edina, Nyári Oszkár és Nyári Szilvia Fotó: Vásárhelyi Nóra
Rozs Tamás, Szirtes Edina, Nyári Oszkár és Nyári Szilvia
Fotó: Vásárhelyi Nóra

A Prah az egyetlen olyan előadásunk volt 2015-ben, amelyet nem a gyermek vagy ifjúsági korosztály számára mutattunk be. A bemutatót a Karaván Szobaszínházban tartottuk július végén, meghívott vendégek előtt, Nyári Szilvia, Nyári Oszkár szereplésével, Krasznai Zoltán díszletében. A nézőknek nagyon tetsző és ígéretes előadás továbbjátszására 2016-ban lesz lehetőségünk. Két színházzal is tárgyalunk a folytatásról.

LÁZÁR ERVIN: A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ
bemutató
5 előadás
rendezte: Tóth Géza

A sokak által ismert mesefüzér színpadi változatát a Pinceszínházzal koprodukcióban mutattuk be decemberben. A darab a Pinceszínház repertoárján szerepel. Az a szándékunk, hogy Ferencváros minél több kisiskolása megnézhesse a két részes mesejátékot. Színházunk számára örömteli ez a koprodukció a Pinceszínházzal, amelyben ideális szakmai partnerre leltünk.

Pászik Cristopher, Rózsa Krisztián, Nyári Oszkár, Horváth Kristóf, Dobos Juci, Sipos Eszter és Kaszás Dani szereplő Fotó: Somfay Sándor
Pászik Cristopher, Rózsa Krisztián, Nyári Oszkár, Horváth Kristóf, Dobos Juci, Sipos Eszter és Kaszás Dani szereplők
Fotó: Somfay Sándor

Az előadás szereplőgárdája szokásunkhoz híven olyan színészekből áll, akik aktív művészei más színházaknak. Gondoskodtunk arról, hogy tehetséges kis növendékeink ebben az előadásban is lehetőséghez jussanak, és gyakorlati tapasztalatokra tehessenek szert. Az előadásban hét növendékünk játszik.

 

NyP